The better the question. The better the answer. The better the world works. У вас есть вопрос? У нас есть ответ. Решая сложные задачи бизнеса, мы улучшаем мир. У вас є запитання? У нас є відповідь. Вирішуючи складні завдання бізнесу, ми змінюємо світ на краще. Meilleure la question, meilleure la réponse. Pour un monde meilleur. 問題越好。答案越好。商業世界越美好。 问题越好。答案越好。商业世界越美好。

Finalisten 2018

Onderneming van het Jaar
Scale-up van het Jaar

Finalisten Onderneming van het Jaar

Finalisten Scale-up van het Jaar

‘Onderneming van het Jaar®’ is een initiatief van

In samenwerking met

Ardo

Het familiebedrijf Ardo is een belangrijke wereldspeler in de productie van vriesverse groenten, kruiden en fruit voor de retail, foodservice en industrie. Vandaag telt de groep een wereldwijd verkoopnetwerk en 21 bedrijven in negen landen, voor productie, verpakking en distributie, wat zorgt voor een optimale aanvoer uit de meest productieve groeiregio’s. Met zijn 3.800 werknemers verkoopt de groep 860.000 ton vriesverse groenten, kruiden en fruit, naar meer dan 100 landen, wat resulteert in een omzet van 1 miljard euro.

Het is onze missie de opbrengsten van de natuur zo zuiver mogelijk te bewaren en te verwerken tot heerlijke, gezonde eindproducten, heel het jaar rond beschikbaar, eenvoudig en snel te bereiden.

Dit doel willen we bereiken via een geïntegreerd netwerk van teeltgebieden, vriesunits, opslagcentra, verpakkingsunits, efficiënte supply chain, scherpe kwaliteitscontrole, enthousiaste medewerkers en het centraal stellen van elke klant.

Wij hebben alle vertrouwen in de toekomst van onze industrie en zijn ervan overtuigd dat we door het produceren en commercialiseren van voedzame en betaalbare producten, die veilig zijn en minder voedselafval veroorzaken, een succesvolle toekomst tegemoet gaan.

Ardo heeft een hart voor de natuur. Duurzaam ondernemen is voor ons dan ook al jaren een evidentie. In alles wat we doen, staan mens, product en milieu centraal. Elke beslissing die we nemen is doordacht, elke nieuwe stap zetten we bewust. Zo dragen we mee zorg voor een duurzame samenleving, vandaag en morgen.

Passie en gedrevenheid zijn de basis-ingrediënten van onze onderneming.

www.ardo.com

Decospan

Decospan is een familiebedrijf gespecialiseerd in de verwerking van fineerhout. De sterke focus op productontwikkeling en operationele excellentie van de 2de generatie heeft ervoor gezorgd dat Decospan is uitgegroeid tot Europees marktleider. De 3de generatie heeft de route-to-market herbekeken en is zich meer gaan profileren als ‘wood solution provider’ bij architecten en bouwheren. De ontwikkeling van een merkenportfolio heeft het mogelijk gemaakt om ook buiten Europa te exporteren. De merken situeren zich in twee grote productfamilies namelijk houten vloeren en decoratief plaatmateriaal. Door de combinatie van operationele excellentie met een merkstrategie is de rendabiliteit structureel verbeterd. De familie en directie kan hierdoor een verhoogde stakeholder-value nastreven en blijven investeren in state-of-the-art werkomgevingen en duurzame productie. We zijn trots dat bij Decospan de 3P’s, nl. people, planet and profit, in harmonie zijn.  

De groep telt een geconsolideerde omzet van 97 miljoen euro waarvan 85% in het buitenland wordt gerealiseerd, gespreid over meer dan 50 landen. In 2017 is de bouw van een nieuwe productie-unit in Menen gestart die de verankering in België moet garanderen. Dit project van 40 miljoen euro moet Decospan binnenloodsen in Industrie 4.0 en artificiële intelligentie. We gaan m.a.w. ons eigen model disrupteren.

