Upoznajte kandidate programa EY Preduzetnik godine 2016

  • Share

Upoznajte ovogodišnje kandidate:

 

Božidar Aleksandrović
Vinarija Aleksandrović

Vinarija

Gospodin Božidar Aleksandrović je predstavnik četvrte generacije proizvođača grožđa i vina u svojoj porodici. Oslanjajući se na kraljevsku recepturu čuvenog vina „Trijumf“, koje se proizvodilo na Kraljevom Dvoru tridesetih godina XIX veka, gospodin Aleksandrović je 1992. godine otpočeo  proizvodnju vina. Ovim potezom, gospodin Aleksandrović započeo je novu etapu obnavljanja porodičnog vinarstva u Srbiji.

Danas je porodica Aleksandrović sa svojim vinima vodeća domaća privatna vinarija koja se bavi proizvodnjom vina vrhunskog kvaliteta od ručno ubranog grožđa iz sopstvenih vinograda. Korišćenjem najsavremenije tehnologije, praćenjem svetskih trendova, naučnih saznanja i tradicije generacija, vinarija Aleksandrović sa svojih 16 etiketa postala je lider među proizvođačima vina celog balkanskog regiona. Gospodin Aleksandrović ističe da je ponosan na činjenicu da će vinarija nakon njega i dalje ostati u vlasništvu njegovih šest ćerki koje će u budućnosti biti akcionari porodične kompanije i nastaviti porodičnu tradiciju.


Aleksandra Bogunović
Bexing

Bexing

Bexing d.o.o. je kompanija koja se bavi projektovanjem, dizajnom i proizvodnjom vatrogasnih i komunalnih vozila, kao i prateće vatrogasne i komunalne opreme koju je 1990. godine u Beogradu osnovao otac gospođe Aleksandre Bogunović. Danas je osnovna delatnost kompanije projektovanje, proizvodnja i održavanje specijalnih nadgradnji vatrogasnih i komunalnih vozila svih vrsta, a vodi je gospođa Bogunović. Vozila kompanije Bexing mogu se pronaći u svim vatrogasnim brigadama u Republici Srbiji, a osim što se odlikuju izvanrednim kvalitetom, Bexing kao brend prepoznatljiv je ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori, Makedoniji i Republici Srpskoj i broji 18 zaposlenih.
 

Ono što je specifično za kompaniju Bexing je to što je svaki njihov proizvod unikatan – svako vozilo se proizvodi prema zahtevu kupca i prema njihovih potrebama. Tokom prethodne godine Bexing je uspešno implementirao 3D modelovanje i konstruisanje vozila koje omogućava daleko naprednija i preciznija tehnička rešenja za komunalna vozila budućnosti. Majka troje dece, gospođa Bogunović, ima viziju da će kompaniju preuzeti treća generacija porodice i da će neko odnjenih naslednika biti zainteresovan za ovaj zanimljiv porodični biznis.

 

Aleksandar Crnogorac
TERMOVENT SC

Termovent

Kompaniju Termovent SC osnovao je  1963. godine u Temerinu gospodin Slobodan Crnogorac, otac današnjeg vlasnika i direktora kompanije, gospodina Aleksandra Crnogorca koji je kompaniju preuzeo 2003. godine. Od samog početka, stalni poslovni i profesionalni izazov bio je unapređenje proizvodnje i poslovanja. To je omogućilo da ventili proizvedeni u  pogonima TERMOVENT SC budu instalirani u elektrane, naftovode, rafinerije i fabrike iz raznih grana industrije.

Kompanija 2002. godine investira u kupovinu akcija Livnice čelika u Bačkoj Topoli i  postaje većinski vlasnik te livnice što znatno olakšava izradu osnovne sirovine. Takođe, neprekidno investiranje u najsavremenije mašine i tehnologije ključ su stalnog porasta produktivnosti, efikasnosti i visokog kvaliteta u proizvodnji komponenti industrijskih ventila. Time su u kompaniji integrisane sve proizvodne faze – od projektovanja, planiranja, livenja, mašinske obrade, montaže, testiranja, logistike do sistema upravljanja kvalitetom. Sve to su izuzetno značajni faktori u obezbeđivanju konstantno visokog nivoa kvaliteta.

TERMOVENT SC zapošljava ukupno 370 radnika,  150 u Temerinu i 220 u Bačkoj Topoli a generalni direktor Aleksandar Crnogorac ističe da je izuzetna čast i zadovoljstvo imati svoj proizvod, tj. svoj brend u 44 zemlje sveta. Vlasnik kompanije veruje da će i naredne generacije porodice Crnogorac uspešno nastaviti poslovanje i višedecenijsku tradiciju TERMOVENT SC.
 

Kosara Dangić Melentijević
Kabinet

KabinetKabinet doo je osnovan 2013. godine sa idejom da se od raznovrsnih i kvalitetnih sastojaka proizvodi zanatsko pivo. Kompaniju je osnovala gospođa Kosara Dangić Melentijević sa svojim suprugom, a za tri godine poslovanja sagrađena je i opremljena fabrika na Kosmaju, urađeno je oko 320 kuvanja i danas asortiman Kabinet pivare broji preko 40 piva. Napravljen je prepoznatljiv brend i utvrđena čvrsta mreža kupaca, kako u zemlji tako i u inostranstvu i Kabinet je jedina domaća pivara prisutna u preko 15 stranih zemalja. Osnovna delatnost prve zanatske greenfield pivara u regionu je proizvodnja visokokvalitetnog, nefiltriranog piva od najfinijih sastojaka. Danas Kabinet, na inicijativu gospođe Dangić Melentijević ima saradnju sa jednim od najboljih pivara današnjice Mikkeller.

