Upoznajte kandidate programa EY Preduzetnik godine 2017

  • Share

Upoznajte ovogodišnje kandidate:

 

Mladen Aleksić
Alpros

EY - Mladen Aleksić

Alpros d.o.o. je porodična kompanija osnovana u Beogradu, 2001. godine, od strane diplomiranog ekonomiste, gospodina Mladena Aleksića i njegovog oca. Prvobitna delatnost kompanije bila je trgovina aluminijumskim profilima i proizvodnja ALU građevinske stolarije, dok je danas taj pogon za proizvodnju aluminijumske stolarije aktivan samo za interne potrebe kompanije.

Ubrzo po osnivanju, gospodin Aleksić i njegov otac prepoznali su potencijal za uspeh u auto industriji i u oktobru 2003. godine otvaraju auto centar na Vidikovcu i postaju jedan od ovlašćenih prodavaca i servisera Škoda automobila. Danas mogu da se pohvale da su jedan od najuspešnijih Škoda dilera u Srbiji.

Uporedo sa tim razvijaju i drugu granu poslovanja. Počinju sa investicijama u stambeno-poslovne objekte od kojih se većina nalazi u užoj gradskoj zoni na području Vračara i Crvenog Krsta. Vremenom su podizali nivo aktivnosti u ovom domenu i sa manjih objekata prešli na gradnju većih rezidencijalnih kompleksa poput aktuelnog projekta koji je trenutno u fazi gradnje - Panorama Voždovac na Trošarini.


Anja Ivana Milić i Aleksandar Milić
Arhi.Pro

EY - Anja Ivana Milić EY - Aleksandar Milić

Arhi.pro je porodična kompanija osnovana 2002. godine, od strane gospođe Anje Ivane Milić i gospodina Aleksandra Milića. Tokom 16 godina poslovanja, Arhi.pro svojim klijentima pruža potpunu uslugu projektovanja i konsultantsku podršku u oblasti građevinske industrije, inženjeringa, izvođenja radova i proizvodnje nameštaja.
Kompanija se sastoji od matičnog dela specijalizovanog za „design&build“ servisi i tri specijalizovana ogranka: Arhipro project - specijalizovan projektantski ogranak za razvojne projekte velikih razmera, Arhipro elektronika – specijalizovan ogranak u disciplini elektroinstalacija, Arhi.pro furniture - specijalizovan ogranak za dizajn i proizvodnju nameštaja i enterijerskog opremanja. Arhi.pro zapošljava preko 150 ljudi, od čega je 90 visoko kvalifikovanih inženjera svih struka, a postoje i ogranci kompanije u Crnoj Gori i Makedoniji.
Široko profesionalno iskustvo čini Arhi.pro jednom od vodećih kompanija u regionu, a među referencama nalaze se projekti poput Porto Montenegro, Galerija Shopping mall u okviru projekta „Beograd na vodi”, upravna zgrada Societe generale banke, Navigator poslovni centar, mnogi diplomatski objekti i dr. Danas vlasnici kompanije priključuju u svom radu i novu generaciju porodice Milić, sinove koji su krenuli putem arhitektonske struke.

 

Tatjana Vučićević i Rade Vučićević
Art Ival

EY - Rade Vučićević EY - Rade Vučićević

Kompanija Art Ival osnovana je 1992. godine, od strane gospođe Tatjane i gospodina Radeta Vučićevića. Izradu najkvalitetnijih proizvoda od čokolade Art Ival bazira na znanju starih majstora koji su od samog početka rada postavili osnove za proizvodnju. Ideja vlasnika kompanije je da prvenstveno prave ručno rađene čokoladne proizvode po čemu je kompanija i prepoznata na tržištu. Tokom 25 godina rada, kompanija Arti Ival kontinuirano je ulagala u edukaciju radnika, kao i u vrlo zahtevne interne provere i kontrolu kvaliteta od ulaska sirovina u proizvodnju, sve do provere finalnog proizvoda koji se plasira na tržište. Pored opredeljenosti za vrhunski kvalitet Premier čokoladnih proizvoda, garanti su i standardi koje su verifikovala sertifikaciona tela „Qualiti Austria” kao i međunarodna asocijacija sertifikacionih tela „IQNet“ i to za standard upravljanja kvalitetom I kontrolu kritičnih tačaka u proizvodnji hrane ISO 22000.
Рod robnom markom „Premier“, koja je zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu, danas postoji više od 200 različitih čokoladnih dražeja i pralina premijum kvaliteta namenjenih najprobirljivijim sladokuscima. Proizvodi „Premier” privlače pažnju na najvećim svetskim sajmovima, a osnivači kompanije ističu da su posebno ponosni što su nosioci titule „Dvorskog liferanta“ koju im je dodelio NJKV Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.
 

Mina Rakićević
Delikos

EY - Mina RakićevićKosmajska delikatesna radionica, kao i brend delikatesnih proizvoda od mesa u vlasništvu su kompanije Delikos d.o.o. Reč je o porodičnoj kompaniji koju je 2005. godine osnovao gospodin Milomir Rajšić, a bavi se proizvodnjom suvomesnatih proizvoda vrhunskog kvaliteta. Od 2013. godine kompaniju preuzima ćerka gospodina Rajšića, Mina Rakićević. Delikos svoje proizvode na tržištu plasira pod brendom „Kosmajska delikatesna radionica“ koja je smeštena u ekološki zaštićenom području planine Kosmaj. Bez glutena, alergena, veštačkih boja i aroma, a od najkvalitetnijeg svinjskog i goveđeg mesa, uz dodatak najfinijih začina, proizvodi Kosmajske delikatesne radionice jedinstveni su po svom ukusu i kvalitetu.

Gospođa Mina Rakićević tokom poslednjih pet godina, uspela je da tri puta uveća promet kompanije za i zaposli tri puta više radnika, a takođe je dobitnica nagrade „Cvet uspeha za ženu-zmaja“ u 2016. godini u kategoriji porodičnog preduzetništva, a koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

 

Ljubodrag Deljanin
Dunipak

EY - Ljubodrag DeljaninKompanija Dunipak osnovana je 1998. godine od strane gospodina Ljubodraga Deljanina u Kruševcu. Ova kompanija jedan je od vodećih konkurenata na tržištu Republike Srbije u branši proizvodnje kartonske ambalaže. Kompanija Dunipak svoje poslovanje započela je kao porodična kompanija što je i dan danas, a najvećim delom posluje na tržištu Republike Srbije. Kompaniju karakterišu kvalitet proizvoda, fleksibilnost i poštovanje uspostavljenih rokova i dogovora.
Dunipak danas zapošljava 35 radnika, a karakteriše ih samostalni sistem obuke novozaposlenih koji se na taj način osposobljavaju za uspešno obavljanje posla.
Tokom vise od 30 godina iskustva u proizvodnji kartonske ambalaže gospodin Deljanin istice da je kontinuirano investiranje neophodno i da je bez toga, na duži rok, neminovna stagnacija i neuspeh."
 

 

Obrad Kovačević
Entero

EY - Obrad KovačevićGospodin Obrad Kovačević otvorio je 1975. godine stolarsku radionicu, a od nje je nastala današnja kompanija prepoznatljiva u Srbiji, ali i van granica zemlje. Osnovna delatnost kompanije Entero je opremanje enterijera poslovnih prostora i stambenih objekata. Kompanija izrađuje sve što čini sastavni deo enterijera, bilo da je reč o vratima, plakaru, komadnom nameštaju, pultovima, stepeništu ili kompletnom enterijeru prema projektu naručioca Do danas izvozna tržišta su im: Rusija, Tadžikistan, Kazakhstan, Crna Gora, Hrvatska i sve zemlje zapadne Evrope, a u toku je širenje tržišta na države Bliskog istoka.

