Fors minder beursgangen: 57% lager in derde kwartaal

  • Share

5 okt 2011 – De mondiale IPO-activiteit is in het derde kwartaal van 2011 fors gedaald, zo blijkt uit de Q3 Global IPO update van EY. Met een totaal van 284 deals is USD 28,5 mrd aangetrokken, vergeleken met 383 beursgangen (IPO’s) in het tweede kwartaal ter waarde van USD 65,6 mrd. Daarmee is het aantal IPO’s met 26% en het totaalbedrag aan aangetrokken kapitaal met 57% gedaald.

Afgezet tegen het derde kwartaal van 2010 (met 302 IPO’s ter waarde van USD 52,5 mrd) was in het derde kwartaal van 2011 sprake van een daling van 6% in het aantal deals en 46% in aangetrokken kapitaal. In het afgelopen kwartaal overstegen 3 deals het bedrag van USD 1 miljard. In veel markten nam in het derde kwartaal ook de gemiddelde dealgrootte af in vergelijking met het tweede kwartaal. Het dealbedrag was het afgelopen kwartaal gemiddeld USD 100 mln, tegen USD 171 mln in het tweede kwartaal van 2011.

Beursgang uitgesteld

Uit gegevens van Dealogic blijkt dat er in het derde kwartaal van 2011 22 IPO’s zijn uitgesteld en 49 geen doorgang vonden. In het tweede kwartaal ging het om respectievelijk 20 en 76 deals. De marktvolatiliteit is hiervan de hoofdoorzaak. Marc Guns van EY licht toe: ‘De uitkomsten voor het derde kwartaal laten zien dat de schuldencrisis in de eurozone en de VS een sterk effect heeft gehad op de IPO-markt, zowel op het vertrouwen van ondernemingen als van investeerders. Er is een groot aantal bedrijven van hoge kwaliteit dat nog even wacht met de beursgang. Het bedrijfsleven ziet een beursgang nog steeds als een manier om kapitaal aan te trekken. Daarbij wordt op een verbetering van de omstandigheden gewacht, terwijl de voorbereidingen doorgaan.’

Azië blijft IPO-activiteit domineren, maar verliest snelheid

In het derde kwartaal bleven Aziatische ondernemingen met 138 deals de IPO-activiteit domineren, waarmee in totaal USD 13,5 mrd werd opgehaald (47% van het wereldwijd aangetrokken kapitaal). Dat is echter het laagste bedrag dat Aziatische emittenten hebben aangetrokken sinds het tweede kwartaal van 2009 (USD 3,0 mrd met 44 deals). Bij Europese emittenten was sprake van 69 afgeronde deals, waarmee USD 8,8 mrd werd opgehaald (31% van het wereldwijd aangetrokken kapitaal), belangrijk minder dan in het tweede kwartaal van 2011 (USD 21,7 mrd met 96 deals). Toch lag het activiteitenniveau in het derde kwartaal hoger dan in het eerste kwartaal van 2011, toen met 52 deals USD 2,4 mrd werd opgehaald. Noord-Amerikaanse emittenten trokken met 41 deals USD 4,5 mrd aan (16% van het wereldwijd aangetrokken kapitaal), tegen USD 11,6 mrd met 55 deals in het tweede kwartaal van 2011 (18%).

IPO’s per beurs

Naar aangetrokken kapitaal spande de Shenzhen Stock Exchange (SME en ChiNext) de kroon in het derde kwartaal met USD 5,5 mrd en 56 deals. Op de tweede plaats eindigde de Bolsa de Madrid (USD 5,3 mrd en 5 deals), voornamelijk vanwege de op twee na grootste IPO van dit jaar, en de grootste van het afgelopen kwartaal, van de Spaanse commerciële bank Bankia, waarmee USD 4,4 mrd werd aangetrokken. Op de derde plaats qua opgehaald kapitaal eindigde de Shanghai Stock Exchange (USD 3,1 mrd en 9 deals).

Vooruitzichten

‘Bij de mondiale IPO-activiteit zal Azië nog wel de toon blijven aangeven, terwijl de IPO-pijplijn, zowel in België als daarbuiten, zich verder vult. Zodra de markt zich stabiliseert, gaat er een golf van IPO's plaatsvinden. Momenteel bevat de pijplijn wereldwijd namelijk een recordaantal van zo’n 3000 bedrijven,’aldus Marc Guns.