Actief Groep, Duvel Moortgat, Joris Ide Group en La Lorraine Bakery Group genomineerd voor Onderneming van het Jaar 2012

 • Share

EY presenteert zijn genomineerden voor de 18de editie van de ‘Onderneming van het Jaar’-award, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis. De finalisten voor de editie 2012 zijn: Actief Groep (Limburg), Duvel Moortgat (Antwerpen), Joris Ide Group (West-Vlaanderen) en La Lorraine Bakery (Oost-Vlaanderen). De winnaar wordt op de prijsuitreiking van dinsdag 23 oktober 2012 bekendgemaakt. EY lanceerde reeds in 1995 de ‘Onderneming van het Jaar’-award, met als doel succesvolle Belgische bedrijven te belonen voor hun uitstekende prestaties. De ‘Onderneming van het Jaar’-award zet niet enkel grote ondernemingen in de kijker, maar tevens kleinere familiebedrijven, die door hun groei en zin voor innovatie, ondernemerschap, strategie, volharding en verantwoord bestuur, opvallen in de Belgische ondernemingswereld.

"De jury van de ‘Onderneming van het Jaar’ zet jaarlijks een uniek bedrijf in de kijker, en bekroont deze met een prestigieuze award. De bedoeling van dit initiatief is niet enkel bedrijven te belonen van wie ondernemerschap vruchten afwerpt door het behalen van goede resultaten. Deze ondernemingen getuigen tevens van een gedurfde visie, een goed bestuur, een innovatief ondernemerschap en het doorzettingsvermogen om verder te groeien. Vooral in de huidige economische omstandigheden is het bijzonder inspirerend om sterke Belgische ondernemingen te kunnen belonen voor hun succesvol ondernemen," zegt Rudi Braes, Managing Partner EY België. De jury, onder het voorzitterschap van Baron Paul Buysse, zal op dinsdag 23 oktober 2012 bekendmaken wie de opvolger wordt van Soudal, de laureaat van de ‘Onderneming van het Jaar 2011’.

 

Over ‘Onderneming van het Jaar’

EY organiseert de ‘Onderneming van het Jaar’ sinds 1995 in het nederlandstalige landsgedeelte, in samenwerking met De Tijd en BNP Paribas Fortis, en sinds 1996 in het franstalige landsgedeelte, in samenwerking met L’Echo en BNP Paribas Fortis. Dit evenement is een onderdeel van de ‘World Entrepreneur of the Year’-award van EY, waar laureaten uit meer dan 50 landen deelnemen aan de wereldwijde variant van de verkiezing.

Selectie

Om in aanmerking te komen voor de ‘Onderneming van het Jaar’-award, moeten de kandidaat-bedrijven voldoen aan vastgelegde selectiecriteria. Ze worden onderworpen aan een kwantitatief en kwalitatief onderzoek, alsook aan een door EY uitgevoerde screening. Een onafhankelijke jury kiest na een persoonlijke ontmoeting met de finalisten het meest dynamische en innoverende bedrijf de uiteindelijke winnaar van de ‘Onderneming van het Jaar’-award.

Jury

De jury wordt dit jaar opnieuw voorgezeten door Baron Paul Buysse en telt vertegenwoordigers uit de bedrijfswereld en het academische leven: Herman Daems (BNP Parisbas Fortis) - Frederik Delaplace (De Tijd) - Nadia Jansen (Building Group Jansen) - Jo Libeer (VOKA-VEV) - Geert Noels (Econopolis) - Michèle Sioen (Sioen Industries) - Vic Swerts (Soudal, ‘Onderneming van het Jaar 2011’) - Urbain Vandeurzen (LMS Internationaal/Gimv).

Indrukwekkend lijstje winnaars

De laureaat van dit jaar vervoegt het lijstje indrukwekkende winnaars van de afgelopen jaren, namelijk: Soudal (2011) - Taminco (2010) - Studio 100 (2009) - Cartamundi (2008) - Groep H. Essers (2007) - Metris (2006) - Option (2005) - Deceuninck (2004) - Miko (2003) - Omega Pharma (2002) - Resilux (2001) - Melexis (2000) - Sioen Industries (1999) - Compex (1998) - Icos Vision Systems (1997) - ECA (1996) - Real Software (1995).