Kabinet je nosilac Regpack nagrade za najbolju seriju etiketa, a koncept da svaka etiketa bude delo drugog autora, kao i da se u prvoj godini kreira preko 10 različitih piva je bila vrlo rizična, ali se pokazala kao uspešna i efektna za osvajanje tržišta. Kompanija Kabinet danas zapošljava 18 ljudi, a Kosara kreira i strategiju razvoja firme i sa svakom svojom idejom i odlukom preuzima rizik uspešnosti firme. Plan za budućnost je otvaranje restorana/bara u pivari, još nagrada za piva i još novih stilova. Bračni par Melentijević se nada da će kompanija i ostati porodičan biznis.
 

Zoran Dunđerski
EKOSAN

EkosanKompaniju EKOSAN d.o.o. osnovao je 1989. godine gospodin mr Zoran Dunđerski. Kompanija posluje u oblasti sanitarne zaštite i proizvodnje ekoloških sredstava za ličnu zaštitu ljudi i materijalnih dobara od štetnih organizama. EKOSAN je organizovan u četiri organizacione celine: proizvodnja, DDD usluge, distribucija biocidnih i veterinarskih proizvoda, edukativni centar. Sa zaposlenima od kojih su preko 50% sa visokom stručnom spremom, EKOSAN danas proizvodi oko 120 proizvoda koji su svi registrovani i patentirani kao vlasništvo preduzeća!

Gospodin Dunđerski kaže „Samo realna proizvodnja stvara dodatu vrednost“ što oslikava i duh preduzetništva, i ne čudi što je gospodin Dunđerski napustio poziciju predavača na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i poziciju naučnika na Institutu za primenjenu nauku u poljoprivredi, kako bi svoja znanja preneo u aktivan rad i proizvodnju preparata. Od osnivanja, kompanija EKOSAN raste iz godine u godinu, pa sada ima više od 30 zaposlenih i važi za apsolutnog lidera na domaćem tržištu. Danas je kompanija EKOSAN  i porodična  firma u kojoj je zaposleno 10-ak članova najuže porodice, što joj omogućava da se konstantno razvija koristeći sve prednosti dobro vođenog porodičnog biznisa.
 

Prof. Dr Snežana Đorđević i Uroš Đorđević
Agrounik

agrounikkUrosKompanija Agrounik bavi se istraživanjima u oblasti biotehnologije, proizvodnje, distribucije i prodajom mikrobioloških preparata sa primenom u poljoprivrednoj proizvodnji. Kompaniju je osnovala je prof. dr Snežana Đorđević koja danas vodi kompaniju sa svojim sinom, gospodinom Urošem Đorđevićem kao CEO kompanije. U okviru kompanije Agrounik, osnovana je ćerka firma Biounik kao R&D sektor sa ciljem razvoja novih inovativnih proizvoda i aktivnih materija, kao i učešćem na domaćim i međunarodnim naučno -istraživačkim projektima. Kompanija Agrounik u svom proizvodnom asortimanu ima 15 registrovanih proizvoda zaštićenih patentom koji se primenjuju kao biofertilizatori za tretman zemljišta, semena i folijarnu prehranu, kao i inokulanti za pripremu silaže i prečišćavanje otpadnih voda. Danas, kompanija ima 32 zaposlenih i predstavništva u tri države u okruženju: Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji. Takođe, kompanija izvozi na tržišta Bugarske, Slovenije i Grčke dok je u Rusiji registracija proizvoda u postupku.  Vizija kompanije Agrounik je da postane regionalni lider u istraživanju, razvoju, proizvodnji, distribuciji i prodaji mikrobioloških preparata na bazi mikroorganizama i njihovih metabolita.

  
Janko Grnja
Agrogrnja

agrogrnjaKompanija Agrogrnja osnovana je 1996. godine u Pivnicama, od strane oca gospodina Janka Grnje. Primarna delatnost bila je proizvodnja stočne hrane. Danas se kompanija Agrogrnja bavi otkupom i prodajom poljoprivrednih proizvoda, skladištenjem žitarica i uljarica, ugovaranjem poljoprivredne proizvodnje, uvozom, izvozom i posredovanjem u međunarodnoj trgovini u Vojvodini. Kompanija je članica je Global Union poslovnog udruženja, a broji 68 zaposlenih, dok poslovno udruženje zapošljava ukupno 80 ljudi. Gospodin Janko Grnja danas poseduje prvi privatni Biznis park u Srbiji i jednu od najkonkurentnijih firmi u agrobiznisu, a ono na šta je neizmerno ponosan je otvaranje Silo-porta u Beočinu sa izlazom na reku Dunav, što umnogome pomaže izvoz celokupne države.  Kada je u pitanju vizija za poslovanje kompanije Agrogrnja, gospodin Grnja kaže: „Težimo da budemo vodeća kompanija za siguran plasman domaćih poljoprivrednih proizvoda na međunarodnom agro tržištu“. Gospodin Janko Grnja veruje u to da preduslov za uspeh na poslovnom planu je:  ako je porodični život u skladu i ako ste ispunjeni na tom polju.


Radojko Janić
Radijator-inženjering

RadijatorKompanija Radijator-Inženjering osnovana je 1991. godine od strane gospodina Radojka Janića u Kraljevu. Delatnost kompanije je montaža i održavanje centralnog grejanja kao i proizvodnja kotlova na čvrsta goriva, bio masu i naftu. Radijator-Inženjering danas zapošljava preko 400 radnika od kojih je 40 diplomiranih mašinskih inženjera koji svakodnevno rade na usavršavanju kvaliteta proizvoda. Radijator-Inženjering proizvodi kotlove od 15 do 1500 kilovata koje izvoze u Rusku Federaciju i sve evropske zemlje, a počeli su sa ugradnjom kotlova u Srbiji i inostranstvu.

Preduzeće u današnjoj formi postoji od 2002. godine, i iz godine u godinu napreduje velikim koracima, uvek se trudeći da bude prvo u primeni novih tehnologija, kvalitetu proizvoda i osvajanju novih, evropskih tržišta. Pored osnovne proizvodne delatnosti Radijator-Inženjering Kraljevo, izvodi radove termotehničkih instalacija (grejanje, ventilaciju-klimatizaciju, instalacije tehničkih gasova), izrađuje i montira čelične konstrukcije. Gospodin Janić bi voleo da posao nasledi i treća generacija njegove porodice, jer se unuci već spremaju za odgovarajuće studije kako bi mogli i sami da doprinesu kompaniji, dok je druga generacija aktivno uključena u rad i rukovođenje kompanije.