Zahvaljujući timu sačinjenom od 120 radnika, među kojima su arhitekte, ekonomisti, tehničari detaljisti drvoprerađivačke struke, stolari, moleri i stakloresci, Entero je u mogućnosti da odgovori na veoma složene zahteve kupaca. Gospodin Kovačević je posebno ponosan na to što su mu se u radu pridružile tri ćerke koje su danas na pozicijama generalnog direktora, marketing direktora i direktora finansija.

  
Mirna Kojić Veljović i Srećko Atanasković
E-smart Systems

EY - Mirna Kojić VeljovićEY - Srećko AtanaskovićKompaniju E-Smart Systems osnovao je gospodin Srećko Atanasković sa partnerkom Mirnom Kojić Veljović 2000. godine, u Beogradu. Kompanija E-Smart Systems osnovana je kao potpuno inovativan koncept na našim prostorima, a to su usluge tehnologije zaštite i tehnologije koje omogućavaju u većoj meri elektronsko poslovanje. Kompanija se danas bavi razvojem, projektovanjem, konsaltingom, edukacijom, proizvodnjom, instalacijom i implementacijom informatičkih rešenja.

Projekti koji se posebno ističu u portfoliju kompanije E-Smart Systems jesu Kreditni biro, konsolidacije YU Banke i NIS-a, kao i sistem za raspodelu dozvola u međunarodnom drumskom saobraćaju. Kao jedna od prvih kompanija u regionu koja je počela sa primenom koncepta Cloud Computing, E-Smart Systems svojim klijentima može da ponudi brojne mogućnosti hostinga i različite tipove servisa. Partnerski odnos sa Microsoftom je značajan faktor u poslovanju E-Smart Systems i doprineo je ostvarivanju stabilne tržišne ekspanzije tokom godina.


Bojan Stupar i Igor Vujović Nađ
Fly Fly Travel

EY - Bojan StuparEY - Igor Vujović NađKompanija Fly Fly Travel osnovana je 2009. godine, od strane gospodina Bojana Stupara i gospodina Igora Vujović Nađa, a bavi se rezervacijom i prodajom avio karata, turističkih aranžmana i krstarenja i jedna je od vodećih firmi u svojoj branši na srpskom i regionalnom tržištu. Kompanija Fly Fly travel uspešno posluje već 8 godina u Evropi i sigurnim korakom raste i razvija svoj biznis.
Pored osnovne grane poslovanja, kompanija je osnovala i Fly Fly Akademiju koja se bavi osposobljavanjem kadrova za rad u sferi civilne avijacije. Fly Fly Akademija trenutno ima obrazovne programe za kabinsko osoblje, avio travel agente i transport opasnih materija. Takođe, ovo je jedina turistička agencija koja ima sopstveni magazin, „Fly&Travel Inflight Magazine“, posvećen prevashodno turizmu i civilnoj avijaciji, a svakog novog meseca ovo bilingvalno izdanje donosi reportaže sa putovanja, zanimljivosti o raznim svetskim destinacijama i vesti iz sveta turizma, tehnologije, nauke, automobilizma i drugo.
Kompanija danas zapošljava 118 radnika, i poseduje i franšizne jedinice u Srbiji i u regionu.


Goran Janković
Inmold

EY - Goran JankovićInmold Plast je porodična kompanija, osnovana 2006. godine od strane diplomiranog inženjera, gospodina Gorana Jankovića. Osnovna delatnost kompanije je izrada visokokvalitetnih alata za brizganje plastike i obojenih metala, a specijalnost su alati za brizganje tankozidne ambalaže i alati za brizganje tehničkih delova. Pored alata, kompanija se bavi i izradom IML robota.
Kompanija danas zapošljava 220 radnika, od toga 35 diplomiranih inženjera, a prema rečima gospodina Jankovića, planovi za dalji razvoj kompanije u najvećoj meri su fokusirani na ljude, saradnike i radnike, jer su ljudi glavni faktor za budućnost i razvoj kompanije. Inmold Plast je 2011. godine započeo program usavršavanja dece srednjoškolskog uzrasta, za potrebe svog proizvodnog procesa, koji godišnje pohađa oko 35 učenika, sva deca samim otpočinjanjem usavršavanja na poslovima potrebnim kompaniji Inmold postaju stipendisti kompanije.
Nakon 10 godina rada, truda i usavršavanja, Inmold je ušao u rang sa najkvalitetnijem svetskim proizvođačima, čiji se alati i roboti nalaze među najznačajnijim svetskim kompanijama u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Poljskoj, UAE, Kanadi, Bliskom Istoku, Severu Afrike i itd.

Milan Lončarević
Jasmil

EY - Milan LončarevićKompanija Jasmil d.o.o. osnovana je 1992. godine u Arilju , a gospodin Milan Lončarević se pridružio kompaniji 1995. godine i na taj način nastavio, a kasnije i značajno unapredio porodični posao. U okrilju kompanije sa tradicijom, a sa željom da se tržištu ponudi veš jedinstvenog dizajna koji prati svetske modne trendove, 1999. godine stvoren je novi brend, „Extreme Intimo“. Danas je Jasmil najveći proizvođač i distributer rublja u bivšoj Jugoslaviji i vertikalno integrisan sistem koji čine ukupno 7 kompanija u 4 zemlje i koji samostalno organizuje poslovne procese od dizajna, preko razvoja proizvoda i proizvodnje sve do maloprodaje.

Trenutna proizvodnja i prodaja iznosi oko 4 miliona odevnih predmeta godišnje , a o uspešnom razvoju kompanije svedoči preko 100 maloprodajnih objekata u 8 država. U kompaniji Jasmil i njenim ćerkama firmama je trenutno zaposleno 650 radnika, a ukoliko bismo brojali sve učesnike u radu ove kompanije, uključujući i zaposlene u eksterno angažovanim poslovnim pogonima i u franšizama, onda je ovaj broj preko 1100. Kompanija Jasmil trenutno radi na implementaciji „strategije digitalne transformacije“ koja je usvojena u 2017. godini i podrazumeva plan aktivnosti za naredne 3 godine u cilju prilagođavanja poslovanja novim tehnologijama.

 

Jovan Dubroja
Karin Komerc MD

EY - Jovan Dubroja

Privredno društvo Karin komerc MD d.o.o. osnovano je 2005. godine od strane Jovana Dubroje, sa sedištem u Veterniku. Od osnivanja, društvo se razvilo u kompleksan poslovni sistem, koji danas funkcioniše kroz različite organizacione celine, koje obuhvataju sve grane građevinarstva: niskogradnja, visokogradnja, hidrogradnja, proizvodnja i prodaja građevinskog materijala (šljunka, peska, betona), drumski i rečni transport.
Kompanija danas zapošljava preko 300 ljudi. Svoju inovativnost u poslovanju, gospodin Dubroja, objašnjava primenom informacionih sistema u poslovanju kao i programa koji se prilagođavaju u određenim vremenskim periodima. Vizija razvoja društva je da ostane lider u izgradnji i upravljanju projektima u Vojvodini, koga će investitori i partneri i ubuduće videti kao neizostavni deo njihovog sistema.
Pre dve godine, kompanije proširuje svoje poslovanje osnivanjem ćerke kompanije koja je nazvana Karin Invest, a danas je ta ćerka kompanija zadužena isključivo za oblast visokogradnje, odnosno orjentisana je na izgradnju stanova i lokala i poslovnog prostora.
 