De genomineerde bedrijven voor de ‘Onderneming van het Jaar 2012’

 • Actief Groep– Limburg (Lummen)
  De Actief Groep, opgericht in 1988, is één van de snelst groeiende uitzendorganisaties van België. Op ruim 20 jaar tijd klom de onderneming tot een zevende plaats in de Interim Ranking. Met een gemiddelde groei van 32% over de laatste 15 jaar, gecombineerd met een EBITDA marge van 9,5% behaalt de Actief Groep jaar na jaar significant betere resultaten dan de markt. Naast de algemene uitzendactiviteiten heeft de Actief Groep een leidende positie verworven in de bouwinterim-markt en een solide positie uitgebouwd in dienstencheques. Vanuit 60 vestigingen stelt de Actief Groep wekelijks meer dan 5.000 uitzendkrachten en meer dan 2.300 poetshulpen te werk in diverse sectoren. Daarnaast plant de Actief Groep een internationale expansie via de overname van enkele kleinere buitenlandse spelers van waaruit het Actief platform zal worden uitgerold.
  Omzet: € 171 mio. Medewerkers: 270
  Contact: Mark Maesen (CEO) – mark.maesen@actief.be – 013 35 34 33 - www.actief.com 
 • Duvel Moortgat – Antwerpen (Breendonk)
  Duvel Moortgat is opgericht in 1871 als zelfstandige en familiale brouwerij en is vandaag één van de meest geprezen brouwerijen ter wereld. De beursgenoteerde brouwerij realiseerde in 2011 een omzet van 162,5 miljoen euro, een stijging van 18% t.o.v. 2010 en meer dan een verdubbeling sinds 2006. De brouwerij bekleedt met haar complementair merkenportfolio - Duvel, Vedett, Maredsous, De Koninck , Liefmans, Chouffe, Ommegang en Bernard - een toppositie in het segment van hoge gistingsbieren.De beursgenoteerde brouwerij bekleedt met haar complementair merkenportfolio - Duvel, Vedett, Maredsous, De Koninck, Liefmans, Chouffe, Ommegang en Bernard - een toppositie in het segment van hoge gistingsbieren. Duvel Moortgat verkoopt haar kwaliteitsbieren in meer dan 50 landen, met productievestigingen in België, de Verenigde Staten en Tsjechië en vestigingen in Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en China. Dankzij een organische groei en kritisch overnamebeleid heeft de groep Duvel Moortgat een exponentiële internationale expansie kunnen realiseren en, gedreven door kwaliteit, haar leidinggevende positie als nichespeler verder kunnen uitbouwen in de rendabele segmenten van de speciaalbieren en premiummerken, zowel in België als in vijf prioritaire exportmarkten (Verenigde Staten, Nederland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, China).
  Omzet: € 126,5 mio. Medewerkers: 773
  Contact: Michel Moortgat (CEO) – mmoortgat@duvel.be – 03 860 94 00 – www.duvelmoortgat.be 
 • Joris Ide Group – West-Vlaanderen (Hille) In amper 25 jaar groeide de Joris Ide group uit tot de grootste Europese onafhankelijke producent van bouwmaterialen in staal voor de industriële, agrarische, tertiaire en residentiële sector. Joris Ide biedt het volledige gamma aan van producten en systemen noodzakelijk voor de constructie en bekleding van een gebouw: dakbedekking, wandbeplating, panelen, vloerelementen, metalen structuren, gordingen en gipsprofielen. Joris Ide Group biedt prestatiegerichte bouwoplossingen voor haar klanten op het vlak van akoestiek, esthetiek, thermiek en passieve brandveiligheid rekening houdend met specifieke bouweisen van de architect en investeerder.
  Omzet: € 455 mio. Medewerkers: 1.065
  Contact: Raymund Trost (CEO) – raymund.trost@joriside.be – 051 69 12 77 – www.joriside.be 
 • La Lorraine Bakery Group – Oost-Vlaanderen (Ninove)
  La Lorraine Bakery Group is een 100% Belgische familiale groep actief in de Europese bakkerijsector. De groep behoort samen met de maalderij divisie tot de Vanobake NV holding. De groep heeft in de voorbije 15 jaar een gemiddelde groei van 14% per jaar gerealiseerd en opereert vanuit 11 productie-eenheden waarvan 3 in Centraal Europa. La Lorraine exporteert naar méér dan 25 landen, waarvan een groot deel via eigen verkoopfilialen. De bakkerij-divisie heeft 3 business units: Dagvers, Diepvries en Store Concepts (Panos). Panos is het bekendste merk en is dé referentie geworden in de Belgische markt voor belegde broodjes. Naast Panos bestaan ook de winkelconcepten Coffee Club en Deliway. La Lorraine Bakery Group heeft zich succesvol verticaal kunnen integreren in een boeiende deelsector van de voeding. De groep heeft een sterke ambitie om te blijven investeren in haar internationale expansie in het ‘grotere’ Europa.
  Omzet: € 480 mio. Medewerkers: 2.500
  Contact: Guido Vanherpe (CEO) – g.vanherpe@llbg.com – 054 31 82 13 – www.lalorraine.be