Arseus, Soudal, Waterleau en Willy Naessens Group genomineerd voor "Onderneming van het jaar 2011"

  • Share

EY presenteert zijn genomineerden voor de 17de editie van de ‘Onderneming van het Jaar’-award, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis. De finalisten voor de editie 2011 zijn: Arseus (West-Vlaanderen), Soudal (Antwerpen), Waterleau (Vlaams-Brabant) en Willy Naessens Group (Oost-Vlaanderen).
De winnaar wordt op de prijsuitreiking van dinsdag 11 oktober 2011 bekendgemaakt door de Eerste Minister.
 
 
Om succesvolle Belgische bedrijven te belonen voor hun uitstekende prestaties lanceerde EY in 1995 de ‘Onderneming van het Jaar’-award. De ‘Onderneming van het Jaar’-award zet zowel grote ondernemingen als kleinere familiebedrijven in de kijker die opvallen door hun groei en zin voor innovatie, ondernemerschap, strategie, volharding en verantwoord bestuur.

"'Onderneming van het Jaar’ is een unieke bekroning die al even unieke bedrijven in de spotlight zet. Deze bedrijven verdienen dat niet alleen omdat hun cijfers bewijzen dat hun ondernemerschap vruchten afwerpt. Zij geven ook blijk van een gedurfde visie, deugdelijk bestuur, internationalisatie en geëngageerd teamwork. Zij zijn het mooiste bewijs dat ondernemen in België met durf en verbeelding, ook in de huidige economische omstandigheden, nog steeds loont en inspireert,”zegt Rudi Braes, Managing Partner EY België.
 
De jury, onder het voorzitterschap van Baron Paul Buysse, zal samen met de Eerste Minister op dinsdag 11 oktober 2011 bekendmaken wie de opvolger wordt van Taminco, de laureaat van de ‘Onderneming van het Jaar 2010’.


Over ‘Onderneming van het Jaar’

EY organiseert de ‘Onderneming van het Jaar’ sinds 1995 in het nederlandstalige landsgedeelte, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis, en sinds 1996 in het franstalige landsgedeelte, in samenwerking met L’Echo en BNP  Paribas Fortis. Dit evenement is een onderdeel van de ‘World Entrepreneur of the Year’-award van EY, waar laureaten uit meer dan 50 landen deelnemen aan de wereldwijde variant van de verkiezing.

Selectie
Om in aanmerking te komen voor de ‘Onderneming van het Jaar’-award, moeten de kandidaat-bedrijven voldoen aan vastgelegde selectiecriteria. Ze worden onderworpen aan een kwantitatief en kwalitatief onderzoek, alsook aan een door EY uitgevoerde screening. Een onafhankelijke jury kiest na een persoonlijke ontmoeting met de finalisten het meest dynamische en innoverende bedrijf de uiteindelijke winnaar van de ‘Onderneming van het Jaar’-award.

Jury
De jury wordt dit jaar opnieuw voorgezeten door Baron Paul Buysse en telt vertegenwoordigers uit de bedrijfswereld en het academische leven: Herman Daems (BNP Parisbas Fortis) - Frederik Delaplace (De Tijd) - Nadia Jansen (Building Group Jansen) - Jo Libeer (VOKA-VEV) - Geert Noels (Econopolis) - Michèle Sioen (Sioen Industries) – Pol vanderhaeghen (Voorzitter van de Raad van Bestuur Taminco, ‘Onderneming van het Jaar 2010’)

Indrukwekkend lijstje winnaars
De laureaat van dit jaar vervoegt het lijstje indrukwekkende winnaars van de afgelopen jaren, namelijk:
Taminco (2010) - Studio 100 (2009) - Cartamundi (2008) - Groep H. Essers (2007) - Metris (2006) - Option (2005) - Deceuninck (2004) - Miko (2003) - Omega Pharma (2002) - Resilux (2001) - Melexis (2000) - Sioen Industries (1999) - Compex (1998) - Icos Vision Systems (1997) - ECA (1996) - Real Software (1995)
 
