Wereldwijde beursintroducties zullen in tweede helft 2013 aantrekken onder impuls van de VS

  • Share

Brussel, 11 december 2012. Na een trage start ging het in het tweede kwartaal van 2012 beter. De aanzienlijke macro-economische volatiliteit en de veranderingen in het politieke leiderschap in veel delen van de wereld wogen de rest van het jaar echter op de wereldwijde IPO-activiteit. Tot nog toe werd dit jaar wereldwijd 30 procent minder kapitaal via IPO’s opgehaald, namelijk 118,5 miljard US dollar. Het aantal transacties is eveneens gedaald, met 37 procent tot 768 IPO’s, in vergelijking met 1.225 transacties en 170 miljard US dollar in het volledige jaar 2011. Tegen eind december zouden echter nog eens 50 bedrijven, met een gecombineerde transactiewaarde van ongeveer 6 miljard US dollar, een beursgang ondernemen. Dat blijkt uit de Year-end Global IPO Update van EY.

“De afzwakkende economie, de onstabiliteit op de aandelenmarkten en de slechte prestaties van sommige beursintroducties hadden ongetwijfeld een impact op het investeerdersvertrouwen,” aldus Marc Guns, vennoot EY

Meer activiteit in de VS en Europa in vierde kwartaal 2012

Dit kwartaal haalden de Amerikaanse markten 7,3 miljard US dollar op in 29 IPO’s, waardoor de kloof met de leidende Aziatische markten kleiner werd. Die haalden namelijk 8,8 miljard US dollar op in 59 IPO’s. De Europese beurzen konden ook een lichte winst optekenen, met een transactiewaarde die opliep tot 7 miljard US dollar in 20 IPO’s. Wereldwijd blijven de cijfers voor het vierde kwartaal tegenover vorig jaar enigszins aan de lage kant. Het aantal transacties daalde met 46 procent van 255 deals in het vierde kwartaal van 2011 tot 136 deals in het vierde kwartaal van 2012. Wat opgehaald kapitaal betreft, bedroeg de daling slechts 6 procent, van 29,1 miljard US dollar in dezelfde periode vorig jaar tot 27,3 miljard US dollar in dit kwartaal.

Marc Guns:  “Zoals verwacht waren er in Azië minder beursintroducties, omdat het aantal staatsbedrijven afnam dat naar de beurs ging. Uit de cijfers voor het vierde kwartaal blijkt dat de Amerikaanse IPO-markt het weer goed doet inzake aantal transacties en winstgevende bedrijven die sterk presteren. Europa kende een aanzienlijk hogere activiteit in het vierde kwartaal, in vergelijking met de rest van het jaar.”

Technologie, financiële dienstverlening en industrie, de meest actieve sectoren in 2012

De sectoren die in 2012 het meeste kapitaal ophaalden, waren de technologiesector (23,2 miljard US dollar in 112 transacties), de financiële dienstverlening (18 miljard US dollar in 46 transacties) en de industrie (17,2 miljard US dollar in 112 transacties). De energiesector en de materiaalbedrijven vielen eveneens op door de hoeveelheid kapitaal dat ze ophaalden (4de en 5de plaats). Een blik op de pijplijn suggereert dat die sectoren de activiteit zullen blijven stimuleren in 2013.

Marc Guns: “Wij verwachten voor 2013 dat ook de vastgoedsector actiever zal zijn, omdat investeerders meer belangstelling tonen in afwachting van een mogelijke heropleving in deze sector. De olie- en gassector zou eveneens meer dynamiek tonen in de VS en Europa. Andere sectoren om te volgen zijn de infrastructuursector en de gezondheidszorg, waar er wellicht zal worden geïnvesteerd.”

Amerikaanse beurzen in pole position vóór Aziatische

De New York Stock Exchange (NYSE) en de NASDAQ haalden 44,9 miljard US dollar op in 128 transacties, waarbij de NYSE voor 19 % van de wereldwijde opbrengst in 2012 zorgde. Voor het tweede opeenvolgende jaar doen ze het dus beter dan de beurzen van Shenzhen, Hong Kong en Shanghai, respectievelijk goed voor 11,1 miljard US dollar in 129 transacties, 9,8 miljard US dollar in 44 transacties en 5,3 miljard US dollar in 25 transacties).

Begin van een heropleving op Europese beursvloeren

De Europese beurzen haalden 63 procent minder kapitaal op (11,1 miljard US dollar in 139 IPO's) in de eerste 11 maanden van 2012, in vergelijking met het volledige jaar 2011 (29,7 miljard US dollar in 266 transacties). De drie grootste Europese beursintroducties tot dusver dit jaar vonden echter plaats in het vierde kwartaal van 2012. De London Stock Exchange haalde het meeste kapitaal op (3,9 miljard in 7 transacties), waarbij 57 % van het opgehaalde kapitaal voor rekening kwam van Russische emittenten. De Deutsche Börse AG komt op de tweede plaats (2,4 miljard US dollar in 11 transacties) en Euronext op de derde plaats (1,5 miljard US dollar in 9 transacties).

Marc Guns: “Hoewel de economische omstandigheden in Europa nog steeds erg moeilijk zijn, keert het vertrouwen stilaan terug en overwegen veel bedrijven om een beursintroductie te doen in de tweede helft van 2013. Recente IPO's, zoals die van Telefonica Deutschland Holding AG en Direct Line Insurance, hebben het vertrouwen in noteringen op de Europese beurzen enigszins hersteld."

Meer IPO-activiteit in 2013

De verwachtingen voor 2013 zijn naar onze mening beter: een sterkere Amerikaanse economie zal zich het eerst beginnen te herstellen en zal in de tweede helft van het jaar worden gevolgd door Europa en Azië. Dankzij een verminderde volatiliteit op de aandelenmarkt, assertieve maatregelen van de centrale banken en betere economische vooruitzichten zou het in 2013 voor bedrijven wel eens het goede moment kunnen zijn om hun geplande beursgang te realiseren.

“De beurzen in de VS, Toronto, Londen, Frankfurt en Moskou kenden aanzienlijk meer activiteit in het vierde kwartaal. Dat zou erop kunnen wijzen dat tekenen van stabiliteit op de aandelenmarkten en steunmaatregelen van de centrale banken hun vruchten beginnen af te werpen. Wij verwachten eerst kleinere beursintroducties terwijl de markt en het investeerdersvertrouwen zich herstellen. Nu de wereldwijde IPO-markt minder beheerst wordt door de verkoop van staatsbedrijven, zal de economie die commerciële, ondernemende bedrijven het meest doeltreffend steunt de grootste kapitaalmarkt ter wereld worden." Besluit Marc Guns.