The better the question. The better the answer. The better the world works. У вас есть вопрос? У нас есть ответ. Решая сложные задачи бизнеса, мы улучшаем мир. У вас є запитання? У нас є відповідь. Вирішуючи складні завдання бізнесу, ми змінюємо світ на краще. Meilleure la question, meilleure la réponse. Pour un monde meilleur. 問題越好。答案越好。商業世界越美好。 问题越好。答案越好。商业世界越美好。

Impulse: the latest news and inspirational stories from and for entrepreneurs

>> Entrepreneurship >> Impulse

EYnovation: cijferwerk en advies voor innovatieve start-up Yondr

Entrepreneurship

EY - EYnovation: cijferwerk en advies voor innovatieve start-up Yondr

Over Yondr

Yondr is een Belgisch agentschap dat zich heeft gespecialiseerd in virtual reality. De onderneming omschrijft zichzelf als een immersive media agency: via virtual reality-toepassingen dompelt Yondr het publiek helemaal in een merk, product of dienst onder. Yondr gebruikt virtual reality om bestaande processen te versterken of uit te breiden. Naast de hoofdzetel in Antwerpen heeft de onderneming kantoren in Amsterdam, New York, Los Angeles en Ibiza. Yondr telt twaalf vaste medewerkers in België.

Yondr maakt zich op om de wereld te veroveren. De Belgische start-up is gespecialiseerd in virtual reality (VR) en heeft concrete plannen om daar een internationaal verhaal rond te bouwen. Via EYnovation kan Yondr rekenen op alle financieel-administratieve en strategische ondersteuning die daarbij nodig is.

Pieter Van Leugenhagen, mede-oprichter Yondr en International Growth Director: “We zijn in 2014 ontstaan uit een agentschap dat al veel rond video werkte. We zagen op dat moment de grote opportuniteit voor 360° video en virtual reality en hebben ons in dat domein gespecialiseerd.”

Wat moeten we ons daarbij voorstellen? Wat maken jullie concreet?

Mathias Van Dosselaer, mede-oprichter Yondr en Operational Director: “We integreren virtual reality in bestaande bedrijfsprocessen en zorgen zo voor toegevoegde waarde. VR-filmpjes kunnen heel handig zijn, bijvoorbeeld bij een productlancering of een opleiding. Het laat je toe dingen te ontdekken alsof je er zelf bij bent. Je kunt mensen meenemen op een bedrijfsbezoek naar de andere kant van de wereld, zonder dat ze zich daarvoor moeten verplaatsen.”

Pieter Van Leugenhagen: “VR is niet zomaar een hype. Virtual reality en augmented reality behoren tot de belangrijkste technologische evoluties van de komende jaren, samen met onder meer blockchain en artificiële intelligentie. Ondernemingen mogen die boot niet missen. Naast onze opdrachten investeren we daarom veel tijd en energie in workshops, waarbij we uitleggen wat virtual reality een onderneming kan bijbrengen.”

In welke sector breekt virtual reality volgens jullie straks het eerst door?

Pieter Van Leugenhagen: “Er zijn heel veel toepassingsgebieden voor VR. Ik denk aan entertainment en games, maar ook aan allerhande bedrijfstoepassingen. Met VR kun je bouwplannen tot leven wekken of een concreet zicht krijgen op prototypes van nieuwe producten. We verwachten ook veel van de reissector. Dat is doorgaans een goede graadmeter voor technologische innovatie. De sector stapte als eerste van de papieren reiscatalogus over naar het internet. Vandaag zit de reisbranche volop op het mobiele platform. VR is de logische volgende stap. Reisagenten kunnen hun klanten via virtual reality een heel realistisch voorsmaakje geven van een reisbestemming, een hotelkamer, enzovoort.”

EY - EYnovation: Yondr

“We zijn zelf geen financiële experten, maar begrijpen wel dat we die ondersteuning nodig hebben om onze onderneming uit te bouwen. Dat is voor ons de belangrijkste toegevoegde waarde van EYnovation.”
- Pieter Van Leugenhagen, Mathias Van Dosselaer en Dave Roox, de drie oprichters van Yondr

Toegankelijke expertise

Hoe ondersteunen jullie de groei van de onderneming?