Slaviša Janjušević
Kondor Inženjering

EY - Slaviša JanjuševićKondor I d.o.o. je kompanija osnovana 1992. godine u Smederevu od strane gospodina Slaviše Janjuševića. Kompanija već 25 godina uspešno posluje u prodaji i preradi iz oblasti crne metalurgije, prvenstveno toplo i hladno-valjanih limova, koja se takođe bavi i prometom robe iz oblasti crne metalurgije.
Kompanija Kondor je u svoje poslovanje, trgovinu čelikom, uvela je novost kada je postavila svoje proizvodne linije, što je posledica nezadovoljstva kvalitetom i tačnošću drugih prerađivača, pa su sada raspolaganju i linije za slitovanje i sečenje hladno vajanih i toplo valjanih limova.
Trenutno jednu desetinu poslovanja kompanije Kondor čini izvoz. Cilj je povećanje izvoza što je više moguće, pre svega na prostor bivše SFRJ i to u naredne dve godine. Danas kompanija Kondor I zapošljava 25 radnika, Prema rečima gospodina Janjuševića, a 99 odsto klijenata kompanije su krajnji potrošači, direktni proizvođači - nema posrednika, agenta između kompanije i krajnjeg korisnika.
 

Neđeljko Vukašin
Kristal So

EY - Neđeljko Vukašin

Kompanija Kristal So osnovana je 1997. godine od strane gospodina Neđeljka Vukašina u Beogradu. Već 2002. godine počelo je sa doradom, jodiranjem i pakovanjem soli. U prvoj godini preradili su 4.000 tona soli, da bi 2017. godine dostigli 50.000 tona svih vrsta soli, što čini oko 25 odsto potrošnje na celokupnom srpskom tržištu, čime je kompanija Kristal So postala vodeći snabdevač solju srpskog tržišta. Kristal So izvozi i na tržišta zemalja BiH, Makedonije i Crne Gore, a od 2017. i na tržište Rusije.

Danas kompanija Kristal So pored prerade soli, za kompaniju Delhaize radi robne marke soli i pirinča, a za Sunoko uslužno pakovanje šećera. Od 2013. godine počinje sa radom poslovna jedinica „Natural Fish“ u kojoj se vrši proizvodnja dimljenog lososa. Za 5 godina izvoz je porastao 5 puta i čini 50% ukupnog izvoza ribe i ribljih proizvoda iz Srbije. Kompletan izvoz je plasiran na tržite EU. Veliku zaslugu uspehu kompanije gospodin Neđeljko Vukašin pridaje svojim zaposlenima te se trudi da na raznim stimulansima obezbedi njihovo što duže zadržavanje u kompaniji.


Veljko Radovanović
Logik

EY - Veljko RadovanovićKompanija Logik bavi se razvojem i implementacijom poslovnog softvera za mala i srednja preduzeća, i jedna je od lidera na tržištu Republike Srbije. Vlasnik kompanije je gospodin Veljko Radovanović koji je prvobitno započeo svoje poslovanje u saradnji sa svojim prijateljima, da bi se 2009. godine odvojio i osnovao sopstvenu kompaniju. Kompanija Logik od 2003. godine pravi softver za praćenje poslovanja i sada ima više od 2.200 pravnih lica kao svoje klijente.

Kompanija Logik danas zapošljava preko 30 ljudi koji su razvili tri ključna softvera: softver „Logik Firma“ koji je modularni ERP na koji se mogu nadovezati druga rešenja. Pored njega tu je „Kasa“ kao POS softver i „Mobi“ kao poslovni softver prilagođen radu na mobilnim telefonima, tablet uređajima za rad komercijalista na terenu i drugih zaposlenih koji su u pokretu. Logik je implementirao sistem menadžmenta kvaliteta u skladu sa ISO standardom 9001 i sistem menadžmenta bezbednosti informacija u skladu sa ISO standardom 27001 sa ciljem povećanja i stalnog unapređivanja kvaliteta proizvoda i usluga, kao i bezbednosti informacija.


Žaklina Tanasijević
Movie Kitchen - Catering

EY - Žaklina TanasijevićKompanija Movie Kitchen Catering osnovana je 2007. godine od strane gospođe Žakline Tanasijević i bavi se proizvodnjom gotovih jela, pekarskih i poslastičarskih proizvoda namenjenih za ishranu imunokompromitovanih ljudi (učenika, bolesnika i dece). Svojim dobrim poslovanjem kompanija je obezbedila mesto u krugu dobavljača proizvoda za kompaniju Delhaize Srbija za koje pored gotovih jela počinje i isporuku upakovanih jela u kontrolisanoj atmosferi tj. MAP pakovanju.
Pored MAP pakovanja hrane, koje se trenutno obavlja za marku Premia, kompanija Movie Kitchen Catering radi na rešenju da sve svoje proizvode hermetički zatvara pre distribucije. Takođe, pored fabrike hrane od 01.09.2017. godine otvorena je i prva privatna namenski građena predškolska ustanova u Srbiji, koju vodi ćerka gospođe Tanasijević, dok je druga ćerka uključena kao rukovodilac kompanije Movie Kitchen.
U kompaniji Movie Kitchen Catering sada je stalno zaposleno oko 36 ljudi, međutim prema rečima vlasnice kompanije često se oslanjaju na dodatnu radnu snagu koju angažuju kada imaju veću frekventnost rada.
 

Petar Obradović
Papir Print

EY - Petar ObradovićKompanija Papir Print je osnovana 1992. godine kao preduzetnička radnja za grafičku delatnost od strane gospodina Obradovića. Papir Print jedan je od vodećih proizvođača ambalaže od fleksibilnih materijala na jugoistočnom Balkanu. Osnovni proizvodni program je ambalaža za industriju hrane i pića. Štampa koju kompanija Papir print vrši radi se na polipropilenskom ili poliesterskom filmu koji može da se kašira sa drugim materijalima, u zavisnosti od zahteva kupca.

Vlasnik kompanije, gospodin Obradović je predsednik kluba privrednika Milanovca. Danas, nakon 25 godina rada kompanija zapošljava preko 100 radnika, a u kompaniji se trude da svakom zaposlenom koji je željan znanja, profesionalnog i ličnog usavršavanja, pruže mogućnost kroz različite obuke, seminare, edukacije, pa čak i stipendiranjem kroz školovanje.

U vlasništvo kao i samo poslovanje, 2010. godine, se uključuje i Darko Obradović, sin direktora i vlasnika Petra Obradovića. Osnovna zamisao i želja direktora je da sin, nasledi porodičnu firmu i da Papir Print održi na visoko-pozicioniranoj lestvici u grafičkoj industriji.Milan Kostadinović
Prvako Engineering

EY - Milan KostadinovićKompanija Prvako osnovana je u Kragujevcu od strane gospodina Milana Kostadinovića 2009. godine, a osnovna delatnost su građevinski radovi. Gospodin Kostadinović osniva kompaniju Prvako sa već stečenim iskustvom u preduzetničkom poslovanju radom u kompaniji Čar, zajedno sa ocem, koja se bavi proizvodnjom i trgovinom završnih građevinskih materijala.

Jedan od ključnih projekata kompanije Prvako Engineering je kompleks „Kraljevi Čardaci Spa” na Kopaoniku. Inovativni pristup u prodaji apartmana koji vlasniku donosi povrat investicije bez njegovog angažovanja, funkcionalno projektovanje, i brza gradnja dovelo je do neprekidnog rasta kompleksa od prvobitnih 1600 m² na sadašnjih 18320 m².
Danas kompleks Kraljevi Čaradaci čini 307 apartmana, hotelski blok sa 55 soba, 5 restorana, SPA centar, mini Aqua park, kao i kongresni centar za 500 učesnika.
Pored pomenutog projekta, kompanija Prvako Engineering učestovala je kao izvođač građevinskih radova na tržnom centru Big Fashion kao i mnogim drugim centrima širom Srbije.

 

Zoran Rašić
Ralex

EY - Zoran Rašić

Kompanija Ralex osnovana je 1990. godine na porodičnom imanju u Jagodini. Osnivanju ove kompanije prethodilo je uspešno poslovanje male porodične radionice iz koje je daljim razvojem došlo do osnivanja nove kompanije. Svoje poslovanje, kompanija Ralex započela je proizvodnjom svih vrsta čeličnih konstrukcija, da bi već 1995. godine obogatila svoju delatnost ulaskom u oblast vizualnih komunikacija i reklama, tj. otpočeta je proizvodnja elemenata za marketinško predstavljanje, svetlećih reklama i brendiranja enterijera i eksterijera.

