The better the question. The better the answer. The better the world works. У вас есть вопрос? У нас есть ответ. Решая сложные задачи бизнеса, мы улучшаем мир. У вас є запитання? У нас є відповідь. Вирішуючи складні завдання бізнесу, ми змінюємо світ на краще. Meilleure la question, meilleure la réponse. Pour un monde meilleur. 問題越好。答案越好。商業世界越美好。 问题越好。答案越好。商业世界越美好。

Impulse: the latest news and inspirational stories from and for entrepreneurs

>> Solutions >> Impulse

EY visualiseert met unieke tax tool het voordeel van de innovatieaftrek

Solutions

EY visualiseert met unieke tax tool het voordeel van de innovatieaftrek

Veel bedrijven hebben baat bij de innovatieaftrek. Maar de voordelen die eruit voortvloeien, zijn niet altijd duidelijk. Daarom introduceert EY de Innovation Deduction Calculation Tool, een co-productie van EY Tax Consultants en EY’s innovatiehub The Factory.

Contact

EY - Pieter Van Den Berghe

Pieter Van Den Berghe
Director EY Tax Consultants
+32 3 270 1242
LinkedIn logo

EY - Bart Van Gompel

Bart Van Gompel
User Experience Lead bij The Factory
+32 3 270 1362
LinkedIn logo

Waarom hebben jullie de Innovation Deduction Calculation Tool ontwikkeld?

Pieter Van Den Berghe, Director EY: “EY is marktleider in het begeleiden van bedrijven bij de toepassing van de innovatieaftrek. Maar in meetings met onze cliënten liepen we ertegenaan dat het concrete voordeel lastig te demonstreren viel.”

De tool werd intern ontwikkeld, samen met jullie innovatiehub The Factory. Was dat een bewuste keuze?

Van Den Berghe: “Jazeker. EY heeft de strategische keuze gemaakt om zijn cliënten te versterken in hun innovatieproces en ook intern een innovatiecultuur te stimuleren. The Factory ondersteunt de EY business teams in het onderzoek en de ontwikkeling van procesverbeteringen en innovatieve tools. Het was dan ook evident dat we voor de ontwikkeling van de Innovation Deduction Calculation Tool met onze collega’s van The Factory in zee gingen.”

Bart Van Gompel, User Experience Lead bij The Factory: “We brengen de juiste interne en externe specialisten samen. The Factory activeert innovators binnen EY, maar ook bij andere corporate bedrijven én start-ups & scale-ups.

Het liefst van al brengen we hen samen om synergiën te ontdekken en co-creaties uit te bouwen. Daarvoor organiseren we bijvoorbeeld hackathons en werken we desgewenst samen met start-ups om corporate challenges aan te pakken.

Daarnaast is het ook de bedoeling dat we onze collega’s begeleiden in het innovatieproces, door hen bijvoorbeeld opleidingen aan te bieden zoals Lego Serious Play en Design Thinking. Diezelfde services stellen we ook beschikbaar voor onze cliënten om hun innovatieproces te faciliteren.”

Het is onze rol om voor collega’s met een idee of een probleem de juiste setting te creëren waarin innovatieve oplossingen ontwikkeld kunnen worden.
Bart Van Gompel

Hoe zijn jullie concreet tewerk gegaan voor de innovatieaftrektool?

Van Gompel: “We hebben de uitgebreide fiscale kennis van onze collega’s vertaald naar een gebruiksvriendelijke, intuïtieve softwaretool. In plaats van de gebruikelijke watervalmethode, hanteren we bij The Factory de lean startup methodologie waarmee je veel sneller tot resultaten komt.

In september vorig jaar kwam Pieter met het idee om de tool te ontwikkelen, en in januari al lanceerden we een minimum viable product (MVP) dat op basis van de user feedback stap-voor-stap verbeterd en uitgebreid wordt.”

Hoe wordt de tool onthaald?

Van Den Berghe: “Hij is erg handig om het concept van de innovatieaftrek helder uit te leggen aan onze cliënten. Ze vinden het interessant om direct te kunnen vergelijken welke impact de verschillende scenario’s hebben op hun business. De tool visualiseert wat de aftrek betekent voor hun winst – hoeveel er wordt vrijgesteld – en voor hun te betalen belastingen.”

Welke tools heeft The Factory eerder al ontwikkeld?

Van Gompel: “We hebben smart templates ontwikkeld die in verschillende EY-services hun nut bewijzen omwille van de tijdswinst en de lagere foutenmarge die ze opleveren. Daarnaast ontwikkelden we ook de TiLT tool, een EBITDA Calculation Tool die cliënten grip geeft op de complexe fiscale maatregelen inzake de beperking van de interestaftrek.”

Wat is de meerwaarde van dergelijke tools?

Van Den Berghe: “Met name met de Innovation Deduction Calculation Tool spreken we dezelfde taal als onze cliënten. Het zijn vaak bedrijven die zelf met innovatieve ontwikkelingen bezig zijn. EY kan daarover een aardig woordje meepraten.

De tools die we ontwikkelen zijn geen marketing: ze betekenen vooral een enorme meerwaarde voor onze service offerings. En dat is waar het volgens mij om draait in de tweede digitaliseringsgolf die momenteel plaatsvindt.

Digitalisering is niet langer alleen bedoeld om processen te automatiseren, maar vooral om waarde toe te voegen aan het advies dat wij onze cliënten verlenen.”

De Innovation Deduction Calculation Tool toont welke meerwaarde de innovatieaftrek heeft voor de cliënt. De fiscale voordelen worden op een heldere en aantrekkelijke manier gevisualiseerd.
Pieter Van Den Berghe

Om nog even terug te komen op de Innovation Deduction Calculation Tool: hoe situeert die zich in het advies over de innovatieaftrek?

Van Den Berghe: “Het is een hulpmiddel in de eerste fase van ons advies, waar we tijdens een workshop de haalbaarheid van de innovatieaftrek voor de cliënt analyseren. Besluit de cliënt om ermee door te gaan, dan volgt de grondige uitwerking van de berekening en helpen wij hem zijn organisatie aan te passen met het oog op een optimale toepassing van de aftrek.

Veel cliënten beslissen om een ruling bij de fiscus te vragen om zekerheid te krijgen. Rulings worden dan ook steeds belangrijker in dossiers rond innovatieaftrek en ook op dat vlak is EY toonaangevend.”

Lees hier hoe uw bedrijf met taks meer waarde creëert uit intellectuele eigendom.

Klik hier voor meer informatie over The Factory.