Scherpe daling wereldwijd van het aantal beursintroducties in het derde kwartaal (-33%)

  • Share

 

  • Azië haalt het meeste kapitaal op, goed voor 76 % van de totale wereldwijde opbrengsten uit beursintroducties
  • al beursintroducties in de VS neemt toe, maar deals worden kleiner
  • Industriële bedrijven, de gezondheidszorg en de grondstoffensector zorgen voor het grootste aantal beursintroducties

De wereldwijde IPO-activiteit nam verder af in het derde kwartaal, maar de recente noteringen geven aan dat de markt in de komende maanden meer zal bewegen. Zo blijkt uit de Global IPO Update van EY. Tot dusver werd dit kwartaal door wereldwijde beursintroducties USD 24,1 miljard opgehaald. Dat is 46 % minder dan in het tweede kwartaal van 2012 (USD 44,3 miljard) en 16 % minder dan in het derde kwartaal van 2011 (USD 28,6 miljard). Wereldwijd bedroeg het aantal beursintroducties 165 deals, een daling met 33 % tegenover de 248 deals in het tweede kwartaal of met 43 % in vergelijking met de 291 in dezelfde periode vorig jaar.

Dit kwartaal werd het totale opgehaalde kapitaal de hoogte ingejaagd door de beursintroductie van USD 8,5 miljard van Japan Airlines, die goed was voor 35 % van de transactiewaarde. De drie beurzen die het meeste kapitaal ophaalden in het derde kwartaal waren Tokyo, waar in één IPO 35 % van het kapitaal werd aangetrokken (USD 8,5 miljard), Shenzhen Stock Exchange (12 %, USD 2,  8 miljard in 35 IPO's) en Kuala Lumpur (10 %, USD 2,4 miljard in 4 IPO's).

Goed gevulde IPO-pijplijn in Azië

De Aziatische markten waren goed voor 76 % van het totale opgehaalde kapitaal door beursintroducties in het derde kwartaal van 2012, met 102 deals die USD 18,3 miljard opleverden in vergelijking met 119 deals die USD 15,8 miljard opleverden in het tweede kwartaal van 2012. De beursintroducties in Groter China alleen al namen 35 % van het aantal deals en 25 % van het aangetrokken kapitaal voor hun rekening (58 deals goed voor in totaal USD 6,0 miljard). Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, brachten de Aziatische beurzen kwartaal na kwartaal meer kapitaal bijeen, maar het aantal transacties nam af.

"Hoewel de activiteit in China en Hong Kong in het derde kwartaal vertraagde, in lijn met de algemene vertraging van de economische groei, waren enkele markten, zoals Maleisië en Singapore, zeer actief. En in sommige sectoren, waaronder de mijnsector, de industriële bedrijven en de gezondheidszorg worden beursintroducties gerealiseerd. Algemeen wordt aangenomen dat Azië-Pacific het beter doet dan vorig jaar en meer vertrouwen heeft dankzij enkele uitzonderlijk grote transacties.", aldus Marc Guns, vennoot EY.

Van de tien grootste beursintroducties dit kwartaal vonden er zes plaats op een beurs in Azië. De grootste beursintroducties in Azië dit kwartaal waren die van Japan Airlines Co Ltd (USD 8,5 miljard op de Tokyo Stock Exchange), het Maleisische IHH Healthcare Bhd met een dubbele notering op de Singapore en Kuala Lumpur Stock Exchanges (USD 2,1 miljard) en het Chinese Inner Mognolia Yitai Coal Co Ltd op de Hong Kong Stock Exchange (USD 0,9 miljard).

Marc Guns: "Azië heeft meer dan 200 bedrijven die een beursintroductie plannen – wat goed is voor meer dan de helft van de wereldwijde IPO-pijplijn. Aangezien bedrijven en investeerders wachten tot de marktomstandigheden verbeteren, mogen we een lichte verbetering in de activiteit verwachten tijdens het laatste kwartaal van 2012."

Aantal beursintroducties in de VS neemt toe, maar deals worden kleiner

De Amerikaanse beurzen brachten 15 % van het wereldwijde opgehaalde kapitaal bijeen, of een totaal van USD 3,5 miljard in 23 transacties in het derde kwartaal van 2012 (een daling in aantal deals met 30 % in vergelijking met het tweede kwartaal van 2012). Hoewel de transactiewaarde lager lag dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar (19 deals die in totaal USD 3,9 miljard opleverden), steeg het aantal transacties met 21 %, voornamelijk als gevolg van een reeks late transacties op het einde van dit kwartaal.

Industriële bedrijven, de gezondheidszorg en de grondstoffensector zorgen voor het grootste aantal beursintroducties

De sector die dit kwartaal wereldwijd het meeste kapitaal ophaalde was de industriële sector (USD 10,6 miljard in 29 deals), die duidelijk profiteerde van de stimulanspakketten die overheden overal ter wereld invoerden. De tweede meest actieve sector was de gezondheidszorg (USD 2,7 miljard in 8 deals), gevolgd door de grondstoffensector (USD 2,3 miljard in 27 deals).