Marko Kokanović
BSK

BSKPreduzeće BSK d.o.o. Obrenovac, čiji je suosnivač Marko Kokanović, je porodična kompanija koja se od 2003. godine bavi istraživanjem i razvojem, projektovanjem, proizvodnjom i prodajom inovativnih proizvoda zasnovanih na tehnologijama iz oblasti hidrodinamike (kretanja vazduha i vode). Kompanija BSK u svom asortimanu ima 4 linije proizvoda koji su patentno zaštićene inovacije: vazdušni berači bobičastog voća, industrijski usisivači velikog kapaciteta, antihabajući materijali i ejektorski refuleri. Usluge koje kompanija BSK pruža su: mašinsko čišćenje i iznajmljivanje industrijskih usisivača, gde su trenutno lideri u Srbiji i u regionu.

Danas u kompaniji radi oko 50 zaposlenih, uglavnom mladih i perspektivnih ljudi, koji čine osnovu budućeg razvoja kompanije. Zvezda u usponu među proizvodima kompanije BKS je vazdušni berač voća, čiji je slogan „Oluja u službi voćara“. Gospodin Kokanović kao osnovu BKS kompanije vidi inovaciju iz korena, odnosno stvaranje potpuno novog koncepta ili unapređenje već postojećih tehnoloških rešenja. Gospodin Kokanović sebe smatra društveno odgovornim preduzetnikom posvećenim unapređenju kvaliteta svog poslovanja i zadovoljstvu kupaca.

Vladimir Koprić
COPRIX media

CoprixKompaniju Coprix Media su osnovali Vladimir Koprić i  Marko Marinković. Kompanija kreira inovativne i zabavne sisteme za učenje uz viziju da se kreira svet u kom svako dete može da dobije potpun pristup obrazovanju vrhunskog kvaliteta, koje će im pomoći da aktivno razviju svoje prirodne afinitete i dostignu svoj maksimalni potencijal, počev od prvog razreda. Cilj kompanije Coprix Media jeste da postane globalni lider u proizvodnji obrazovnog sadržaja u formi sertifikovane multiplatformske interaktivne obrazovne aplikacije.

Zadovoljstvo zbog uspeha programa koji su već dve generacije dece uspešno koristile dodatni je motiv za nastavak rada kompanije Coprix, a licencu koja važi 12 meseci zadovoljne škole iznova obnavljaju. Najpoznatije platforme kompanija Coprix su interaktivna matematika i aktivni bukvar. Prema rečima gospodina Koprića, vizija koju imaju u kompaniji je da ono što je „Netflix“ uradio za bioskope oni urade za škole tj. da se školsko gradivo učini dostupnim na novim platformama, a deca zainteresuju, korišćenjem tableta sa interaktivnim programima, dok nastavni kadar bira način kako želi da radi sa decom.
 

Zvezdana Marijanac i Milan Marijanac
Vitorog-Promet

Vitorog

VitorogKompanija Vitorog, koja se bavi proizvodnjom i prodajom nameštaja, osnovana je 1993. godine kao ideja gospodina  Milana Marijanca i njegove supruge Zvezdane. Već više od 20 godina kompanija Vitorog prati potrebe svojih korisnika, trudeći se da im izađe u susret u svim zahtevima i željama. Kompanija ima administrativno sedište u Novom Sadu i proizvodnje  u Bukovcu i Novom Sadu, a veliki trud i upornost doveli su do razvoja kompanije koja sada broji 7 izložbenih salona na preko 20.000m2 u 6 gradova i zapošljava preko 400 ljudi. Uz povećanje potražnje dizajnirane robe na tržištu, Vitorog je stvorio i svoj brend pod nazivom "MOSSO". Kvalitet proizvoda i usluga, sopstvena proizvodnja i sigurni inostrani partneri pozicionirali su Vitorog među najuspešnije i najproduktivnije domaće kompanije.

Prema rečima vlasnika koji već decenijama vode kompaniju, najveći uspeh Vitorog je postigao kroz kvalitetan, domaćinski, uzajamni  odnos svih  zaposlenih u kompaniji. Vlasnicima koji skladno vode Vitorog najvažnija je porodica koju su utkali u svoje poslovanje, te im je jako važno da decu izvedu na pravi put i da ih nauče da čuvaju i razvijaju ono što je do sada stečeno i da se posvete  nastavljanju porodičnog biznisa.
 

Jasmina Marković Karović
Urban Reads

Urban readsIzdavačka kuća Urban Reads osnovana je 2013. godine u Beogradu, sa idejom da čitalačkoj publici predstavi naslove sa vrhova najpopularnijih svetskih čitalačkih top lista.  Ideja koja je vodila do osnivanja ovog biznisa je predstavljala rizik – zakoračiti na tržište namenjeno tinejdž populaciji koja je u svakom delu planete mnogo zainteresovanija za nove tehnologije i društvene mreže, nego za čitanje. Uz utisak da današnja omladina propušta važan deo odrastanja uz knjige, prelazeći sve više na društvene medije, gospođa Marković Karović uplovila je u vode izdavaštva, kako bi pružila nedostajući deo zajednici, uz slogan koji prati „čitanje je kul“. Cilj kompanije Urban Reads je da ostvari interaktivni odnos sa čitaocima i da omogući da, putem anketa i glasanja, tinejdžeri učestvuju u izboru knjiga koje žele da vide prevedene i objavljene na našem tržištu.

Danas Urban Reads izdaje 15 izdanja godišnje i ima stabilan rast prihoda od preko 30 odsto. Prva izdanja izdavačke kuće Urban Reads obeležili su žanrovi distopije i  fantastike za mlade, iako naknadno proširen spektar tema, pa danas ova izdavačka kuća važi za omiljenu među mladima.
 

