Wereldwijde daling van het aantal beursintroducties

  • Share

29 maart 2012 – Wereldwijd is het aantal beursintroducties in het eerste kwartaal van 2012 sterk gedaald, zo blijkt uit de Global IPO update van EY. Tot dusver is er met een totaal van 157 deals slechts USD 14,3 miljard opgehaald – 69% minder vergeleken met de USD 46,6 miljard (in 296 deals) in dezelfde periode vorig jaar. Hiermee is het aantal beursintroducties terug op het laagste niveau sinds het tweede kwartaal van 2009.

De gemiddelde transactiewaarde is afgenomen van USD 157 miljoen in het eerste kwartaal van 2011 tot USD 91 miljoen nu – een daling van 42%. In het eerste kwartaal van 2012 zijn 7 beursintroducties uitgesteld en 36 afgezegd, vergeleken met respectievelijk 5 en 53 beursintroducties in dezelfde periode vorig jaar.

Aanhoudende volatiliteit op de Europese markten in 2012
In het eerste kwartaal van 2012 werd er op de Europese effectenbeurzen door in totaal 24 beursgangen USD 2,5 miljard opgehaald (18% van het totaalbedrag dit kwartaal wereldwijd). Dit is mede te danken aan twee van de grootste IPO’s dit kwartaal: de Nederlandse kabelexploitant Ziggo, die bij de introductie aan NYSE Euronext Amsterdam goed was voor € 925 miljoen (7,4 % van het wereldwijde aangetrokken kapitaal) voor een freefloat van 25% inclusief de uitoefening van de overtoewijzingsoptie, en de Zwitserse groep voor zakelijke dienstverlening DKSH Holding Ltd aan de Swiss Exchange die goed was voor USD 897 miljoen.

2012: trage start voor de Aziatische beurzen

Ondanks de moeizame start van het jaar zijn Hongkong, Shenzhen en Sjanghai weer terug in de wereldwijde top 5 van beurzen gemeten naar geworven kapitaal. Aziatische beurzen waren goed voor 84 succesvolle transacties ter waarde van USD 6,7 miljard. Dit vertegenwoordigde 47% van al het kapitaal dat met beursintroducties wereldwijd in het eerste kwartaal van 2012 werd opgehaald. Van de twintig grootste beursintroducties dit kwartaal vonden er acht plaats op een beurs in Azië. Desalniettemin is in Azië het verworven kapitaal sterk teruggevallen, en wel met 74% vergeleken met het eerste kwartaal van 2011 (toen 155 deals nog USD 25,9 miljard opleverden). De grootste beursgang in Azië in het eerste kwartaal was de notering van China Communications Construction Co op de beurs van Sjanghai. Marc Guns, vennoot EY: “China – inclusief Hongkong – blijft een aantrekkelijke bestemming voor ondernemingen in ontwikkelde markten voor consumentenproducten, industriële sectoren (bijv. infrastructuur), materialen (bijv. metaal en mijnbouw) en technologie. Nu bovendien ook de beurs van Sjanghai in de nabije toekomst geheel wordt opengesteld voor beleggers, kun je ervan op aan dat het aantal bedrijven dat hier een notering aanvraagt sterk zal toenemen.”

VS: Technologiebedrijven nemen het voortouw
De Amerikaanse IPO-markt wordt nog altijd aangevoerd door bedrijven in de technologiesector. Van de 32 beursintroducties op de Amerikaanse effectenbeurzen voor in totaal USD 4,8 miljard (34% van de totale wereldwijde opbrengst van IPO’s) ging het in 11 gevallen (USD 1,1 miljard) om een technologiebedrijf. Dit wijst erop dat de VS steeds afhankelijker wordt van de producten en diensten van technologische ondernemingen. Marc Guns: “De gemiddelde marktwaarde van Amerikaanse technologiebedrijven ten tijde van hun beursgang lag tweemaal zo hoog als de gemiddelde marktwaarde in andere sectoren. De beursintroductie van technologiebedrijven blijft erg interessant voor beleggers, die actief op zoek zijn naar geschikte beleggingsopties. Onder deze omstandigheden mogen we ervan uitgaan dat steeds meer grote technologiebedrijven in eigen land of in het buitenland naar de beurs zullen gaan. Een ander interessant punt is dat deze technologiebedrijven vaak een kleiner percentage van hun aandelen (veelal 10% tot 15%) naar de beurs brengen. De verwachting is dat bedrijven in andere sectoren in 2012 ook deze strategie zullen volgen.”