België op 15de plaats in landenindex hernieuwbare energie

  • Share

Brussel, 22 november 2011 - Terwijl de ontwikkelde landen gefocust blijven op de dalende vraag en op kostenbesparingen, lijkt een onstilbare honger naar energie in de opkomende markten nu verrassend genoeg investeringen in hernieuwbare energie te stimuleren. China blijft koploper. Brazilië - dat een snelgroeiende windmarkt heeft en ferme energienoden - komt voor het eerste de top 10 binnen. België zakt van de 14de naar de 15de plaats. Dat blijkt uit de nieuwste wereldwijde kwartaalstudie Renewable Energy Country Attractiveness Indices van EY, die vandaag wordt gepubliceerd.

De index beoordeelt in 40 landen de nationale markten voor hernieuwbare energie, de infrastructuur voor hernieuwbare energie en de inzetbaarheid ervan voor individuele technologieën. De machtsverhoudingen zijn duidelijk gewijzigd: Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika bieden de hernieuwbare energie momenteel de beste toekomstperspectieven, nu de sector zich aanpast aan een veranderde wereld. Landen zoals Argentinië, Hongarije, Israël, Tunesië en Oekraïne worden voor het eerst in de index vermeld, omdat deze landen dringend behoefte hebben aan meer hernieuwbare energie.

"De rijpe markten voor hernieuwbare energie in West-Europa en de VS werden zwaar getroffen door een terugschroeving van de overheidsstimulansen, een beperkte toegang tot kapitaal en een toegenomen concurrentie uit het buitenland.", aldus Marc Guns, vennoot EY.

"Tegelijkertijd zien we dat er in de opkomende markten meer steun komt voor de hernieuwbare energiesector. Deze landen, waar de vraag naar energie sterk toeneemt, grijpen die kans aan om de fossiele brandstoffen opzij te laten liggen en te kiezen voor hernieuwbare energie en een toekomst met een lage CO2-uitstoot en een efficiënt gebruik van hulpbronnen. Zo werden de afgelopen twee jaar 15 opkomende markten toegevoegd aan de Country Attractiveness Indices."

China koploper

China staat nog steeds bovenaan in de ranking omdat het land zich blijft inzetten voor de voortdurende ontwikkeling van hernieuwbare energie. De voorheen exponentiële marktgroei is echter vertraagd. Bovendien heeft een strikter goedkeuringsproces voor nieuwe projecten rond windenergie gezorgd voor een overaanbod aan turbines en zijn de fabrikanten al op zoek naar meer exportmarkten.

Wereldwijde strijd om kapitaal en streven naar efficiëntie

De strijd om het beperkte kapitaal en het streven naar een hogere efficiëntie hebben de afgelopen 12 maanden de sector van de hernieuwbare energie bepaald. Overheden worstelen met de vraag hoe ze veilige en goedkope energie kunnen leveren zonder de markt te belemmeren en ook jobs kunnen creëren. Bovendien hebben opmerkelijke faillissementen en gedwongen ontslagen ervoor gezorgd dat de publieke opinie in bepaalde West-Europese en Noord-Amerikaanse landen zich afkeert van de sector.