Poslovanje kompanije Ralex, započeto u Srbiji, gospodin Zoran Rašić proširio je i na mnogo druge evropske države, te ova kompanija sada predstavlja konkurentnog igrača na tržištima bivše Jugoslavije kao i švajcarsko, švedsko i mnoga druga. Danas kompanija pored dobro opremljene mašinske radionice poseduje CNC mašine, WATERJET, lasere, komore za farbanje, a takođe poseduje i svu potrebnu opremu za brzu i efikasnu montažu na različitim lokacijama, a digitalne mašine u centru za štampu se redovno modernizuju.


Radovan Milojević
Stublina

EY - Radovan MilojevićKompaniju Stublina d.o.o. osnovao je gospodin Radovan Milojević 1993. godine. Stublina je porodična kompanija u koju je danas aktivno uključena i druga generacija porodice Milojević. Veoma uspešno se bavi proizvodnjom velikog broja artikala iz oblasti okova za aluminijumsku stolariju. U svom asortimanu broji preko 800 gotovih proizvoda za potrebe domaćeg i stranog tržišta, u šta spadaju proizvodi velikih serija, pogonskih ručica i kvaka, spojnica, brava, prihvatnih ploča, zasuna, okretnih i okretno-nagibnih okova, cilindara, kao i univerzalnih zatvarača vrata, kod nas poznatiji pod brendom „Diplomat“.
Za postignute rezultate bilo je neophodno imati dobro strateško planiranje i prilagođavanje, dobro trasiran put kako doći do postavljenih ciljeva i naravno odgovoran rad zaposlenih i klimu poverenja u trouglu vlasnik-menadžment-zaposleni. Zahvaljujući definisanoj viziji da budu prepoznatljivi po kvalitetu proizvoda, postali su lider jugoistočne Evrope.
Takmičarski duh je uvek bio prisutan u poslovanju gospodina Milojevića, i podsticao ga je da uvek bude korak ispred drugih. Pobeđivati, biti najbolji njegova je radna i životna filozofija.


Vladimir Marinković
Sunce Marinković

EY - Vladimir MarinkovićKompanija Sunce osnovana je davne 1929. godine od strane gospodina Aleksandra Marinkovića kao mala porodična radionica za izradu bravarije. Sin Ljubiša i unuci Dušan i Vladimir, nastavljaju tradiciju i uspešno vode kompaniju koja danas ima više od 100 zaposlenih. Kompanija zahvaljujući osmodecenijskom radu sa ponosom zauzima lidersko mesto najuspešnijih kompanija u industriji proizvodnje energetski efikasne aluminijumske i PVC stolarije.
Kompanija Sunce Marinković ima strategiju pozicioniranja i diferencijacije kroz kreiranje dodatne vrednosti i inovativan pristup korišćenjem adekvatnog poslovnog softvera, najbolje segmentacije kupca i kreiranja individualnog pristupa kupcu, a trenutno se radi na implementaciji prvog online „webshop-a“ za kupovinu stolarije. Vladimir Marinković je osnivač udruženja „Infusion Group“ koja okuplja porodične firme iz Kragujevca, a koje je zasnovano na kompatibilnim poslovnim aktivnostima. Međusobnom saradnjom članovi unapređuju svoje poslovne mogućnosti i kreiraju nove poslovne poduhvate, uz kontinuiranu promociju zdrave poslovne klime i tržišnih odnosa.


Tamaš Tot
T-1 Abraziv

EY - Tamaš TotKompanija T-1 Ada osnovana je u mestu Ada u Vojvodini još 1986. godine od male kompanije koju su osnovali roditelji sadašnjeg vlasnika gospodina Tamaša i Arpada Tota. U početku kompanija je bila usmerena na opremu za rudnike koje je radila za kompanije kao što su Zastava iz Kragujevca i druge. Početkom devedesetih godina prošlog veka, usled velike ekonomske krize u Srbiji, kompanija T-1 Ada bila je prinuđena da promeni proizvodni program u okviru prehrambene industrije i okrenu se posebno ka proizvodnji potrošnim delovima za rad uljara.
Danas se kompanija T-1 Abraziv bavi proizvodnjom habajućih rezervnih delova za takozvane pužne prese koje cede jestivo ulje iz uljnih semena. Nakon toga su započeli saradnju i sa kafilerijama, jer koriste slične mašine kao i oni.

Kompanija T-1 Abraziv Ada zauzima veoma bitno mesto, ne samo na domaćem, već i na svetskom tržištu u ovoj proizvodnoj niši. Kao potvrdu kvaliteta, kompanija poseduje sertifikat ISO 9001. Veliku pažnju, gospodin Tamaš Tot posvećuje izboru kadra koji ulazi u kompaniju te iz tog razloga organizuje razne programe u saradnji sa srednjom tehničkom školom u Adi.


Miroljub Kršanin
Tehnomarket

EY - Miroljub KršaninKompanija Tehnomarket je osnovana u Pančevu 1990. godine od strane gospodina Miroljuba Kršanina. Od, početka kompanija se specijalizovala za primenu aluminijuma u arhitekturi i industriji.
Početkom 2002. godine kompanija započinje ekstruziju aluminijumskih profila u sopstvenoj fabrici i po sopstvenoj tehnologiji. Paralelno, Tehnomarket na tržište uvodi aluminijumske kompozitne panele koji su danas standard za prestižne projekte u regionu i šire.
Danas kompanija Tehnomarket ulazi u red od desetak vodećih evropskih kompanija koje poseduju tehnologiju za proizvodnju i dizajn sertifikovanih sistema, kao i konstrukcije u sopstvenom vlasništvu. U okviru kompanije razvijaju se i mikro start-up koncepti koje razvijaju zaposleni inženjeri.
Projekti poput Krestovsky Stadiona u St. Petersburgu, Ecobank HO i Kargo Centra Aerodroma u Gani, objekta Sinagoge Brooklyn u državi New York samo su neki od objekata izvedenih od strane Tehnomarketa u prethodnih 5 godina.


Živojin Bolbotinović
Tekijanka

EY - Živojin BolbotinovićGospodin Živojin Bolbotinović 1990. godine u Tekiji osnovao je trgovinsku radnju sa svega dva zaposlena radnika. Mala prodavnica vremenom, na stubovima porodične istrajnosti i volje, prerasta u vodeći trgovinski lanac u opštini Kladovo. Danas ovaj sistem čine različite delatnosti: trgovina, kao osnovna delatnost, zatim ugostiteljstvo, kao proširenje osnovne delatnosti i turizam, čime Kladovo, posle dugog niza godina, ponovo postaje važno ime na turističkoj mapi. Danas Tekijanka zapošljava više od 500 radnika u šest opština Timočke krajine što poslodavca čini ključnog u istočnom delu Srbije.

Gospodin Bolbotinović 2011. godine učestvovao je u osnivanju udruženja kompanija u oblasti trgovine koje su slične strukture i veličine, što se može posmatrati kao vid klastera. U okviru „DTL-a“ (Domaći Trgovinski Lanac) nalazi se 13 kompanija koje zapošljavaju preko 5.000 radnika, čija se centrala nalazi u Beogradu.

Živojin Bolbotinović navodi da je od samog osnivanja kompanije porodica bila ta koja mu je pružala bezgraničnu podršku. Ponosan je na činjenicu su pored njegovih roditelja i supruge, deca su se uključila u porodični posao odmah nakon završetka studija.