Ljiljana Matković
EKO TIM

EkotimPreduzeće Eko Tim d.o.o. počelo je sa radom 1993. godine, a osnovala ga je gospođa Ljiljana Matković. Delatnost kompanije je vršenje usluga preventivne sanitarne zaštite, zaštite od svih vrsta štetočina (deratizacija, dezinfekcija, dezinsekcija, fumigacija i dr.), kao i proizvodnja biocidnih preparata protiv glodara. Kompanija Eko Tim posluje na tržištu Srbije i Republike Srpske, a usluge se vrše proverenim sertifikovanim preparatima  uz primenu zahteva HACCP standarda u DDD.

Kompanija Eko Tim, svoje usluge pruža preko 300 komitenata iz svih oblasti poslovanja, od jedinica lokalne samouprave-gradova i opština, zatim javnih preduzeća i ustanova, kao i privatnim kompanijama. Karijeru pravnika gospođa Matković potisnula u drugi plan kada je započela poslovanje u ovoj sferi, ali smatra da je razvila preduzeće koje je danas lider na tržištu na kome posluje. U slobodno, gospođa Matković bavi se društvenim aktivizmom kao članica Udruženja poslovnih žena Srbije, a sve u cilju unapređenja uslova preduzetničkog poslovanja u Srbiji.


Bojan Mišić
MILAMI

MilamiKompanija  MilaMi je osnovana 1967. godine kao porodična radionica  obuće „Mišić“. Danas je ključni proizvod kompanije kojom rukovodi Bojan Mišić dečija obuća, a proizvodi kompanije MilaMi mogu se pronaći u više od 500 maloprodajnih objekata širom Srbije i regiona. Kompanija MilaMi se trudi da svojim raznovrsnim proizvodima kada je obuća u pitanju zadovolji sve potrebe deteta. U ponudi proizvoda su ogroman izbor dečijih cipela, patika, čizama, sandala, patofni i papuča kako hodajućih tako nehodajućih za najmlađe. Kvalitet, udobnost i moderan dizajn su glavne preporuke ove kompanije kojima je zadobila poverenje nekoliko generacija roditelja.

Kompanija MilaMi zapošljava oko 30 ljudi,a kompanija je ostala i dalje u rukama porodice Mišić gde sve odluke donose gospođa i gospodin Mišić. 2017.godine kompanija slavi jubilarnih  50 godina postojanja.


Radomir Nedeljković
Panex-Co

PanexKompanija Panex-Co se bavi proizvodnjom i distribucijom ambalaže od plastičnih masa. Osnovana je od strane Radomira Nedeljkovića 1997. godine u Novom Sadu gde se nalazi sedište kompanije. Proizvodni asortiman obuhvata raznoliku i široku lepezu modela plastične ambalaže. Optimalan odnos cene i kvaliteta je ono što izdvaja kompaniju Panex-Co i održava je na tržištu Srbije i regiona preko 20 godina. Prvobitno je kompanija radila tehnikom brizganja, proizvodili su pozicije  za industriju akumulatora i nameštaja  itd., nakon čega se iz stečenog iskustva  i okolnosti okreću proizvodnji plastične ambalaže, što je njihova delatnost poslednjih 15 godina. Danas se kompanija Panex-Co prostire na površini od 3.000m2.

Broj zaposlenih u kompaniji se povećava svake godine. Kompanija je dobitnik „Excellent SME“ sertifikata za koji je osnova kreditni izveštaj i redovno nadgledanje od strane bonitetne kompanije Coface. U rad kompanije Panex-Co aktivno su uključeni sin i ćerka gospodina Radomira Nedeljkovića koji odlično poznaju detalje poslovanja i predstavljaju oslonac za budući rast kompanije.
 

Predrag Novaković
Marti Komerc

Marti KomercPorodična kompanija Marti Komerc d.o.o. je osnovana 1993.godine i od tada se uspešno bavi proizvodnjom i prodajom kablovskog pribora visokog kvaliteta naponskog nivoa 1kV – 42kV. Osnivač kompanije gospodin Novaković dipl.ing. smatra da su mu znanje, odgovornost i disciplinovanost stečeni kroz obrazovanje u Vojnoj akademiji, pomogli da svoju kompaniju strateški usmeri na usko specijalizovanu oblast kablovskog pribora i prateće opreme. Od 2012.godine ovlašćen je partner Nexans Power Accessories jednog od najvećeg i najkompletnijeg proizvođača kablovskog pribora.

Kao neki od ključnih proizvoda kablovskog pribora koje plasira Marti Komerc izdvajaju se: toploskupljajuće, hladnoskupljajuće i navlačeće (,,slip-on”) spojnice i završnice, ekranizovani konektori za postrojenja izolovana gasom sa provodnim izolatorima(SF6) kao i profesionalni alat za pripremu kablova za instalaciju spojnica i završnica. Kompanija je prisutna i na tržištu bivše Jugoslavije sa dobro razvijenom mrežom pod-distributera. Kompanija Marti Komerc trenutno broji 9 stalno zaposlenih radnika sa tendencijom da se taj broj poveća. Gospodin Novaković se nada da će kompaniju naslediti i dalje razvijati njegovi potomci.

Mitar Obradović
Nelly

MilamiMaloprodajni diskont pića, cigareta i kafe koji se prostirao na svega 24 kvadrata i brojio jednog zaposlenog predstavljao je preduzetnički početak gospodina Mitra Obradovića, vlasnika kompanije Nelly Loznica. Širenjem asortimana i izlaženjem u susret mušterijama, umesto diskonta otvoren je hipermarket Mile Prom i još 8 maloprodajnih objekata i veleprodaja, gde smo sada lideri  u trgovini u Loznici i regionu zapadne Srbije. Pre 9 godina trgovačka kuća Mile Prom je stavljena pod hipoteku i uzeti su krediti da bi se stekla sredstva za početak proizvodnje slatkiša, konditorskih proizvoda i tako je u Loznici 2007. godine počela da radi proizvodnja Nelly.

