Family Business Award of Excellence® 2018

Sustainable entrepreneurship across generations

  • Share

De 5de editie van de “Family Business Award of Excellence® – Sustainable entrepreneurship across generations” (enkel op uitnodiging) vond plaats op woensdag 12 december 2018 in the Event Lounge (Brussel) en zette de mooie laureaten van dit jaar, Eloy en SIPEF, alsook de NextGen in de kijker. De 2018 editie stond in het teken van duurzaamheid met een interactief panelgesprek en werd afgesloten met de verkiezing van SIPEF tot Belgische ambassadeur van deze prestigieuze onderscheiding (klik hier om het persbericht van het evenement te lezen). De jury, onder voorzitterschap van Luc De Bruyckere, loofde SIPEF o.a. voor haar voorbeeldfunctie in haar duurzaamheidsaspecten, ondernemerschap en de hechte professionele familiale betrokkenheid.

EY - Family Business Award of Excellence

François Van Hoydonck, gedelegeerd bestuurder van SIPEF, kreeg de Award overhandigd van juryvoorzitter Luc De Bruyckere. SIPEF werd opgericht in 1919 en is vandaag een Belgisch beursgenoteerd bedrijf met familiale referentieaandeelhouders. De groep legt zich volledig toe op agro-industriële activiteiten en produceert palmproducten, zoals trossen palmvruchten, palmolie, palmpitten, palm-pitolie, alsook natuurlijk rubber, thee en bananen. Het hoofdkantoor is gevestigd in België en de dochterondernemingen in Indonesië, Papoea-Nieuw-Guinea en de Ivoorkust stellen meer dan 21.000 mensen te werk. SIPEF hecht veel belang aan duurzame landbouw en verkoopt het merendeel van haar producten via duurzame fysieke toeleveringsketens. In 2017 boekte de groep een omzet van 327 miljoen USD. Voor meer info op SIPEF, surf naar www.sipef.com.

De 2de laureaat in de running voor de “Family Business Award of Excellence®”-award was Eloy, het familiebedrijf bij uitstek. Gestart in 1965 als een klein grondverzetbedrijf, is het bedrijf nu een gediversifieerde groep, geleid door de derde generatie, met activiteiten in vier verschillende sectoren, namelijk infrastructuur en bouwwerkzaamheden, studie en ontwerp van vastgoedprojecten, betoncentrales en waterzuivering. De Groep, die zijn intrinsieke waarden heeft kunnen behouden doorheen een indrukwekkende groei en diversificatie, behaalde in 2017 een omzet van meer dan 80 miljoen euro, biedt werk aan meer dan 350 talenten en heeft 5 dochterondernemingen wereldwijd. Voor meer info op Eloy, surf naar www.eloy.be.


Gecreëerd in 2014 op initiatief van EY, FBN Belgium et GUBERNA, drie actoren die de ontwikkeling van Belgische familiebedrijven op de voet volgen, geeft dit event de aanwezige bedrijfsleiders de kans om ervaringen uit te wisselen. Dit jaar verwelkomen wij BNP Paribas Fortis en Mediafin als nieuwe partners van die prestigieuze onderscheiding.

Deze prijs beloont het familiebedrijf dat uitblinkt in deugdelijk bestuur in zowel de familie als in het bedrijf, in de visie en het behoud van de familiewaarden, in de overdracht van de ondernemerszin over de generaties heen, in communicatie en in maatschappelijk engagement. Veel meer dan een wedstrijd wil de Award een richtlijn zijn voor best practices.

Inspiratiebron voor anderen

De bedrijfsleiders van familiebedrijven benutten vaak de ervaring en kennis van de vorige generaties. We zijn er nochtans van overtuigd dat ze ook verrijkende inspiratie kunnen opdoen bij hun collega’s van andere familiebedrijven. De “Family Business Award of Excellence®” wil de familiebedrijven aanmoedigen hun ervaringen en beste praktijken onderling uit te wisselen op het vlak van goed bestuur, ondernemingszin en maatschappelijk engagement.

“Familiebedrijven zijn de basis, de humus van onze economie. Een belangrijke succesfactor is hun openheid. Met de award willen we deze kwaliteit in de verf zetten” licht Luc De Bruyckere toe, juryvoorzitter.

Een initiatief dat past in een internationaal kader

De “Family Business Award of Excellence®” past binnen het ruime kader van het internationale netwerk van competentiecentra Family Business van EY. Indien u meer informatie wenst hieromtrent, klik hier.