Sanja Stanimirović
Testeral

EY - Sanja StanimirovićKomapanija Testeral pripada grupaciji STS Kan čiji je vlasnik porodica Vidojević, koja je u preduzetništvu jos od 1971., dok poslovanje sa aluminijumom počinje 1996. Testeral se bavi proizvodnjom visko kvalitetnih arhitektonskih aluminijumskih i čeličnih konstrukcija, fasada, prozora i vrata. Kako pripadnik treće generacije u preduzetništvu Sanja (Vidojević) Stanimirović vodi poslovanje Testerala. Kompanija poseduje sve važne evropske sertifikate za proizvode kao i jasno definisana pravila organizacije i rada po usvojenim Evropskim standardima. To im je omogućilo da 95 odsto svoje proizvodnje plasiraju na tržišta Zapadne Evrope. Njihovi projekti mogu se naći u Austriji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Švedskoj i Švajcarskoj.
Vlasnica sa ponosom ističe da su stručnost, tradicija i kvalitet sinonim za Testeral, kao i to da su zaposleni i „know-how“ njihova najveća vrednost u kompaniji. Cilj Testerala je da bude vodeća kompanija na Balnaku u svojoj branši po kvalitetu i kvantitetu odrađenjih/gotovih projekta širom Sveta.

 

Vladeta Tomašević
TPC Orašac

EY - Vladeta TomaševićKompanija Orašac je porodična kompanija osnovana 1988. godine od strane oca gospodina Vladete Tomaševića. Osim kvalitetom usluge i proizvoda, Orašac privlači kupce i povoljnim cenama. Kompaniju Orašac danas čine: četiri maloprodajna objekta, veleprodaja, pekara i hoteli Orašac.
Poseduju više od 10.000 artikala u ponudi, a oprema koju poseduju u koju između ostalog spada oprema za čuvanje i skladištenje robe, kao i rashladna oprema najvišeg je kvaliteta. Gospodin Tomašević smatra da je od izuzetnog značaja pratiti trendove i voditi računa o tome šta je to što je njegovim kupcima potrebno kao i ubacivati nove proizvode u asortiman, oglašavati inovacije itd. Orašac ulaže u poslovanje po najvišim standardima, pa se mogu pohvaliti da su jedni od privih lanaca koji su uveli HACCP sistem.
Kompanija Orašac danas zapošljava više od 150 radnika i izuzetno se trude da ulažu u lokalnu zajednicu kroz brojne donacije, sponzorstva i učešća u humanitarnim akcijama. Gospodin Tomašević ističe da je njihov današnji uspeh izgrađen kako na kontinuiranom trudu i ulaganju tako i na izuzetno visokoj lojalnosti kupaca kojima je lanac maloprodaje Orašac prvi izbor.

 

Milisav Novičić
Unipromet d.o.o. Čačak

EY - Milisav Novičić

Kompanija Unipromet d.o.o. osnovana je od strane gospodina Milisava Novičića 1989. godine. Osnovna delatnost kompanije je proizvodnja i ugradnja saobraćajne opreme za puteve i to različitih sistema čeličnih zaštitnih ograda, žičanih ograda, reflektujućih, apsorpcionih i transparentnih panela za zaštitu od buke i šavnih cevi, koji se proizvode u okviru dve fabrike i sopstvenog Pogona za toplo cinkovanje. Pored osnovnog poslovanja kompanija Unipromet danas poseduje i dve solarne elektrane.
Dve proizvodne fabrike godišnje prerade oko 60.000 t čelika godišnje. Oko 60 odsto svoje proizvodnje Unipromet plasira na 24 stranih tržišta, tako da su se proizvodi ovog preduzeća našli na tržištima Nemačke, Švajcarske, Austrija, Holandije, Švedske, Italije, Grčke, Poljske, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rusije, Litvanije, Letonije, Estonije, Libije, Turske.
Unipromet ima sopstveni razvojni centar, a proizvodi koji se u ovom trenutku finalizuju jesu ograde za zaštitu od peska i zaštitu puteva od nanosa snega, koje gospodin Novičić ističe kao izuzetno inovativne na tržištu.
Danas kompanija broji više od 450 zaposlenih, ističe se po uspostavljenom sistemu korporativnog upravljanja u porodičnim kompanijama, kroz tri generacije porodice Novičić.
 

Miroslav Kovačević
Vinarija Kovačević

EY - Miroslav KovačevićPorodičnu tradiciju proizvodnje vina, dužu od 100 godina, pre desetak godina je preuzeo Miroslav Kovačević, stvarajući jednu novu, modernu vinariju, sa idejom da vinogradarska i vinarska iskustva svog oca i svojih dedova, uz pomoć najsavremenije vinarske tehnologije uvede u 21. vek. Gospodin Miroslav Kovačević već dugi niz godina neguje i širi vinsku kulturu u Srbiji, pa je to i glavni razlog nastanka Vinske kuće Kovačević u Irigu.
Danas, Vinarija Kovačević ima i dugoročno ugovorenu i brižljivo kontrolisanu proizvodnju grožđa i mogu se pohvaliti mnogim nagradama na domaćim, ali i stranim takmičenjima za kvalitet proizvedenih vina.

Na početku rada vinarija je proizvodila 10.000 litara, da bi od 2003. godine, svake godine proizvodnja rasla za 50 odsto, te danas iznosi preko 650.000 boca. Vinarija Kovačević se prepoznaje pre svega po Chardonny-u i Aurelius-u, gde se kvalitet razvija u pravcu Rajnskog Rizlinga, Sauvignon Blanc, Rose, Bermet crveni i Bermet beli, penušavo vino Kovačević, vinima proizvedenim na 10 hektara vinograda u vlasništvu porodice Kovačević i još oko 100 hektara kooperanata sa Fruške gore.


 

Dragan Anđelković
Viva 92

EY - Dragan Anđelković

Porodična trgovina Viva osnovana je 1992. godine koja je upornim zalaganjem čitave porodice Andjelkovic od male trgovine prerasla od Z.T.R. „VIVA“ u Viva Group koju čine povezana pravna lica Viva92 d.o.o., Kanea d.o.o. i Vele Viva d.o.o.
Viva Group čiji je osnivač, vlasnik i direktor Dragan N. Anđelkovic, bavi se veleprodajom i maloprodajom robe široke potrošnje i trenutno ima oko 200 stalno zaposlenih radnika. Veleprodajna mreža svakodnevnim snabdevanjem pokriva oko 60 odsto teritorije Republike Srbije, a maloprodajnu mrežu čini 7 objekata – od toga 5 objekata formata do 150m² i 2 objekta formata do 500m².
Prema rečima gospodina Anđelkovića, u narednom periodu planirano je dalje širenje veleprodajne mreže. Naročito se ističe kao cilj proširenje maloprodajnog lanca otvaranjem novih maloprodajnih objekata i to u formatima od 400m² do 600m² po najvišim svetskim standardima i sa najvišim stepenom energetske efikasnosti. Još jedan od bitnih ciljeva u budućnosti je i upošljavanje nove radne snage, kao i značajno stručno usavršavanje, investiranje i ulaganje u poboljšanje standarda i uslova rada radnika u cilju poboljšanja produktivnosti zaposlenih u kompaniji.


 

Đorđe Ivković
Yugometal

EY - Đorđe IvkovićKompanija Yugometal, osnovana 1990. godine od strane oca Đorđa Ivkovića, postavila je osnov za razvoj savremenog i modernog distributivnog servisa koga čine usluge prodaje, logistike, distribucije i prerade proizvoda crne metalurgije. Prvobitna delatnost kompanije je bila isključivo prodaja čelika na veliko, a danas je kompanija svoje poslovanje koncentrisala na servis i distribuciju čelika visokih kvaliteta.
Kompanija Yugometal danas zapošljava 18 ljudi i jedan od vodećih distributera proizvoda pocinkovanih i plastificiranih pocinkovanih limova na tržištu Republike Srbije, a svoje poslovanje uspešno realizuje i na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Vizija kompanije Yugometal je da bude priznati i pouzdan brend u čeličnoj industriji, a gospodin Ivković posvećen je kreiranju atmosfere kojom se podstiče timski rad, obuke, stalno učenje, inovativnost i kreativnost.
Postoji trend „online“ kupovine koji je prisutan i u delatnosti trgovine čelikom, pa kompanija Yugometal trenutno radi na uvođenju ovog koncepta u svoje poslovanje.