 
De genomineerde bedrijven voor de ‘Onderneming van het Jaar 2011’

Arseus NV – West-Vlaanderen (Waregem)
Arseus levert producten, diensten en totaaloplossingen met substantiële toegevoegde waarde in Europa, de Verenigde Staten en Brazilië. De activiteiten zijn onderverdeeld in vier divisies: Arseus  is de wereldwijde marktleider in producten en concepten voor magistrale bereidingen (Fagron),  levert tandheelkundige producten en concepten (Arseus Dental) , en medische en chirurgische producten (Arseus Medical).  De vierde divisie, Corilus levert ICT-totaaloplossingen.  De klanten van Arseus kunnen worden gegroepeerd onder ‘professionals in de gezondheidszorg’, zoals apothekers, tandartsen, chirurgen, cardiologen, oogartsen, dierenartsen en verpleegkundigen.
Omzet: € 424 mio. Medewerkers: 1887
Contact: Ger van Jeveren (Voorzitter Raad van Bestuur) – ger.van.jeveren@arseus.com – 056 62 88 00 - www.arseus.com

Soudal NV – Antwerpen (Turnhout)
Soudal is een op en top Belgisch familiebedrijf dat na meer dan 45 jaar nog steeds onder leiding staat van oprichter Vic Swerts. Wat begon als regionaal producent van siliconen groeide spoedig uit tot een internationale exportfirma van innovatieve chemische bouwspecialiteiten zowel voor de vakman als de particuliere gebruiker. In meer dan 110 landen, met 32 eigen vestigingen, verkoopt Soudal zijn producten waaronder internationale sterke merken voor de bouwsector zoals Fix ALL®, Silirub®, Soudafoam® en  Soudaseal®.
Omzet: € 333 mio. Medewerkers: 1322
Contact: Dirk Coorevits (CEO) – coorevits@soudal.com – 014 42 42 31 – www.soudal.com

Waterleau – Vlaams-Brabant (Herent)
WATERLEAU is een innoverend milieutechnologiebedrijf dat zowel aan overheden als aan de industrie een uitgebreid gamma van duurzame en geïntegreerde oplossingen biedt op het vlak van waterbehandeling , luchtzuivering, slib- en afvalverwerking en op het vlak van het aanboren van hernieuwbare energiebronnen. Aangepast aan de vraag van de klanten levert WATERLEAU haar gepatenteerde technologie oplossingen alsook het volledige design, de engineering en de constructie, al dan niet inclusief exploitatie en onderhoud van de infrastructuur. Niet alleen in België, maar ook wereldwijd neemt WATERLEAU een unieke positie in de markt van duurzame milieutechnologieën.
Omzet: € 63 mio. Medewerkers: 182
Contact: Luc Vriens (CEO) – luc.vriens@waterleau.com – 016 65 06 57 – www.waterleau.com 

Willy Naessens Group – Oost-Vlaanderen (Wortegem-Petegem)
De bouwgroep Willy Naessens is een onderneming gespecialiseerd in de bouw van KMO-gebouwen, logistieke gebouwen, distributiecentra, kantoren, commerciële ruimtes, garages, landbouwgebouwen en zwembaden. Door zijn verticale integratie heeft de bouwgroep Willy Naessens alles in eigen beheer, van studiedienst en productie tot eigen transport en montage, hetgeen zich weerspiegelt in de reeds meer dan 7.000 realisaties. Naast bouw- en productiebedrijven doet de Willy Naessens Group ook aan diversificatie van hun activiteiten, door meerderheidsparticipaties bij enerzijds de N.V. Franky Fresh Food, de marktleider in België als distributeur van bereide vleeswaren en anderzijds de N.V. Frank Delmote, producent van rook- en kookwaren met als specialiteit gerookt spek in al zijn vormen.
Omzet: € 242,6 mio. Medewerkers: 874
Contact: Willy Naessens (Voorzitter Raad van Bestuur) – willy@willynaessens.be – 056 69 41 11 – www.willynaessens.be