Inzicht

 • Share

View this page in French

 • Duurzame onderneming, duurzame familie
  Van ouderwets ondernemingsmodel naar schoolvoorbeeld van verantwoord en duurzaam kapitalisme: familiebedrijven zijn vandaag populairder dan ooit.

 • Van Big Data naar digitale bank
  Mobiel internet, sociale media en Big Data convergeren in een digitale revolutie met een onderlegde digitale klant als resultaat. Voor financiële instellingen is dat een hele uitdaging, maar ook een gedroomde opportuniteit om af te rekenen met het spook van de crisis, weer aan te knopen bij innovatie en zich volledig te focussen op de klant. Daar is haast bij. Overal duiken er nieuwe diensten op als Apple Pay of Sixdots, en fenomenen als peer-topeerlending winnen zienderogen terrein. Financiële instellingen worden gedesintermedieerd, er wordt aan hun waardeketen geknabbeld en de klant is veeleisender en volatieler dan ooit tevoren.

 • Time to grow (pdf, 3mb)
  In deze bijlage trekken we volop de kaart van ondernemingen die groei met hoofdletter in hun DNA schrijven. Het zijn deze ondernemingen die de toekomst van onze economie vertegenwoordigen, en zij zijn de voorbeelden waarvan we het meest kunnen leren. In ons panelgesprek zetten we Lieven Danneels van Televic, Hans Crijns van Vlerick en Marc Cosaert van EY rond de tafel. De drie groeispecialisten gaan uitgebreid in op de belangrijkste criteria voor succesvolle groei, op macroén op microniveau. Dat doen ze aan de hand van de EGMOgroeimonitor, een fonkelnieuwe studie van Vlerick in samenwerking met EY.

 • Financial reporting: de gps van uw onderneming
  Het vertrouwen van uw externe stakeholders valt of staat met de betrouwbaarheid van uw financiële rapportering. Ook uw bestuurders en uw managers varen blind zonder betrouwbaar financieel dashboard.

 • De data-intelligente onderneming
  Elke onderneming wordt vandaag overspoeld door een stortvloed aan data, in allerhande al dan niet gestructureerde formaten. Onderzoek toont aan dat het volume data elk jaar verdubbelt. Big data is een feit, daar twijfelt niemand aan. Waarom deze bijlage? Omdat ondernemingen de massieve datavolumes die ze genereren, veel te zelden op een intelligente manier in bruikbare informatie omzetten. Om daar een mouw aan te passen, laten we specialisten uit data-gerelateerde domeinen aan het woord.

 • 25 edities Inzicht
  Mee bouwen aan een beter werkende wereld, dat is waartoe EY zich verbindt.

 • Het nieuwe bankieren
  Vijf jaar na de kredietcrisis is het niet alleen tijd voor een terugblik, maar vooral voor een vooruitblik op de bankensector. De laatste jaren is er heel wat werk gemaakt van het schrijven en implementeren van regelgeving. Het terugwinnen van het vertrouwen is daarbij het doel, het middel is, zoals de bankenwet het uitdrukt, 'gezond en voorzichtig bankieren'. Maar zo'n risicoschuwe attitude weegt op het rendement.

 • Bouwen aan een beter werkende wereld
  Ondernemers zullen nog meer rekening moeten houden met globalisering. Want ondernemen wordt niet alleen complexer, alles gebeurt ook in een verschroeiend tempo. Een open geest, diversiteit, teaming en een goede analyse en interpretatie van alle gegevens zijn essentiële kwaliteiten van de toekomstige ondernemer, zegt Rudi Braes, managing partner EY. ‘Met onze Vision 2020 willen we ook een steentje bijdragen.’

