Government & Public Sector

  • Share

Buitenlandse investeringen in België dalen

In de jongste ‘Barometer van de Belgische Attractiviteit’ van EY behoudt België zijn zesde plaats op de ranglijst van aantrekkelijkste Europese investeringslanden. Maar terwijl in Europa de buitenlandse investeringen in 2011 gemiddeld met 4% stegen, zijn ze bij ons in hetzelfde jaar met 4% gedaald.

Traditioneel laat België de grote West-Europese economieën zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Spanje voorgaan. In de nieuwe Barometer steekt echter ook Nederland ons voorbij. “België wordt bij de ondervraagde investeerders zelfs niet langer beschouwd als een reële concurrent van Nederland”, zegt Herwig Joosten, Managing Director Tax bij EY. “Ons land moet het roer dringend omgooien om onze noorderburen bij te benen.” Beleidsmakers moeten zich ervan bewust zijn dat buitenlandse investeerders nog steeds de kern van onze innovatie en export zijn.

Nederland-België: 1-0
Maar liefst 27% van de ondervraagde bedrijfsleiders gaf aan concrete plannen te hebben voor het opzetten of uitbreiden van een vestiging in Nederland. In België is dat slechts 21%. Het volgehouden investeringspromotiebeleid heeft Nederland op de kaart gezet. Nederland maakt het verschil met zijn fiscaal regime en met de Innovatiebox, een reeks zeer aantrekkelijke maatregelen voor buitenlandse bedrijven. Voorts valt het aantal greenfieldprojecten in Nederland op. Het gaat hier om nieuwe projecten, geen expansie van bestaande projecten. In Nederland is 79% van alle investeringen van dit type. In België maken ze 65,4% uit van alle investeringen. Dat is positief. Met 100 greenfieldprojecten op een totaal van 153 directe buitenlandse investeringen blijft ons land op een relatief hoog niveau staan. Ook scoort België nog altijd beter dan Nederland inzake expertise in specifieke industrieën als chemie, farmacie en autonijverheid.

Brussel sterkhouder
Verder zijn de resultaten van Brussel positief. Het is dankzij de uitstekende prestaties van Brussel dat de schade van België beperkt blijft. Het aantal buitenlandse investeringen steeg in 2011 van 20 naar 40. Brussel haalt hiermee een historisch hoge score en doet het zelfs beter dan Wallonië, dat tegenover het barslechte 2010 maar een lichte stijging kon realiseren. Vooral Henegouwen wist investeerders te bekoren. Het ging van 12 naar 21 investeringsprojecten. Luik ging licht vooruit (van 6 naar 9). Waals-Brabant daalde van 11 naar 7 projecten. Namen en Luxemburg bleven stabiel. In Vlaanderen werd de sterke groei van vorig jaar niet geconsolideerd. In de provincie Antwerpen daalden de investeringen zelfs met meer dan de helft: van 55 naar 25. Ook Limburg (van 13 naar 5) en Oost-Vlaanderen (van 17 naar 11) kregen klappen. Enkel in Vlaams-Brabant (van 15 naar 21) en in West-Vlaanderen (van 8 naar 12) steeg het aantal buitenlandse investeringen.

Groeiende BRIC-interesse
De Verenigde Staten en onze buurlanden zijn goed voor 58,8% van alle directe buitenlandse investeringen in België. De Amerikanen voeren als vanouds de lijst van buitenlandse investeerders in ons land aan. Maar in 2011 daalden de Amerikaanse investeringen wel naar hun niveau van 2008. We gingen van 50 naar 38 investeringen. Duitsland (11 investeringen) en Nederland (10 investeringen) blijven traditiegetrouw belangrijk, maar ook hier gingen de cijfers omlaag. Frankrijk (17 investeringen) en het Verenigd Koninkrijk (13 investeringen) vertoonden een verhoogde interesse. Positief is ook dat het investeringsaandeel van de BRIC-landen — Brazilië, Rusland, India en China — blijft toenemen. Ze vertegenwoordigden in 2011 11,8% van de buitenlandse investeringen. Daarmee scoort België in de Europese investeringsparade zelfs hoog. China en India zijn de voornaamste investeerders uit de BRIC-groep, met 8 en 6 projecten. Maar ook vanuit Rusland groeit de interesse. We gingen van 1 project in 2010 naar 4 projecten in 2011.

Jobcreatie daalt
Waren de directe buitenlandse investeringen twee jaar geleden nog goed voor 4010 nieuwe arbeidsplaatsen, dan leverde 2011 nog maar 3599 jobs op, een daling van maar liefst 10%. Dat is een erg opvallend cijfer omdat elders in Europa de jobcreatie door buitenlandse investeringen met 15% steeg. “Het is natuurlijk logisch dat er minder banen gecreëerd worden als er minder investeringen zijn”, zegt Herwig Joosten. “Maar een nieuw investeringsproject levert bij ons maar 23 jobs op terwijl het Europese gemiddelde op 40 ligt. Dat heeft met onze loonkosten te maken. Alle statistieken van internationale onafhankelijke organisaties stellen dat België de allerhoogste loonkost heeft in Europa. En uit ons perceptieonderzoek bleek al dat buitenlandse investeerders de loon- en arbeidskosten in ons land als problematisch beschouwen.”

Hoewel de Belgische resultaten tegenvallen, weet West-Europa zijn positie als aantrekkelijke investeringslocatie globaal te behouden. China blijft voor 44% van de investeerders wel de aantrekkelijkste investeringslocatie. De kloof met West-Europa, op de tweede plaats met 33%, blijft bovendien groeien.

Connect with us

Stay connected with us through social media, email alerts or webcasts. Or download our EY Insights app for mobile devices.

 

Click here to view some of our recent presentations on slideshare.


Seminars

Click here to see the list of seminars and enroll online!