Danas nakon više od dve decenije rada trgovačke kuće Mile Prom i fabrike Nelly nastala je Holding kompanija Nelly u čijem sastavu se nalaze i Mile Prom i fabrika Nelly. Kompanija danas zapošljava 250 radnika a njihovii proizvodi se plasiraju na tržištima Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Rumunije, Madjarske, Albanije i Rusije.Vizija gospodina Obradovića je u samom startu bila da se kompanija u početku poslovanja bavi komercijalnim proizvodima,a da se nakon toga uloži u novi, najbolji proizvod- fabriku čokolade, koja je trenutno u pripremi. Investicija vredi 3 miliona eura i biće puštena u rad 15. marta 2017.godine sa novih 40 vrsta čokolade. Napominjem da smo pre 5 godina investirali u fabriku čokoladnih bananica i pralina 3,5 miliona eura i da će pre početka novog kredita za fabriku čokolade stari krediti biti otplaćeni. Takodje jedna od vizija gospodina Mitra Obradovića je i kvalitet proizvoda,( zato kupujemo nove mašine), prodaja i zdrave finansije.

 

Bogoljub Pantelić
Bosis

BosisKompaniju Bosis osnovao je gospodin Bogoljub Pantelić 1982. godine u Valjevu kao malu radionicu za sito štampu. Danas je osnovna delatnost kompanije Bosis proizvodnja štampane i kaširane kartonske ambalaže za sve grane industrije, kao što su: konditorska, industrija začina i dodataka za hranu, prehrambena, industrija obuće, industrija pića, industrija kafe i čaja, automobilska, i druge. Od male radionice za sito štampu osnovane pre 35 godina, Bosis je prerastao u jednog od lidera na tržištu štampane kartonske ambalaže. U kompaniji Bosis proizvodi se ambalaža za brendove najuspešnijih domaćih i inostranih kompanija: Nestle, CocaCola, Heineken, Mann + Hummel, Robert Bosch, Henkel, Nivea, Grand, Štark, Bambi, Polimark, Aleva, Carnex, Neoplanta, Knjaz Miloš... Kompanija Bosis posluje na 9500m2, a u 2016.  godini u kompaniji  Bosis proizvedeno je oko 200 miliona kutija, dok je broj zaposlenih porastao na 115. Prema rečima gospodina Pantelića, neprestano usavršavanje kompanije i težnja da ide korak napred prateći svetske trendove u menadžmentu i tehnologiji, akcenat na dugoročnoj saradnji i dobrim partnerskim odnosima, briga o zaposlenima, ali i životnoj sredini i lokalnoj zajednici upravo su ono što izdvaja kompaniju Bosis na evropskom tržištu.


Saša Popović i Vladan Ostojić
Vega IT Sourcing

VegaVega ITKompanija Vega IT je osnovana 2008. godine od strane gospodina Saše Popovića i gospodina Vladana Ostojića koji su želju za pokretanjem sopstvenog biznisa delili od studentskih dana. Kompanija, koja danas broji preko 110 zaposlenih, bavi se razvojem softverskih proizvoda, razvojem web aplikacija i razvojem aplikacija za mobilne uređaje (iOS i Android). Kompanija Vega IT osnovana je kao mala «outsourcing» kompanija iz Novog Sada, ali danas razvija proizvode zajedno sa nekim svetski poznatim brendovima i u proteklih 8 godina radili su na preko 400 projekata. Ono što kompaniju Vega IT razlikuje od drugih kompanija jeste činjenica da njeni osnivači imaju vlasništvo u još nekoliko IT kompanija, pa svojim klijentima nude široku lepezu usluga kao što su dizajn, izrada sajtova, pa sve do  izrade aplikacija za mobilne telefone i velikih distributivnih sistema i analitike (SmartCat).

Vega IT uspešno posluje na tržištima Velike Britanije, Holandije, Nemačke i Švajcarske,  a osnovna ideja osnivanja kompanije Vega IT bila je stvaranje kvalitetnog poslovnog okruženja u kome će se zaposleni osećati srećno i slobodno dok rade. Samim tim, organizacione strukture u kompaniji Vega IT, u pravom smislu nema – koriste tzv. «flat» sistem, što znači da nema hijerarhije i da su svi ravnopravni što je nešto što ih čini posebnim, ali i omogućava zaposlenima da budu inovativni, kreativni, slobodni, a pre svega odgovorni.


Stevo Preradović
Tehno-PS-Promet

Tehno PSTehno PS Promet je kompanija sa sedištem u Zemunu koja na području Srbije posluje od 1999. godine. Osnivač kompanije, gospodin Stevo Preradović i danas je na čelu kompanije kao generalni direktor. Kompanija Tehno PS Promet specijalizovana je za prodaju rezervnih delova za kamione, prikolice i autobuse i to sa posebnim akcentom na program osovina i delova za kočione sisteme. Kompanija Tehno PS Promet zapošljava 15 zaposlenih i godinama u nazad beleži kontinuiran rast u poslovnim prihodima, poseduje dva prodajna mesta, i veliki broj stranih dobavljača. S obzirom na činjenicu da je kompanija proširila krug kupaca, povećala promet i asortiman robe putem uvoza ona je u mogućnosti da bolje prati potrebe tržišta i da se trudi da istima što više izađe u susret klijentima. Godinama se proširivao asortiman, počevši od dobro poznatih vazdušnih jastuka, pa sve do kompletnih rezervnih delova za kočioni sistem, sa posebnim akcentom na prikolice, a danas je usko specijalizovan asortiman nešto što Tehno-PS-Promet izdvaja od konkurencije. Gospodin Stevo Preradović je ponosan na to što je siguran da će kompanija i nakon njega ostati u dobrim rukama u okviru porodice.


