Persbericht

Technologie-investeringen in Europa op historisch hoogtepunt

  • Share
  • De buitenlandse investeringen in de digitale sector zijn de laatste vijf jaar meer dan verdubbeld, van 510 naar 1.227.
  • Zeven Europese steden behoren volgens investeerders tot de 20 meest aantrekkelijke technologiecentra ter wereld.
  • Technologisch geschoold personeel is essentieel voor beslissingen over investeringslocaties.

Brussel, 16 mei 2019 - De Europese technologiesector boomt volgens de 'EY European Attractiveness survey – Technology', met een record van 1.227 nieuwe directe buitenlandse investeringen (foreign direct investments – FDI) in 2018. Dit is een stijging van 5% op jaarbasis.

In totaal zijn de FDI-projecten de laatste vijf jaar meer dan verdubbeld, van 510 naar 1.227. De enquête stelt ook vast dat de digitale sector de voornaamste motor is van de toekomstige Europese groei (39% van de investeerders), gevolgd door schone technologie (25%) en energie en voorzieningen (21%).

“Om dit hoge investeringsniveau aan te houden moet Europa zijn digitale concurrentiekracht versterken. Dat betekent in de eerste plaats investeren in de digitale vaardigheden van de toekomst en de fysieke infrastructuur creëren die technologiebedrijven nodig hebben, zoals ultrasnelle breedband. Europa boekt vooruitgang, maar heeft nog werk om de kloof in technologische skills te dichten en de technologiesector te reguleren. Als dat lukt, zal Europa meer investeringen aantrekken, meer jobs creëren en meer economische welvaart genieten", aldus Andy Baldwin, EY EMEIA Area Managing Partner.

De kaart van de technologische aantrekkelijkheid

Het Verenigd Koninkrijk trok in 2018 de meeste FDI-projecten in de Europese digitale sector aan (288), ondanks een daling met 10% tegenover vorig jaar. Duitsland en Frankrijk waren de eerste achtervolgers, met respectievelijk 218 en 171 digitale FDI-projecten (+2% en -2% tegenover vorig jaar). Ierland (72 projecten) en Spanje (70 projecten) vervolledigen de top 5 van meest aantrekkelijke digitale investeringslanden. België staat op de 13e plaats in Europa, met in totaal 23 digitale FDI-projecten in 2018. 

Uit de studie blijkt dat meer dan een derde van de steden die wereldwijd het meest in aanmerking komen om de volgende technologiereus te produceren in Europa ligt. Twee Europese steden behoren tot de top 10 van meest aantrekkelijke technologiecentra ter wereld: Londen en Berlijn, respectievelijk op plaats vier en zeven, na San Francisco,  Silicon Valley, Sjanghai en Beijing. De Europese top 5 voor technologie-investeerders bestaat uit Londen, Berlijn, Parijs, Stockholm en Amsterdam. Brussel wordt slechts door 2% van de ondervraagde investeerders genoemd, status quo met Europese steden zoals Dublin, München of Barcelona.

"De convergentie van technologieën, processen, data, activa en mensen leidt tot innovatiecentra overal in Europa. We zien dat grote Europese steden mensen lokken met gewilde, goed in de markt liggende vaardigheden, in het bijzonder voor de sectoren landbouw, productie, financiële diensten, gezondheid en transport. Om te kunnen concurreren met de grote bedragen die de VS en China in technologie investeren, moet Europa zijn concurrentievermogen differentiëren en verstevigen”, zo verklaart Baldwin.

Technologische vaardigheden bepalen mee investeringsbeslissingen

Bij de ondervraagde investeerders noemt 94% de beschikbaarheid van technologisch geschoolde arbeidskrachten "van kritisch belang" of "belangrijk" om te bepalen waar ze gaan investeren. Ook de kwaliteit van het onderwijs en de loonkosten worden als andere  doorslaggevende factoren voor investeringslocaties genoemd.

"De beschikbaarheid van digitale competenties wordt beschouwd als de meest kritische factor voor groeivooruitzichten en rendement. Europa moet dit zien als een opportuniteit en de omgeving creëren om hoog geschoold digitaal talent aan te trekken. Op dit moment zoeken Europese bedrijven vooral mensen die thuis zijn in cybersecurity, big data en analyse, artificiële intelligentie en robotica – skills waaraan een tekort bestaat en die kritisch zijn voor de digitale transformatie. Als bedrijven aan de rekrutering van talenten niet dezelfde prioriteit geven als aan de digitale transformatie, lopen ze een ernstig risico om snel achterop te raken,” concludeert Baldwin.

Ondersteuning van innovatie is de eerste prioriteit

Ook in België erkennen de ondervraagde investeerders het belang van de digitale sector voor de internationale concurrentiepositie van ons land. Uit de nieuwe Belgische Aantrekkelijkheidsbarometer, waarvan de volledige resultaten op 4 juni door EY zullen worden onthuld, blijkt dat de steun voor de technologie- en innovatiesector nu door buitenlandse investeerders in België als topprioriteit wordt beschouwd (34%) en zelfs de verlaging van de belastingdruk (32%) overtreft.