 

sponzori

                                                                                

 

Upoznajte ovogodišnje kandidate:

 

Mladen Aleksić
Alpros

EY - Mladen Aleksić

Alpros d.o.o. je porodična kompanija osnovana u Beogradu, 2001. godine, od strane diplomiranog ekonomiste, gospodina Mladena Aleksića i njegovog oca. Prvobitna delatnost kompanije bila je trgovina aluminijumskim profilima i proizvodnja ALU građevinske stolarije, dok je danas taj pogon za proizvodnju aluminijumske stolarije aktivan samo za interne potrebe kompanije.

Ubrzo po osnivanju, gospodin Aleksić i njegov otac prepoznali su potencijal za uspeh u auto industriji i u oktobru 2003. godine otvaraju auto centar na Vidikovcu i postaju jedan od ovlašćenih prodavaca i servisera Škoda automobila. Danas mogu da se pohvale da su jedan od najuspešnijih Škoda dilera u Srbiji.

Uporedo sa tim razvijaju i drugu granu poslovanja. Počinju sa investicijama u stambeno-poslovne objekte od kojih se većina nalazi u užoj gradskoj zoni na području Vračara i Crvenog Krsta. Vremenom su podizali nivo aktivnosti u ovom domenu i sa manjih objekata prešli na gradnju većih rezidencijalnih kompleksa poput aktuelnog projekta koji je trenutno u fazi gradnje - Panorama Voždovac na Trošarini.


Anja Ivana Milić i Aleksandar Milić
Arhi.Pro

EY - Anja Ivana Milić EY - Aleksandar Milić

Arhi.pro je porodična kompanija osnovana 2002. godine, od strane gospođe Anje Ivane Milić i gospodina Aleksandra Milića. Tokom 16 godina poslovanja, Arhi.pro svojim klijentima pruža potpunu uslugu projektovanja i konsultantsku podršku u oblasti građevinske industrije, inženjeringa, izvođenja radova i proizvodnje nameštaja.
Kompanija se sastoji od matičnog dela specijalizovanog za „design&build“ servisi i tri specijalizovana ogranka: Arhipro project - specijalizovan projektantski ogranak za razvojne projekte velikih razmera, Arhipro elektronika – specijalizovan ogranak u disciplini elektroinstalacija, Arhi.pro furniture - specijalizovan ogranak za dizajn i proizvodnju nameštaja i enterijerskog opremanja. Arhi.pro zapošljava preko 150 ljudi, od čega je 90 visoko kvalifikovanih inženjera svih struka, a postoje i ogranci kompanije u Crnoj Gori i Makedoniji.
Široko profesionalno iskustvo čini Arhi.pro jednom od vodećih kompanija u regionu, a među referencama nalaze se projekti poput Porto Montenegro, Galerija Shopping mall u okviru projekta „Beograd na vodi”, upravna zgrada Societe generale banke, Navigator poslovni centar, mnogi diplomatski objekti i dr. Danas vlasnici kompanije priključuju u svom radu i novu generaciju porodice Milić, sinove koji su krenuli putem arhitektonske struke.

 

Tatjana Vučićević i Rade Vučićević
Art Ival

EY - Rade Vučićević EY - Rade Vučićević

Kompanija Art Ival osnovana je 1992. godine, od strane gospođe Tatjane i gospodina Radeta Vučićevića. Izradu najkvalitetnijih proizvoda od čokolade Art Ival bazira na znanju starih majstora koji su od samog početka rada postavili osnove za proizvodnju. Ideja vlasnika kompanije je da prvenstveno prave ručno rađene čokoladne proizvode po čemu je kompanija i prepoznata na tržištu. Tokom 25 godina rada, kompanija Arti Ival kontinuirano je ulagala u edukaciju radnika, kao i u vrlo zahtevne interne provere i kontrolu kvaliteta od ulaska sirovina u proizvodnju, sve do provere finalnog proizvoda koji se plasira na tržište. Pored opredeljenosti za vrhunski kvalitet Premier čokoladnih proizvoda, garanti su i standardi koje su verifikovala sertifikaciona tela „Qualiti Austria” kao i međunarodna asocijacija sertifikacionih tela „IQNet“ i to za standard upravljanja kvalitetom I kontrolu kritičnih tačaka u proizvodnji hrane ISO 22000.
Рod robnom markom „Premier“, koja je zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu, danas postoji više od 200 različitih čokoladnih dražeja i pralina premijum kvaliteta namenjenih najprobirljivijim sladokuscima. Proizvodi „Premier” privlače pažnju na najvećim svetskim sajmovima, a osnivači kompanije ističu da su posebno ponosni što su nosioci titule „Dvorskog liferanta“ koju im je dodelio NJKV Prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević.
 

Mina Rakićević
Delikos

EY - Mina RakićevićKosmajska delikatesna radionica, kao i brend delikatesnih proizvoda od mesa u vlasništvu su kompanije Delikos d.o.o. Reč je o porodičnoj kompaniji koju je 2005. godine osnovao gospodin Milomir Rajšić, a bavi se proizvodnjom suvomesnatih proizvoda vrhunskog kvaliteta. Od 2013. godine kompaniju preuzima ćerka gospodina Rajšića, Mina Rakićević. Delikos svoje proizvode na tržištu plasira pod brendom „Kosmajska delikatesna radionica“ koja je smeštena u ekološki zaštićenom području planine Kosmaj. Bez glutena, alergena, veštačkih boja i aroma, a od najkvalitetnijeg svinjskog i goveđeg mesa, uz dodatak najfinijih začina, proizvodi Kosmajske delikatesne radionice jedinstveni su po svom ukusu i kvalitetu.

Gospođa Mina Rakićević tokom poslednjih pet godina, uspela je da tri puta uveća promet kompanije za i zaposli tri puta više radnika, a takođe je dobitnica nagrade „Cvet uspeha za ženu-zmaja“ u 2016. godini u kategoriji porodičnog preduzetništva, a koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije.

 

Ljubodrag Deljanin
Dunipak

EY - Ljubodrag DeljaninKompanija Dunipak osnovana je 1998. godine od strane gospodina Ljubodraga Deljanina u Kruševcu. Ova kompanija jedan je od vodećih konkurenata na tržištu Republike Srbije u branši proizvodnje kartonske ambalaže. Kompanija Dunipak svoje poslovanje započela je kao porodična kompanija što je i dan danas, a najvećim delom posluje na tržištu Republike Srbije. Kompaniju karakterišu kvalitet proizvoda, fleksibilnost i poštovanje uspostavljenih rokova i dogovora.
Dunipak danas zapošljava 35 radnika, a karakteriše ih samostalni sistem obuke novozaposlenih koji se na taj način osposobljavaju za uspešno obavljanje posla.
Tokom vise od 30 godina iskustva u proizvodnji kartonske ambalaže gospodin Deljanin istice da je kontinuirano investiranje neophodno i da je bez toga, na duži rok, neminovna stagnacija i neuspeh."
 

 

Obrad Kovačević
Entero

EY - Obrad KovačevićGospodin Obrad Kovačević otvorio je 1975. godine stolarsku radionicu, a od nje je nastala današnja kompanija prepoznatljiva u Srbiji, ali i van granica zemlje. Osnovna delatnost kompanije Entero je opremanje enterijera poslovnih prostora i stambenih objekata. Kompanija izrađuje sve što čini sastavni deo enterijera, bilo da je reč o vratima, plakaru, komadnom nameštaju, pultovima, stepeništu ili kompletnom enterijeru prema projektu naručioca Do danas izvozna tržišta su im: Rusija, Tadžikistan, Kazakhstan, Crna Gora, Hrvatska i sve zemlje zapadne Evrope, a u toku je širenje tržišta na države Bliskog istoka.