 • Building a better working world
  Als er één les te trekken valt uit de afgelopen crisis, dan is het dat business zonder vertrouwen nefast is. Om dat vertrouwen te herstellen en duurzaam zaken te gaan doen, moeten ondernemers vandaag hun verantwoordelijkheid opnemen tegenover al hun stakeholders. Dat is niet eenvoudig: de veranderingen komen met verschroeiend tempo op de ondernemer af en zakendoen is complexer dan ooit tevoren. In een panelinterview vertellen Rudi Braes van EY en Pierre-Alain De Smedt en Pieter Timmermans van het VBO hoe ondernemers en overheid kunnen helpen bouwen aan een beter werkende wereld. Verder worden twee rolvoorbeelden in de spotlights gezet: we focussen op La Lorraine, Onderneming van het Jaar® 2012 en op ons nationaal vrouwenhockeyteam, dat op een originele manier vorm geeft aan het concept teamspirit. In deze bijlage leest u ook hoe ondernemerschap, duurzaamheid, performantie en klantenfocus tools kunnen zijn bij het bouwen aan een beter werkende wereld. Daar streeft u toch ook naar? Uw stakeholders, aandeelhouders inbegrepen, zullen het u in dank afnemen.

 • Investeringsland België
  In 2012 wist België meer buitenlandse investeringen aan te trekken dan de voorgaande jaren, maar ze leverden wel een pak minder banen op. Tegelijk desinvesteren steeds meer buitenlandse bedrijven in ons land. Dat zijn maar twee van de knelpunten die de Barometer van de Belgische Attractiviteit 2013 van EY blootlegt. Een oude wonde is natuurlijk ook de hoge loonkost in ons land. Bovendien staan ook de troeven die België geruime tijd aantrekkelijk maakten voor buitenlandse investeerders onder druk. In de pagina’s die volgen, analyseren experts van EY hoe interessant ons land nog is voor multinationals en andere buitenlandse investeerders. Ze belichten ook onze zwaktes en welke maatregelen de competitiviteit van België een stevige boost zouden kunnen geven.

 • Lean, Mean & Clean
  Willen bedrijven in deze uitdagende tijden overleven, dan kan dat niet zonder geoptimaliseerde processen en een gefocuste strategie. Met andere woorden: ondernemingen moeten lean en mean zijn om te overleven. Maar willen ze ook bij de winnaars blijven horen, dan moeten ze duurzaamheid in het DNA van hun bedrijf verankeren. Het succesvolle bedrijf is vandaag lean, mean én clean. Hoe doen ze dat? Daarover gaat deze bijlage.

 • Veilig van bits naar business
  De ondernemingen en overheidsinstellingen worden vandaag in sneltempo geconfronteerd met technologische impulsen die zich vertalen in nieuwe media, nieuwe toestellen, nieuwe toepassingen en nieuwe ICT organisatievormen.

 • Family Business 2.0
  Familiale ondernemers leveren het cement van de Belgische economie terwijl ze moeten laveren tussen zaken- en familiebelangen.

 • Olympische spelen
  Topsport en ondernemen: het is teamwerk - met motivatie als motor. Niet alleen op het moment van de medaille winnen of de deal sluiten, maar dag na dag in elke fase van de voorbereiding. Dat geldt voor de Belgische atleten die voor een olympische plak gaan. En dat geldt net zo goed voor onder nemingen die topprestaties willen neerzetten.

 • Focus op groei
  In tijden van crisis is groei niet vanzelfsprekend. Reden te meer om scherp te stellen op ondernemingen die ondanks de moeilijke omgevingsfactoren toch mooie cijfers neerzetten.

 • Corporate Responsibility
  Van shareholder value naar stakeholder values. Om winst met maatschappelijke zin te realiseren is een nieuw soort zakenmodel nodig.

 • Incredible India
  Wie naar India trekt om zaken te doen, moet ook de Indiase manier van zakendoen onder de knie krijgen. Bent u daartoe bereid? Dan liggen de kansen voor het grijpen.

 • Fusies en overnames
  Een bedrijf overnemen of uw bedrijf verkopen is een van de belangrijkste beslissingen die een ondernemer kan nemen. Voor zo’n transactie gaat men best niet over één nacht ijs, en is men beter terdege geïnformeerd. Om u door de complexe M&A-materie te gidsen, focust dit dossier op de recentste trends in de fusie- en overnamemarkt.

 • IFRS: tussen regel en richtlijn
  De Europese beursgenoteerde groepen stellen sinds 2005 hun geconsolideerde rekeningen op volgens de internationale boekhoudkundige normen (IFRS).