In de eenvoud toont zich de meester

Regionale Overheidsorganisatie van het Jaar – Wallonië ® : eWBS

  • Share

View this page in French

De organisatie e-Wallonie- Bruxelles Simplifi cation, alias eWBS, kan na amper één jaar al een prima rapport voorleggen voor haar voornaamste opdracht: de administratieve vereenvoudiging in Wallonië en de Federatie Wallonië-Brussel.

Met de introductie van eWBS in februari 2013 zetten Wallonië en de Federatie Wallonië- Brussel een stap vooruit in hun administratieve vereenvoudigingsoperatie onder het motto ‘Ensemble Simplifions’. De nieuwe organisatie ontstond uit een fusie van het ‘Commissariat EASI-WAL’ (E-Administration SImplifaction WALlonie) en de ‘Cellule de simplifi cation administrative en Fédération Wallonie- Bruxelles’. Die twee diensten werkten al sinds juli 2009 aan een vereenvoudiging van hun administraties.

Jong en ervaren


eWBS identificeerde niet minder dan 950 administratieve stappen. Haar werf telde zowat 250 projecten. Haar opdracht was des te uitdagender omdat ze ook de bevoegdheidsoverdracht naar aanleiding van de staatshervorming mee voorbereidde. De eerste resultaten van eWBS zijn zo veelbelovend dat de jury besloot de organisatie nu al te bekronen.

De jury prijst eWBS eerst en vooral om haar strategische slagkracht. eWBS zet de verklaringen van de Waalse overheid en haar marshallplan met succes in realiteit om. Daarbij gaat ze bijzonder klantvriendelijk te werk. Zo heeft ze de verschillende elektronische loketten geïntegreerd om de eindgebruikers sneller en effi ciënter te kunnen helpen. Haar publiek is nochtans erg divers: het omvat bijvoorbeeld niet alleen ambtenaren, maar ook ondernemers. Vóór alles wil eWBS álle burgers van Wallonië en Brussel administratief zo goed mogelijk verder helpen. eWBS versterkt haar efficiëntie onversaagd door haar methodologische expertise op het vlak van elektronische administratie en vereenvoudiging verder te ontwikkelen. Haar medewerkers maken daarbij het verschil. “Zij hebben een zeer sterke indruk op ons gemaakt omdat ze zo proactief zijn”, zegt juryvoorzitter Pierre Alain De Smedt. A propos, de medewerkers van eWBS kijken ook graag over hun muur. Ze versterken hun kennis en ervaring in internationale uitwisselingsprogramma’s.

Erkend


eWBS wordt nu al erkend om haar doeltreffendheid en resultaatgericht karakter. Die erkenning moedigt haar medewerkers aan om hun werk nóg beter te doen. “Ook deze ambtenaren willen meer doen met minder middelen”, besluit Pierre Alain De Smedt.