Zahvaljujući timu sačinjenom od 120 radnika, među kojima su arhitekte, ekonomisti, tehničari detaljisti drvoprerađivačke struke, stolari, moleri i stakloresci, Entero je u mogućnosti da odgovori na veoma složene zahteve kupaca. Gospodin Kovačević je posebno ponosan na to što su mu se u radu pridružile tri ćerke koje su danas na pozicijama generalnog direktora, marketing direktora i direktora finansija.

  
Mirna Kojić Veljović i Srećko Atanasković
E-smart Systems

EY - Mirna Kojić VeljovićEY - Srećko AtanaskovićKompaniju E-Smart Systems osnovao je gospodin Srećko Atanasković sa partnerkom Mirnom Kojić Veljović 2000. godine, u Beogradu. Kompanija E-Smart Systems osnovana je kao potpuno inovativan koncept na našim prostorima, a to su usluge tehnologije zaštite i tehnologije koje omogućavaju u većoj meri elektronsko poslovanje. Kompanija se danas bavi razvojem, projektovanjem, konsaltingom, edukacijom, proizvodnjom, instalacijom i implementacijom informatičkih rešenja.

Projekti koji se posebno ističu u portfoliju kompanije E-Smart Systems jesu Kreditni biro, konsolidacije YU Banke i NIS-a, kao i sistem za raspodelu dozvola u međunarodnom drumskom saobraćaju. Kao jedna od prvih kompanija u regionu koja je počela sa primenom koncepta Cloud Computing, E-Smart Systems svojim klijentima može da ponudi brojne mogućnosti hostinga i različite tipove servisa. Partnerski odnos sa Microsoftom je značajan faktor u poslovanju E-Smart Systems i doprineo je ostvarivanju stabilne tržišne ekspanzije tokom godina.


Bojan Stupar i Igor Vujović Nađ
Fly Fly Travel

EY - Bojan StuparEY - Igor Vujović NađKompanija Fly Fly Travel osnovana je 2009. godine, od strane gospodina Bojana Stupara i gospodina Igora Vujović Nađa, a bavi se rezervacijom i prodajom avio karata, turističkih aranžmana i krstarenja i jedna je od vodećih firmi u svojoj branši na srpskom i regionalnom tržištu. Kompanija Fly Fly travel uspešno posluje već 8 godina u Evropi i sigurnim korakom raste i razvija svoj biznis.
Pored osnovne grane poslovanja, kompanija je osnovala i Fly Fly Akademiju koja se bavi osposobljavanjem kadrova za rad u sferi civilne avijacije. Fly Fly Akademija trenutno ima obrazovne programe za kabinsko osoblje, avio travel agente i transport opasnih materija. Takođe, ovo je jedina turistička agencija koja ima sopstveni magazin, „Fly&Travel Inflight Magazine“, posvećen prevashodno turizmu i civilnoj avijaciji, a svakog novog meseca ovo bilingvalno izdanje donosi reportaže sa putovanja, zanimljivosti o raznim svetskim destinacijama i vesti iz sveta turizma, tehnologije, nauke, automobilizma i drugo.
Kompanija danas zapošljava 118 radnika, i poseduje i franšizne jedinice u Srbiji i u regionu.


Goran Janković
Inmold

EY - Goran JankovićInmold Plast je porodična kompanija, osnovana 2006. godine od strane diplomiranog inženjera, gospodina Gorana Jankovića. Osnovna delatnost kompanije je izrada visokokvalitetnih alata za brizganje plastike i obojenih metala, a specijalnost su alati za brizganje tankozidne ambalaže i alati za brizganje tehničkih delova. Pored alata, kompanija se bavi i izradom IML robota.
Kompanija danas zapošljava 220 radnika, od toga 35 diplomiranih inženjera, a prema rečima gospodina Jankovića, planovi za dalji razvoj kompanije u najvećoj meri su fokusirani na ljude, saradnike i radnike, jer su ljudi glavni faktor za budućnost i razvoj kompanije. Inmold Plast je 2011. godine započeo program usavršavanja dece srednjoškolskog uzrasta, za potrebe svog proizvodnog procesa, koji godišnje pohađa oko 35 učenika, sva deca samim otpočinjanjem usavršavanja na poslovima potrebnim kompaniji Inmold postaju stipendisti kompanije.
Nakon 10 godina rada, truda i usavršavanja, Inmold je ušao u rang sa najkvalitetnijem svetskim proizvođačima, čiji se alati i roboti nalaze među najznačajnijim svetskim kompanijama u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Poljskoj, UAE, Kanadi, Bliskom Istoku, Severu Afrike i itd.

Milan Lončarević
Jasmil

EY - Milan LončarevićKompanija Jasmil d.o.o. osnovana je 1992. godine u Arilju , a gospodin Milan Lončarević se pridružio kompaniji 1995. godine i na taj način nastavio, a kasnije i značajno unapredio porodični posao. U okrilju kompanije sa tradicijom, a sa željom da se tržištu ponudi veš jedinstvenog dizajna koji prati svetske modne trendove, 1999. godine stvoren je novi brend, „Extreme Intimo“. Danas je Jasmil najveći proizvođač i distributer rublja u bivšoj Jugoslaviji i vertikalno integrisan sistem koji čine ukupno 7 kompanija u 4 zemlje i koji samostalno organizuje poslovne procese od dizajna, preko razvoja proizvoda i proizvodnje sve do maloprodaje.

Trenutna proizvodnja i prodaja iznosi oko 4 miliona odevnih predmeta godišnje , a o uspešnom razvoju kompanije svedoči preko 100 maloprodajnih objekata u 8 država. U kompaniji Jasmil i njenim ćerkama firmama je trenutno zaposleno 650 radnika, a ukoliko bismo brojali sve učesnike u radu ove kompanije, uključujući i zaposlene u eksterno angažovanim poslovnim pogonima i u franšizama, onda je ovaj broj preko 1100. Kompanija Jasmil trenutno radi na implementaciji „strategije digitalne transformacije“ koja je usvojena u 2017. godini i podrazumeva plan aktivnosti za naredne 3 godine u cilju prilagođavanja poslovanja novim tehnologijama.

 

Jovan Dubroja
Karin Komerc MD

EY - Jovan Dubroja

Privredno društvo Karin komerc MD d.o.o. osnovano je 2005. godine od strane Jovana Dubroje, sa sedištem u Veterniku. Od osnivanja, društvo se razvilo u kompleksan poslovni sistem, koji danas funkcioniše kroz različite organizacione celine, koje obuhvataju sve grane građevinarstva: niskogradnja, visokogradnja, hidrogradnja, proizvodnja i prodaja građevinskog materijala (šljunka, peska, betona), drumski i rečni transport.
Kompanija danas zapošljava preko 300 ljudi. Svoju inovativnost u poslovanju, gospodin Dubroja, objašnjava primenom informacionih sistema u poslovanju kao i programa koji se prilagođavaju u određenim vremenskim periodima. Vizija razvoja društva je da ostane lider u izgradnji i upravljanju projektima u Vojvodini, koga će investitori i partneri i ubuduće videti kao neizostavni deo njihovog sistema.
Pre dve godine, kompanije proširuje svoje poslovanje osnivanjem ćerke kompanije koja je nazvana Karin Invest, a danas je ta ćerka kompanija zadužena isključivo za oblast visokogradnje, odnosno orjentisana je na izgradnju stanova i lokala i poslovnog prostora.
 