Duško Radović
Transfera

TransferaKompaniju Transfera kao pravnog naslednika firme „Monte Line“, osnovao je gospodin Duško Radović godine u Beogradu. Dok se prvobitna delatnost kompanije odnosila se na carinsko zastupanje, vremenom se portfolio usluga proširio. Postojeća struktura kompanije Transfera kreirana je 2013. godine kada je kompanija oformila prepoznatljiv i jak tim koji je doneo novu snagu i kvalitet usluga njihovim klijentima. Danas je Transfera prepoznatljiva logistička kompanija koja pruža usluge međunarodnog drumskog transporta, domaćeg drumskog transporta, avio transporta, brodskog transporta, carinskog zastupanja i skladištenja robe.

Poslovanje Transfere zasnovano je na najsavremenijim modelima moderne logistike gde su najveće investicije u IT, marketing, a Transfera svoju snagu zasniva u finansiranju i jačanju svojih podizvođača. Osnovni princip poslovanja kompanije je integracija klijenata i zaposlenih u jedan produktivan tim u cilju kontinuiranog podizanja kvaliteta i pružanja inovativnih rešenja realizacije logističkih usluga, uz društveno odgovorno poslovanje.


Dejan Ristić
Jugotex

JugotexKompaniju Jugotex osnovao je gospodin Dejan Ristić 1996. godine kao specijalizovano preduzeće za proizvodnju zaštitne radne odeće. Danas kompanija Jugotex važi za jednog od glavnih proizvođača u domenu zaštitne opreme, HTZ opreme i zaštitne odeće. Paleta proizvoda kompanije Jugotex posebno dolazi do izražaja u domenu vojnih, policijskih i zaštitnih uniformi, kombinezona i jakni.

Od osnivanja kompanija Jugotex beleži kontinuirani rast, a danas u stalnom radnom odnosu ima preko 50 zaposlenih. Tokom 2016. godine kompanija Jugotex je najviše radila na tome da izađe na tržište van teritorije Republike Srbije. Prema rečima gospodina Ristića, u životu i poslu uvek nastoji da stvori nešto više i ističe da mu finansijski momenat nije glavni pokretač i motiv, već naprotiv, satisfakciju oseti svaki put kada ugleda produkt svog sada skoro već dvadesetogodišnjeg rada.


Marko Simović
Garman

GarmanPorodičnu kompaniju Garman, osnovali su 1991. godine u Arilju, roditelji sadašnjeg direktora, gospodina Marka Simovića. Kompanija Garman se od svog osnivanja bavi proizvodnjom tekstilnih odevnih predmeta, zaštitne odeće kao i sportske odeće. Poslovanje kompanije krenulo je iz male šivare, dok danas kompanija Garman zapošljava 60 radnika, pri čemu se 40 odsto proizvoda izvozi na inostrano tržište i to u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru kao i u skandinavske zemlje, a najviše u Dansku i Švedsku.

Od 2004. godine preduzeće Garman je na tržište izbacilo sopstvenu robnu marku GLOSTER, namenjenu osobama od 15 do 40 godina, a od 2008. godine na tržištu je takođe prisutan i drugi brend GLOSTY namenjen bebama i deci do osme godine. Gospodin Marko Simović ističe da, činjenica da je kompanija Garman porodična kompanija predstavlja ključnu prednost u odnosu na velike korporacije, naročito u smislu lojalnosti zaposlenih koji su u Garmanu i 25 godina.


Violeta Solunac Raspopović
D&N SANI

Din saniKompanija D&N SANI iz Lapova osnovana je1991. godine kao preduzeće za trgovinu na veliko i malo, pod nazivom SANI kao porodična kompanija. Kada se gospođa Solunac Raspopović aktivno uključila u rad kompanije delatnost se širila na proizvodnju, pa danas kompanija D&N SANI proizvodi više od 120 sopstvenih proizvoda kućne hemije, sredstava lične higijene i kozmetike koje plasira u maloprodajnim objektima širom Srbije, ali pored sopstvenih proizvoda kompanija radi proizvode pod robnim markama u okviru prodajnih lanaca kao što su DIS i Metro.

Svojim kvalitetom iz godine u godinu kompanija D&N Sani stiče nove uspehe kako na domaćem tržištu tako i u regionu. Kompanija danas broji 38 zaposlenih i ima dve proizvodne lokacije u Lapovu ukupne površine od 3,500m2. Gospođa Solunac Raspopović, današnja vlasnica i direktorka kompanije, nada se da će poslovanje kompanije ostati u rukama porodice, pa već sada u poslovanje uključuje i svoje sinove.
 

Slobodan Stanić
Stanić NM

StanicKompaniju Stanić NM osnovao je Slobodan Stanić 2007. godine kao malu porodičnu radionicu za izradu finih proizvoda od testa, kolača i torti koja je za kratko vreme postala prepoznatljiva po ambijentu i kvalitetu proizvoda. Danas, poseduju jedinstvenu i raznoliku paletu proizvoda od preko 30 vrsta torti i kolača, 10 različitih vrsta proizvoda zamrznutog lisnatog testa i domaćih testenina. Na početku, kada je ZR Stanić bila mala porodična radnja, koja se bavila samo proizvodnjom kora, brojila je svega tri zaposlena radnika, dok danas kompanija ima 105 zaposlenih i godišnje u proseku proizvedu 110 tona proizvoda.

Od 2012. godine kompanija Stanić NM ima implementiran HACCP sistem koji predstavlja preventivni pristup bezbednosti hrane i koji se primenjuje u svim sektorima preduzeća. Dok su ciljevi kompanije korišćenje najsavremenije tehnologije u pekarskoj industriji, kao i dalji razvoj novih proizvoda kao i primena dobre proizvođačke prakse(GPM).
 