Decospan telt 458 medewerkers verspreid over 3 landen. De groep wordt aan elkaar gebonden door onze kernwaarden, nl. passie, respect, integriteit en intrapreneurschap.

www.decospan.com

Reynaers Group

Together for Better is het bedrijfsmotto van de internationale Reynaers Group en weerspiegelt de identiteit van dit Belgische familiebedrijf. Gedreven door innovatie en ondernemerschap stelt de Reynaers Group zijn partners steeds centraal om samen duurzame groei te realiseren.

De Reynaers Group is een toonaangevend specialist in de ontwikkeling, verdeling en commercialisatie van innovatieve en duurzame architecturale toepassingen in aluminium en staal.

De verschillende bedrijven van Reynaers Group vullen elkaar perfect aan. Zo biedt Reynaers Aluminium talloze systemen voor ramen, (schuif)deuren en gevels in aluminium aan meer dan 5000 klanten wereldwijd. Sinds dit jaar maakt ook Forster Profilsysteme deel uit van de groep. Deze Zwitserse onderneming is gespecialiseerd in oplossingen voor binnen- en buitenschrijnwerk in staal, met focus op veiligheid. Daarnaast omvat Reynaers Group nog complementaire bedrijven, die tegemoetkomen aan lokale marktnoden.

Alle activiteiten van Reynaers Group zijn erop gericht om de waarde van gebouwen te verhogen en de leef- en werkomgeving van mensen te verbeteren, mét oog voor duurzaamheid en design. Technologische innovatie, automatisering en digitale transformatie vormen de pijlers voor de ontwikkeling van state-of-the art producten en diensten.
Bovendien kijkt Reynaers Group met vertrouwen vooruit. Afgelopen jaar realiseerden ruim 2000 medewerkers samen een omzet van € 426 miljoen, in 2018 wil de groep de kaap van € 500 miljoen overschrijden.

www.reynaers.com

Lemon Companies

Lemon Companies, opgericht in 2015, is een jong en dynamisch technologiebedrijf met een breed aanbod aan producten en diensten. De jonge onderneming ondersteunt bedrijven met creatieve oplossingen voor hun platform, zowel on- als offline. Daarnaast bieden ze ook een waaier aan andere diensten zoals netwerkoplossingen, IT-diensten en webondersteuning. Vorig jaar realiseerde het een geconsolideerde omzet van 2,7 miljoen euro, een sterke stijging ten opzichte van de vorige jaren. Klanten variëren van universiteiten, over kleine kmo’s tot Fortune 500-bedrijven.

Tegen 2020 ambieert Lemon de kaap te overschrijden van meer dan 10 miljoen euro omzet en minstens 50 werknemers in dienst te hebben, inclusief een brede waaier van Belgische en internationale klanten. Zelf investeren ze ook in een aantal innovatieve joint-ventures waaronder Cloud, IoT en Blockchain applicaties.

De drie pijlers zijn: fun, impact en kwaliteit. De werknemers krijgen vrijheid en veel inspraak in de projecten via zelfsturende teams. Daarnaast steunen ze ook een aantal sociale projecten zoals de Sumba Hospitality Foundation op het Indonesische eiland Sumba. Lemon gelooft zelf sterk in het aangaan van partnerships, in het delen van ideeën en het samenbrengen van gepassioneerde mensen. Not by doing small talk, but by making things happen, together.

www.lemoncompanies.com

ONTOFORCE

ONTOFORCE, in 2011 opgericht door Hans Constandt, wordt de ’Google on steroids’ genoemd en verovert in snel tempo de wereld met hun vernieuwende technologie die de steeds groeiende massa van complexe data ultrasnel en heel simpel bevraagbaar maakt, voor iedereen. Wetenschappers vinden sneller de juiste inzichten, patiënten worden sneller geholpen en farma- en biotechbedrijven kunnen meerdere miljoenen euro’s besparen.

ONTOFORCE werkt samen met internationaal gerenommeerde instituten, won tal van internationale prijzen en boort nu ook nieuwe markten aan (finance, chemistry, agrobiotech, food, cleantech).

Het bedrijf haalde al 7,4 miljoen euro op sinds 2013. 80% van de inkomsten komen uit de VS. ONTOFORCE wil de omzet (1,2 miljoen euro in 2017) jaarlijks meer dan verdubbelen. Daarvoor zal het aantal werknemers drastisch uitgebreid worden: ontwikkelingstalent in Vlaanderen wordt gecombineerd met sales en marketingtalent in de VS.

