Familiebedrijf SIPEF wint de Family Business Award of Excellence® 2018

  • Share

View this page in French

Familiebedrijf SIPEF wint de Family Business Award of Excellence® 2018

Brussel, 12 december 2018. SIPEF is deze avond verkozen tot Belgische ambassadeur van de “Family Business Award of Excellence®.” EY organiseert dit initiatief reeds voor de vijfde keer in België in samenwerking met FBN Belgium, GUBERNA, BNP Paribas Fortis en De TIJD. SIPEF haalde het voor de andere finalist Eloy. De jury, onder voorzitterschap van Luc De Brucykere, loofde SIPEF o.a. voor haar voorbeeldfunctie in haar duurzaamheidsaspecten, ondernemerschap en de hechte professionele familiale betrokkenheid .

François Van Hoydonck, gedelegeerd bestuurder van SIPEF, kreeg de Award overhandigd van juryvoorzitter Luc De Bruyckere. SIPEF werd opgericht in 1919 en is vandaag een Belgisch beursgenoteerd bedrijf met familiale referentieaandeelhouders. De groep legt zich volledig toe op agro-industriële activiteiten en produceert palmproducten, zoals trossen palmvruchten, palmolie, palmpitten, palm-pitolie, alsook natuurlijk rubber, thee en bananen. Het hoofdkantoor is gevestigd in België en de dochterondernemingen in Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en de Ivoorkust stellen meer dan 21.000 mensen te werk. SIPEF hecht veel belang aan duurzame landbouw en verkoopt het merendeel van haar producten via duurzame fysieke toeleveringsketens. In 2017 boekte de groep een omzet van 327 miljoen USD.

Patrick Rottiers, CEO EY België, licht toe: “Met de Family Business Award of Excellence® willen we de familiebedrijven in ons land lauweren want familiebedrijven vormen de motor van onze economie, ze zorgen voor de nodige continuïteit. Zowel SIPEF als Eloy zijn beiden mooie voorbeelden van duurzaam familiaal ondernemerschap die we moeten koesteren. SIPEF zal als 6de generatie van een familie die naar de toekomst durft te kijken op zeer lange termijn, een mooie vertegenwoordiger zijn van de Family Business Award of Excellence®”.

Voorbeeld van professionele familiale betrokkenheid, ondernemerschap en duurzaamheidsbeleid

De jury onder het voorzitterschap van Luc De Bruyckere bestond verder uit Matthieu Boone (Bestuurder van vennootschappen), Christ’l Joris (Voorzitter van de Raad van Bestuur van Etap), Catherine Noël (Lid van de Raad van bestuur van NMC), Guido Vanherpe (CEO van La Lorraine Bakery Group),  Valérie Denis (Directrice van de leerstoel “Ondernemersfamilies”, ICHEC Brussels Management School) en Olivier Van Belleghem (BNP PariBas Fortis).

Juryvoorzitter Luc De Bruyckere licht de keuze van de jury toe: “SIPEF is een mooi voorbeeld van hoe het familiale aandeelhouderschap geprofessionaliseerd is, met inbreng van een tweede sterke familiale aandeelhouder die een belangrijke rol speelt in de financiering van de groei van de onderneming. Heel opvallend is de visie op duurzame tropische landbouw die door de families heel sterk wordt ondersteund en die volledig geïntegreerd is in de operaties van het bedrijf  en die uitgedrukt is in  lange termijn engagementen. Tenslotte is de familiale governance duidelijk en goed gestructureerd.

 

Een bekroning voor Belgische familiebedrijven die zich onderscheiden

De “Family Business Award of Excellence®” beloont familiebedrijven die uitblinken in deugdelijk bestuur in zowel de familie als in het bedrijf en in de interactie tussen de twee, in de visie en het behoud van de familiewaarden, in de overdracht van de ondernemerszin over de generaties heen, in communicatie en in maatschappelijk engagement.

EY organiseert in samenwerking met FBN Belgium, GUBERNA, BNP Paribas Fortis en De TIJD reeds voor de vijfde maal de Family Business Award of Excellence®. SIPEF volgt Vandersanden Group (2017), La Lorraine Bakery Group (2016), Reynaers Aluminium (2015) en Cosucra (2014) op. SIPEF zal als Belgische ambassadeur van de ‘Family Business Award of Excellence®’ ons land vertegenwoordigen op de jaarlijkse Family Business Summit die begin juni in Monte Carlo plaatsvindt.

 

-einde-