Zoran Tadić
Neofyton

Neofyton

Kompanija Neofyton osnovana je 1992. godine u Novom Sadu od strane gospodina Stojana Tadića (otac) i gospodina Zorana Tadića. Usluge koje kompanija Neofyton nudi su kompletna ponuda mašina i prateće opreme za preradu plastike brizganjem po sistemu „ključ u ruke“; od projektovanja i  konsaltinga, prodaje, isporuke, puštanja u rad, sve do servisiranja u garantnom i vangarantnom roku. Inicijalno je fokus bio na teritorijama Srbije i Republike Srpske da bi se nakon toga poslovanje proširilo i na ostatak Bosne i Hercegovine, Crnu Goru , Hrvatsku, Makedoniju i Sloveniju, a od skora i na Afrička tržišta Nigerije i Kameruna.

Danas, kompanija zapošljava  16 ljudi i generalni je zastupnik najvećih svetskih proizvođača u oblasti mašina i prateće opreme za brizganje plastike. Sa iskustvom od preko 20 godina u oblasti projektovanja sistema za brizganje plastike, širi cilj kompanije je da u svakom momentu stremi najvišim standardima poslovanja, kako u poslovnom smislu, tako i humanističkom smislu kroz iniciranje i  učestvovanje u mnogim akcijama, sa ciljem razvoja mladih kadrova i pomoći lokalnoj zajednici. Multinacionalne kompanije sa podružnicama u Srbiji: „Grundfos“, „Panasonic“, „Magneti Marelli“, „Johnsons Control“, „Alpla“, „Greiner Packaging & JP“, ili srpskih firmi „Sanja IPPI“, „Drina“, „Tehnolast“ i „Hemofarm“, firmi iz Bosne „RPC-Superfos“, i „Veritas“ , ili iz Hrvatske „AD-Plastika“ i „Telur“, ili „Marquard“ iz Makedonije su i najveći klijenti kompanije Neofyton. Sve one su u značajnoj meri uticale na razvoj tržišta i industrije plastike u regionu, a prema rečima gospodina Zorana Tadića, upravo je kompanija Neofyton bila jedan od pokretača procesa koji je, u proteklih 20 godina, rezultirao ubrzanim unapređenjem kvaliteta, konkurentnosti i inovativnosti industrije plastike na našim prostorima.

 

Tatjana Todorović
Agro-Dukat

dsa Kompanija Agrodukat osnovana je 1992. godine kao veleprodaja pesticida pod nazivom Dukat. Od 2000. godine posluje pod imenom Agrodukat i danas se kompanija bavi prometom repromaterijala za poljoprivredu i to: pesticida, semenske robe, đubriva, stočne hrane i sitnog alata kroz maloprodaju i veleprodaju. U sklopu kompanije postoji lanac maloprodajnih objekata koji čine 31 poljoprivredna apoteka, kroz koje se plasira oko 5000 artikala, kao i najsavremeniji silos kapaciteta 5,500 t.

Kompanija Agrodukat jedna je od kompanija u kojoj su tokom rada bile angažovane 3 generacije – otac gosp. Todorović, koji je ujedno i osnivač kompanije, gosp. Todorović i njena ćerka koja predstavlja naslednika porodične kompanije.

Gosp. Todorović je u porodičnu kompaniju uložila mnogo truda, vremena, rada i predanosti, a tokom svoje poslovne karijere vodila se citatom: „Za uspeh preko noći potrebno je dvadeset godina upornog rada.“
 

Mirko Vincetić
Cash Back IMO

CashBack

Kompanija Cash Back IMO je preduzeće specijalizovano za usluge povrata (refundacije) PDV-a iz inostranstva, za kompanije iz Srbije, a na ime raznih troškova načinjenih u inostranstvu (hoteli, sajmovi, seminari, obuke, servisi, marketinške i druge usluge, gorivo i putarina itd). Vlasnik kompanije, gospodin Mirko Vincetić se ovim poslom bavi više od deset godina, a kompaniju Cash Bak IMO osnovao je 2006. godine. Kompanija gospodina Vincetića je ekskluzivni zastupnik švajcarske firme United Cash Back, koja je lider u tom poslu u Evropi i već 30 godina uspešno posluje.

Osnovno poslovanje i jedina delatnost kompanije Cash Back je povraćaj PDV-a za pravna lica. Gospodin Vincetić pored Srbije, ovaj posao obavlja još i u Hrvatskoj, Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

Mirko Vincetić je autor Inicijative za uspostavu uzajamnosti o vraćanju PDV-a između Srbije i drugih država. Na osnovu te Inicijative Srbija je do sada uspostavila uzajamnost sa: Hrvatskom, Slovenijom, Nemačkom, Švajcarskom i Turskom. Uspostava uzajamnosti sa svim državama Evrope doneće srpskoj privredi benefit od 100 miliona eura na godišnjem nivou, a budžetski prihodi Srbije će se uvećati za 30 miliona eura na godišnjem nivou.


 

Siniša Vučinić
Aqualab Plus

AqualabAqualab plus je zdravstvena ustanova koja se bavi pružanjem kompletne laboratorijske dijagnostike koju je gospodin Siniša Vučinić osnovao 2002. godine. Aqualab plus je 2012. godine započeo saradnju sa najvećim lancem laboratorija u Evropi, pod nazivom Synlab  GmbH iz Nemačke, a koja im je omogućila da pružaju preko 4000 različitih specifičnih laboratorijskih analiza. Danas je Aqualab plus privatna zdravstvena ustanova koja je zastupljena na preko 20 lokacija u Srbiji, Bosni i Hercegovini i  Crnoj Gori, koja ima više od 150 zaposlenih. Osnovna delatnost kompanije je laboratorijska delatnost i to iz oblasti: biohemije, hematologije, imunohemije, mikrobiologije, virusologije,  molekularne biologije, genetike i patohistologije. Zahvaljujući savremenom integrisanom sistemu, obezbeđuju izuzetno precizne rezultate laboratorijske dijagnostike. Ono na šta je gospodin Vučinić izuzetno ponosan je što Agualab plus kao zastupnik američke kompanije Natera,  trenutno ima u ponudi najkvalitetniji i najbolji  neinvazivni prenatalni test za trudnice ­ Panorama.  Najvažniji deo vizije koju gospodin Vučinić ima za dalji razvoj kompanije jeste da će rukovođenje preuzeti  njegovo petoro dece, s obzirom na to da je veliki deo porodice već  uključen u rad kompanije.

