België in top 6 van meest geglobaliseerde landen

  • Share

België scoort hoog op globalisering

Brussel, 24 januari 2011. De Belgische economie staat op de zesde plaats als het gaat om globalisering. Dat blijkt uit het rapport Winning in a polycentric World dat EY in samenwerking met Economist Intelligence Unit (EIU) vandaag lanceert tijdens het World Economic Forum in Davos. Dit rapport meet de globalisering van de 60 grootste economieën van de wereld. België eindigt op de zesde plaats, terwijl de top 3 wordt gevormd door respectievelijk Hong Kong, Ierland en Singapore.

De globalisering neemt niet overal ter wereld even snel toe. Het onderzoek wijst echter uit dat internationale markten op lange termijn steeds dichter bij elkaar zullen komen. Gust Herrewijn, Managing Partner van EY België: “Opkomende markten bieden enorme kansen. Ook het aantrekken van de economie en de verder gaande technologische innovatie zorgen voor een voortdurende globalisering van nationale economieën. Overheden zullen daar rekening mee moeten houden en kunnen zich protectionisme niet veroorloven.”

Spanningsveld tussen globalisering en lokale behoeften
Hoewel de kloof kleiner wordt, zijn er ook nog steeds duidelijke verschillen bijvoorbeeld in het gemiddeld inkomen per hoofd. Waar dit in China ligt op 3.700 dollar, is dat in de Verenigde Staten 46.000 dollar. Dat brengt met zich mee dat producten en diensten die op de ene markt gericht zijn, niet automatisch geschikt zijn voor een andere markt. Gust Herrewijn: “Multinationals moeten in verschillende snelheden leren opereren zodat ze in markten met verschillende groeisnelheden succesvol kunnen zijn. Om succesvol te zijn in een zogenoemde polycentrische wereld moeten bedrijven zowel hun globale als lokale markt definiëren en hun innovatiestrategie hierop aanpassen. Vervolgens moeten ze nagaan of hun relatie met overheden en belastingdiensten hen in staat stelt om succesvol internationaal te opereren.Tot slot draagt een bestuur met uitgebreide internationale ervaring bij aan het resultaat.”
 

Technologie de driver van Globalisering

En eens te meer blijft de technologie de belangrijkste stimulans achter de uitbreiding van de globalisering. In opkomende markten stimuleert de snelle opkomst van internet en mobiele technologieën in hoge mate de grotere integratie van handel, kapitaal, cultuur en arbeid – en wordt het westen op het vlak van infrastructuur soms zelfs ‘ingehaald’. Voor bedrijven die succesvol willen zijn in een polycentrische wereld is technologie essentieel om verafgelegen markten en hun activiteiten in een naadloos geheel samen te brengen.

Globalization Index
In de Globalization Index wordt op vijf criteria gemeten: de openheid van handel, kapitaalbewegingen, de uitwisseling van technologie en ideeën, de bewegingen op de arbeidsmarkt en culturele integratie. De index meet het relatieve niveau waarop landen actief zijn op het wereldtoneel. De metingen zeggen niets over de absolute of relatieve impact van een land op de internationale handel of de wereldeconomie. Dat betekent dat landen met een grote binnenlandse markt, zoals China, India en de Verenigde Staten, ongeveer in het midden van de tabel uitkomen. Kleine landen die voor een groot deel afhankelijk zijn van export en wereldhandel komen bovenaan te staan, terwijl landen die wat meer van de buitenwereld zijn afgesloten, zoals Iran en Venezuela, onderaan verschijnen.

Globalisation Index 2010 – ranking:

1 Hong Kong

2 Ireland

3 Singapore

4 Denmark

5 Switzerland

6 Belgium

7 Sweden

8 Netherlands

9 Hungary

10 Finland

Het volledige rapport kan opgevraagd worden bij christophe.ballegeer@be.ey.com