De visie van ONTOFORCE bestaat erin om enerzijds slim gebruik te maken van gelinkte data en anderzijds vernieuwende inzichten uit data, die voor de meeste mensen zo goed als onvindbaar waren, voor iedereen beschikbaar te maken.

ONTOFORCE staat voor impact, respect, integriteit, transparantie, en excelleren. Of zoals de CEO van een van hun klanten het verwoordde: “Not only does ONTOFORCE truly deliver in days where others didn’t deliver in years, it is also most refreshing to see what passion, drive and excellence can bring to big companies like ours.”

www.ontoforce.com

Rombit

Rombit maakt organisaties efficiënter en veiliger. Het Internet of Things-bedrijf, opgericht in 2012, ontwikkelt totaaloplossingen voor overheden en grote ondernemingen. Het connecteert personeel, materieel en devices via één overzichtelijk cloudplatform. Rombits R&D team ontwikkelde unieke IoT-producten dat het zelf en via partners in de markt zet: de Romware™ industriële wearable en het digitale parkeerverbodsbord A-Sign™.

CEO Jorik Rombouts richtte Rombit op in 2012, vlak na het afronden van zijn IT-studies. De ambitie en innovatiedrang van Rombit werd meermaals bekroond: VOKA Meest Beloftevolle Starter (2014), Trends Starter van het Jaar (2015), Fujitsu Global Startup of the Year (2017) en BridgeSF International Innovation Award (2018). In 2016 rondde Rombit een succesvolle kapitaalronde af en startte Michel Akkermans als uitvoerend voorzitter. In 2017 nam Rombit de beveiligingsfirma Sercotec over. Daarmee versterkte het zijn positie in de havensector en breidde het zijn aanbod uit met installatie- en onderhoudsdiensten voor IoT-systemen. Rombit opende ook een kantoor in Singapore.

Rombit is uitgegroeid tot een onderneming met 70 medewerkers en klanten zoals PSA, Deme, Brabo en Stad Antwerpen. De omzet bedroeg 4,7 miljoen euro in 2017. De Antwerpse scale-up schakelt nu een versnelling hoger op het vlak van internationale expansie: samen met het European Institute of Innovation and Technology (EIT) kijkt het naar San Francisco, Houston, Frankrijk en andere Europese markten.

www.rombit.be

UgenTec

UgenTec is een BIO-IT bedrijf gespecialiseerd in software voor automatische analyse van DNA-resultaten. De oplossing helpt laboratoria hun DNA-analyses sneller te verwerken. UgenTec gebruikt onderliggend eigen artificiële intelligentie om DNA resultaten nauwkeuriger en gestandaardiseerd te analyseren. Daarmee vervangt het het tijdrovende manuele werk van wetenschappers en voorkomt het menselijke fouten. Het bedrijf heeft partnerships met industrieleiders zoals Siemens Healthineers, R-Biopharm en MdxHealth.

Het bedrijf groeide exponentieel over de afgelopen jaren met een omzet die voor meer dan 95% export is. De UgenTec software wordt gebruikt door laboratoria in alle werelddelen en in meer dan 35 landen.

UgenTec startte in 2017 met de uitbreiding van zijn productportfolio naar andere marketen zoals de animal health en de plantengenetica. Daarnaast werd een bijkomende oplossing ontwikkeld om nog verder end-to-end workflows binnen laboratoria te automatiseren. UgenTec sloot hiervoor al partnerships met wereldspelers zoals IDEXX en Hamilton Robotics.

UgenTec werd in 2014 opgericht door Wouter Uten en Tom Martens en werd in 2018 versterkt door Steven Verhoeven. Het bedrijf haalde in drie kapitaalrondes meer dan 12 miljoen euro aan kapitaal en leningen op bij internationale marktinvesteerders. De visie van UgenTec bestaat eruit intelligente oplossingen te ontwikkelen die wereldwijd behoeften invullen binnen diagnostische labo’s.

www.ugentec.com