 

Nezavisni žiri

 

Miloš Jelić
Nelt group

Milos JelicMiloš Jelić, izvršni direktor Nelt Grupe, ekonomista sa bogatim, tridesetogodišnjim iskustvom u oblasti spoljne i unutrašnje trgovine. U Neltu je od 2000. godine, na odgovornim pozicijama od prodaje do generalnog menadžera Nelt Srbija. 2013. godine, nakon organizacionih promena, stupa na funkciju izvršnog direktora Nelt Grupe, koja danas uspešno posluje na tržištima Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Angole, Zambije i Mozambika. U sastavu Nelt Grupe danas su i kompanije Neoplanta, Banim, Javna skladišta, Corner Shop i online servis Tako lako.

 

Dušan Perović – EY Preduzetnik godine 2015
Termovent-komerc

dsaTermovent-Komerc d.o.o. je porodična kompanija koja se bavi proizvodnjom, projek­tovanjem i montažom HVAC opreme i procesnih sistema. Bazirajući se na principima održivog razvoja i izvrsnom inženjerskom kadru, kreirali su sisteme koji uspešno rešavaju problematiku obrade vazduha. Savremena proizvodnja, primena vrhunske tehnologije i sistem kontrole kvaliteta su osnova Termovent proizvodnog programa: Termovent klima komora i Modularnog Komponetnog Sistema (MCR) za izradu čistih soba.  Za dve decenije postojanja, Termovent je uspešno izveo više od stotinu projekata širom sveta – u zemljama regiona, Evropske unije, Rusije ali i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.  Strateški su partneri najpoznatijih svetskih proizvođača lekova, a posebno ističu saradnju sa multinacionalnom kompanijom Pfizer Global Manufacturing sa kojom imaju potpisan petogodišnji ugovor o ekskluzivnoj tehničko-poslovnoj saradnji.

Po rečima gospodina Perovića, danas je kompanija Termovent savremeno preduzeće, sa modernom tehnološkom linijom i prosečnim godišnjim rastom proizvodnje od 30 odsto.  Kompanija i sam sistem sada samostalno funkcioniše bez uticaja gospodina Perovića, sinovi su preuzeli veći deo posla u vođenju kompanije i samostalni su u donošenju odluka. Dugoročni cilj kompanije Termovent je da, pronalaženjem i primenom inovativnih energetsko-efikasnih rešenja, postane globalni provajder HVAC opreme za obradu vazduha.
 

Božo Janković – EY Preduzetnik godine 2014
Enterijer Janković

božoKompaniju Enterijer Janković d.o.o. je osnovao pre dve decenije u Novom Sadu gospodin Božo Janković. Kompanija predstavlja regionalnog lidera u oblasti projektovanja i opremanja enterijera visokog ranga i složenosti i proizvodnje građevinske stolarije vrhunskog kvaliteta. Danas, zapošljava blizu 500 ljudi i može se pohvaliti sa preko 1000 izvedenih projekata različitog tipa. Pored sedišta u Srbiji, kompanija Enterijer Janković  ima i predstavništva u inostranstvu (u Nemačkoj, Rusiji, Kazahstanu, Belorusiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini) i nekoliko filijala (u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Lionu, Abu Dabiju, Bakuu i Sankt Petersburgu).

Osnivanje i uspeh kompanije gospodin Janković doživljava kao ostvarenje svog sna, dok je moto kojim se vodi „Svi koji se bave preduzetničkom delatnošću moraju biti prvi u svom poslu,  lideri svoje delatnosti, pa se tek onda mogu nadati uspehu“. Kompanija Enterijer Janković dobitnik je brojnih nagrada, a među značajnijim ističe se nagrada za „Izvoznika godine“ koju dodeljuje SIEPA,  na osnovu obima izvoza i visokog kvaliteta urađenih poslova u inostranstvu koju je kompanija osvojila 2004. godine.
 

Darko Budeč – EY Preduzetnik godine 2012
Buck

budeč Gospodin Budeč je po struci inženjer elektrotehnike. 1992. godine osnovao je kompaniju „Buck“ i od samog početka postavio kvalitet kao osnovu poslovanja.  „Buck“ razvija sopstveni dizajn svetiljki i proizvodi ih u sopstvenim pogonima od najkvalitetnijih materijala. Kreativni tim kompanije sastoji se od više industrijskih dizajnera i različitih  profila inženjera koji doprinose tome da kvalitetan dizajn prati najsavremeniju tehnologiju. Rezultat ovakvog rada je dvanaest nagrada za dizajn.  Kompanija gospodina Budeča je trenutno orijentisana ka razvoju intelektualne sfere poslovanja, odnosno ka promociji srpskog dizajna u svetu.

U prvom planu ostaje inženjerska vizija da doprinesu opštem kvalitetu osvetljenja i njegovom pozitivnom uticaju na čoveka i okolinu.
 

Ljiljana Živković Karaklajić - EY Brzorastući Preduzetnik godine 2014
D-Express

ljiljanaGospođa Ljiljana Živković Karaklajić se kurirskim poslom bavi već 30 godina. Kompanija YU-PD Express ili poznatije D-Express, osnovana je 2008. godine i predstavlja najsigurniju i najperspektivniju ekspresnu kurirsku služba, koja obavlja prijem, prenos, isporuku i kurirsku dostavu pošiljaka. Kvalitet usluge i sigurnost pošiljaka kompanija garantuje jer ima prilagođena softverska rešen­ja za ekspresnu kurirsku dostavu na području čitave Srbije. Kompanija D-Ex­press raspolaže sa 300 novih transportnih vozila i 20 skutera koji su potpuno u funkciji usluga koje nude.

Za kompaniju D-Express napravljen poseban softver po nalozima i uputstvima gospođe Živković Karaklajić, pa se i inovativnost poslovanja kompanije ogleda upravo u upotrebi ovog softvera.


 

 

  

 sponzori