Pieter Van Leugenhagen: “Het is onze doelstelling om een internationale community met VR-experten uit te bouwen. In dat verband hebben we onder meer business developers die aan de slag zijn in Amsterdam en New York, en partnerships op Ibiza en in Los Angels. VR is een jonge technologie, wat het niet altijd makkelijk maakt om snel nieuwe medewerkers te vinden. Het gaat om unieke vaardigheden die nieuwe medewerkers voor een stuk pas na hun aanwerving verder kunnen ontwikkelen.”

Hoe past EYnovation in het verhaal van Yondr?

Iris Verhulst, manager EYnovation : “Via EYnovation maken we de expertise van EY makkelijk toegankelijk voor start-ups en scale-ups. We werken daarbij met een abonnementsformule op maat van de onderneming, met een vaste prijs voor drie jaar. Dat maakt de kosten voorspelbaar – wat voor een groeiende onderneming heel belangrijk is.”

Wat omvat het abonnement allemaal?

Iris Verhulst: “Via EYnovation staan we in voor het volledige boekhoudkundige en fiscale luik. Minstens even belangrijk is dat we de onderneming bijstaan in haar groeitraject. We geven advies bij de ontwikkeling van een financieel plan, bij het aantrekken van investeerders, enzovoort. De weg van start-up tot marktleider zit boordevol uitdagingen. Op dat traject willen we onze cliënten zo veel mogelijk bijstaan met onze expertise en ervaring.”

“We maken de expertise van EY makkelijk toegankelijk voor start-ups en scale-ups: laagdrempelig en betaalbaar.”
- Iris Verhulst, manager EYnovation

EY - EYnovation: Yondr

Lokaal en internationaal

Waarin schuilt voor Yondr de toegevoegde waarde van EYnovation?

Pieter Van Leugenhagen: “We zijn een Belgische start-up, maar werken tegelijk aan de ontwikkeling van een internationaal traject. Dat zorgt ervoor dat we straks heel uiteenlopende behoeften en vragen zullen hebben, zowel binnen de Belgische context als internationaal.

EY is een internationale speler die ons daarbij het gepaste advies kan geven. Met EY beschikken we tegelijk over een partner met een stevige uitstraling.”

Wat kan die uitstraling jullie onderneming bijbrengen?

Pieter Van Leugenhagen: “Ze kan straks heel belangrijk zijn wanneer we investeerders willen aantrekken. Later dit jaar willen we extra kapitaal ophalen om het internationale verhaal op de rails te krijgen. Via EYnovation krijgen we hulp bij de voorbereiding van het financiële plan dat daarbij hoort.”

Mathias Van Dosselaer: “Via EYnovation is EY voor ons makkelijk aanspreekbaar en heel betaalbaar, ook al gaat het hier om een grote, internationale speler. De abonnementsformule zorgt voor voorspelbare kosten, wat voor de cashflow van een start-up mooi is meegenomen.

Kijk, wij zijn in de eerste plaats geïnteresseerd in VR. We zijn zelf geen financiële experten, maar begrijpen wel dat we die ondersteuning nodig hebben om onze onderneming uit te bouwen. Dat is voor ons de belangrijkste toegevoegde waarde van EYnovation.

We kunnen ons voluit op onze kernactiviteiten richten. Tegelijk zijn we er zeker van dat het complete financieel-administratieve luik bij EY in goede handen is. Via EYnovation kunnen we bovendien rekenen op gericht advies rond de strategische vraagstukken die we moeten oplossen.”

Stimulans voor ondernemers

Iris Verhulst: “Yondr is een mooi voorbeeld van de manier waarop we onze dienstverlening via EYnovation toegankelijk maken voor jonge, innovatieve ondernemingen. Om EYnovation nog meer slagkracht te geven, werken we samen met partners en organiseren we evenementen.

Zo nodigen we bijvoorbeeld start-ups uit in co-working spaces, waar ze ideeën kunnen uitwisselen en leren uit elkaars ervaringen. Even goed stellen we EYnovation ook voor in hogescholen en universiteiten. Zo willen we de drempel verlagen voor studenten die straks een eigen start-up willen lanceren.”

Over EYnovation

Met EYnovation richt EY zich specifiek op de ondersteuning van innovatieve ondernemingen. EYnovation biedt advies bij strategische, juridische en financiële vraagstukken doorheen de levenscyclus van een onderneming: van start-up- en groeifase tot buitenlandse expansie. Via EYnovation krijgt de onderneming toegang tot de brede expertise van EY, met een vast aanspreekpunt en tegen een vaste prijs.