Cyber security: het bedrijfsleven schakelt in een hogere versnelling

Belgian Cyber Security Guide wekt internationale interesse

  • Share

View this page in French

Cybercrime plaatst ondernemingen voor een dilemma

De online wereld doorkruist continu het leven van onze bedrijven en ons privéleven. De voordelen daarvan zijn immens, maar de verdere vooruitgang in de digitalisering en de online toepassingen kunnen onder druk komen van de toenemende cybercriminaliteit.

Recente onthullingen die massale spionage en diverse vormen van criminaliteit in de cyberspace aan het licht brachten hebben de bewustwording in een stroomversnelling gebracht. De ongerustheid in ondernemersmiddens is sterk toegenomen. Toch willen bedrijven hun productiviteit en de functionaliteit van hun producten blijven opdrijven met nieuwe ICT toepassingen. Hoe daarmee omgaan? De nieuwe en unieke Belgian Cyber Security Guide, het resultaat van intense samenwerking tussen experts en mensen uit de praktijk, zet de bedrijven daarbij al een heel eind op weg.

Een bedreiging voor elke onderneming

In de eerste negen maanden van dit jaar detecteerde het federale cyber emergency team CERT.be al 2735 incidenten tegenover 1389 over heel 2010. Febelfin rapporteert op 9 maanden al meer fraudegevallen met e-banking dan over heel 2012. De Federal Computer Crime Unit (FCCU) schat de schade in België op 1 à 3 miljard euro. De meest recente Global Information Security Survey van EY toont eveneens aan dat bedrijven de gevaren onderkennen, wat zich onder meer uit in het feit dat op één jaar tijd 25% meer verantwoordelijken voor informaticaveiligheid zijn gaan rapporteren naar directieleden buiten de IT-afdeling.

In zijn jongste veiligheidsrapport (SIR) geeft Microsoft aan dat de MSRT (Microsoft Malicious Software Removal Tool) in België in het tweede kwartaal van 2013 van 2,5 van de 1000 gescande computers malware heeft moeten verwijderen. Tijdens diezelfde drie maanden kwam 13,3% van de computers in contact met malware, wat in België overeenkomt met zo’n 930.000 toestellen! Het rapport benadrukt tevens de impact van het tweede van de tien “geboden” in de gids: het verschil in infectiegraad tussen een oud besturingssysteem en een nieuw besturingssysteem gaat van één tot zes!

Rudi Thomaes, secretaris-generaal van ICC België getuigt: “Ik zie nu veel meer interesse voor het probleem in de bestuurderskamers en audit-comités, maar onze zorg gaat vooral naar KMO’s. Laat het nu net de groei van KMO’s zijn die zo belangrijk is voor ons land en net zij moeten het, gezien hun kostenhandicap, vooral hebben van unieke vakkennis en technologie. Dat maakt hen extra kwetsbaar. Daarom hebben wij de Belgian Cyber Security Guide voor hen uiterst praktisch gehouden”

Een handige gids: 10 principes en 10 actiepunten

Met diverse experts, onder meer van EY, het B-CCENTRE en ISACA Belgium is een gids uitgewerkt die bedrijven helpt een visie, een organisatie en processen te ontwikkelen. Belangrijk werkpunt daarbij is de mindset bij directie en personeel: cyberveiligheid moet een echte competentie worden die ingebakken zit in de gehele organisatie.

Om bedrijven toe te laten heel snel aan de slag te gaan bevat de gids een checklist om de eigen kwetsbaarheid in kaart te brengen en tien concrete acties m.b.t. toegang tot informatie, mobiele toestellen, sterke paswoorden, vorming, etc…

“De ondernemingen, groot of klein, sensibiliseren over cyberveiligheid en hun advies geven om zich te wapenen voor deze uitdaging: dat is wat dit initiatief beoogt”, onderstreept Christine Darville, Executive Manager competentiecentrum Recht & Onderneming op het VBO.