Slaviša Janjušević
Kondor Inženjering

EY - Slaviša JanjuševićKondor I d.o.o. je kompanija osnovana 1992. godine u Smederevu od strane gospodina Slaviše Janjuševića. Kompanija već 25 godina uspešno posluje u prodaji i preradi iz oblasti crne metalurgije, prvenstveno toplo i hladno-valjanih limova, koja se takođe bavi i prometom robe iz oblasti crne metalurgije.
Kompanija Kondor je u svoje poslovanje, trgovinu čelikom, uvela je novost kada je postavila svoje proizvodne linije, što je posledica nezadovoljstva kvalitetom i tačnošću drugih prerađivača, pa su sada raspolaganju i linije za slitovanje i sečenje hladno vajanih i toplo valjanih limova.
Trenutno jednu desetinu poslovanja kompanije Kondor čini izvoz. Cilj je povećanje izvoza što je više moguće, pre svega na prostor bivše SFRJ i to u naredne dve godine. Danas kompanija Kondor I zapošljava 25 radnika, Prema rečima gospodina Janjuševića, a 99 odsto klijenata kompanije su krajnji potrošači, direktni proizvođači - nema posrednika, agenta između kompanije i krajnjeg korisnika.
 

Neđeljko Vukašin
Kristal So

EY - Neđeljko Vukašin

Kompanija Kristal So osnovana je 1997. godine od strane gospodina Neđeljka Vukašina u Beogradu. Već 2002. godine počelo je sa doradom, jodiranjem i pakovanjem soli. U prvoj godini preradili su 4.000 tona soli, da bi 2017. godine dostigli 50.000 tona svih vrsta soli, što čini oko 25 odsto potrošnje na celokupnom srpskom tržištu, čime je kompanija Kristal So postala vodeći snabdevač solju srpskog tržišta. Kristal So izvozi i na tržišta zemalja BiH, Makedonije i Crne Gore, a od 2017. i na tržište Rusije.

Danas kompanija Kristal So pored prerade soli, za kompaniju Delhaize radi robne marke soli i pirinča, a za Sunoko uslužno pakovanje šećera. Od 2013. godine počinje sa radom poslovna jedinica „Natural Fish“ u kojoj se vrši proizvodnja dimljenog lososa. Za 5 godina izvoz je porastao 5 puta i čini 50% ukupnog izvoza ribe i ribljih proizvoda iz Srbije. Kompletan izvoz je plasiran na tržite EU. Veliku zaslugu uspehu kompanije gospodin Neđeljko Vukašin pridaje svojim zaposlenima te se trudi da na raznim stimulansima obezbedi njihovo što duže zadržavanje u kompaniji.


Veljko Radovanović
Logik

EY - Veljko RadovanovićKompanija Logik bavi se razvojem i implementacijom poslovnog softvera za mala i srednja preduzeća, i jedna je od lidera na tržištu Republike Srbije. Vlasnik kompanije je gospodin Veljko Radovanović koji je prvobitno započeo svoje poslovanje u saradnji sa svojim prijateljima, da bi se 2009. godine odvojio i osnovao sopstvenu kompaniju. Kompanija Logik od 2003. godine pravi softver za praćenje poslovanja i sada ima više od 2.200 pravnih lica kao svoje klijente.

Kompanija Logik danas zapošljava preko 30 ljudi koji su razvili tri ključna softvera: softver „Logik Firma“ koji je modularni ERP na koji se mogu nadovezati druga rešenja. Pored njega tu je „Kasa“ kao POS softver i „Mobi“ kao poslovni softver prilagođen radu na mobilnim telefonima, tablet uređajima za rad komercijalista na terenu i drugih zaposlenih koji su u pokretu. Logik je implementirao sistem menadžmenta kvaliteta u skladu sa ISO standardom 9001 i sistem menadžmenta bezbednosti informacija u skladu sa ISO standardom 27001 sa ciljem povećanja i stalnog unapređivanja kvaliteta proizvoda i usluga, kao i bezbednosti informacija.


Žaklina Tanasijević
Movie Kitchen - Catering

EY - Žaklina TanasijevićKompanija Movie Kitchen Catering osnovana je 2007. godine od strane gospođe Žakline Tanasijević i bavi se proizvodnjom gotovih jela, pekarskih i poslastičarskih proizvoda namenjenih za ishranu imunokompromitovanih ljudi (učenika, bolesnika i dece). Svojim dobrim poslovanjem kompanija je obezbedila mesto u krugu dobavljača proizvoda za kompaniju Delhaize Srbija za koje pored gotovih jela počinje i isporuku upakovanih jela u kontrolisanoj atmosferi tj. MAP pakovanju.
Pored MAP pakovanja hrane, koje se trenutno obavlja za marku Premia, kompanija Movie Kitchen Catering radi na rešenju da sve svoje proizvode hermetički zatvara pre distribucije. Takođe, pored fabrike hrane od 01.09.2017. godine otvorena je i prva privatna namenski građena predškolska ustanova u Srbiji, koju vodi ćerka gospođe Tanasijević, dok je druga ćerka uključena kao rukovodilac kompanije Movie Kitchen.
U kompaniji Movie Kitchen Catering sada je stalno zaposleno oko 36 ljudi, međutim prema rečima vlasnice kompanije često se oslanjaju na dodatnu radnu snagu koju angažuju kada imaju veću frekventnost rada.
 

Petar Obradović
Papir Print

EY - Petar ObradovićKompanija Papir Print je osnovana 1992. godine kao preduzetnička radnja za grafičku delatnost od strane gospodina Obradovića. Papir Print jedan je od vodećih proizvođača ambalaže od fleksibilnih materijala na jugoistočnom Balkanu. Osnovni proizvodni program je ambalaža za industriju hrane i pića. Štampa koju kompanija Papir print vrši radi se na polipropilenskom ili poliesterskom filmu koji može da se kašira sa drugim materijalima, u zavisnosti od zahteva kupca.

Vlasnik kompanije, gospodin Obradović je predsednik kluba privrednika Milanovca. Danas, nakon 25 godina rada kompanija zapošljava preko 100 radnika, a u kompaniji se trude da svakom zaposlenom koji je željan znanja, profesionalnog i ličnog usavršavanja, pruže mogućnost kroz različite obuke, seminare, edukacije, pa čak i stipendiranjem kroz školovanje.

U vlasništvo kao i samo poslovanje, 2010. godine, se uključuje i Darko Obradović, sin direktora i vlasnika Petra Obradovića. Osnovna zamisao i želja direktora je da sin, nasledi porodičnu firmu i da Papir Print održi na visoko-pozicioniranoj lestvici u grafičkoj industriji.Milan Kostadinović
Prvako Engineering

EY - Milan KostadinovićKompanija Prvako osnovana je u Kragujevcu od strane gospodina Milana Kostadinovića 2009. godine, a osnovna delatnost su građevinski radovi. Gospodin Kostadinović osniva kompaniju Prvako sa već stečenim iskustvom u preduzetničkom poslovanju radom u kompaniji Čar, zajedno sa ocem, koja se bavi proizvodnjom i trgovinom završnih građevinskih materijala.

Jedan od ključnih projekata kompanije Prvako Engineering je kompleks „Kraljevi Čardaci Spa” na Kopaoniku. Inovativni pristup u prodaji apartmana koji vlasniku donosi povrat investicije bez njegovog angažovanja, funkcionalno projektovanje, i brza gradnja dovelo je do neprekidnog rasta kompleksa od prvobitnih 1600 m² na sadašnjih 18320 m².
Danas kompleks Kraljevi Čaradaci čini 307 apartmana, hotelski blok sa 55 soba, 5 restorana, SPA centar, mini Aqua park, kao i kongresni centar za 500 učesnika.
Pored pomenutog projekta, kompanija Prvako Engineering učestovala je kao izvođač građevinskih radova na tržnom centru Big Fashion kao i mnogim drugim centrima širom Srbije.

 

Zoran Rašić
Ralex

EY - Zoran Rašić

Kompanija Ralex osnovana je 1990. godine na porodičnom imanju u Jagodini. Osnivanju ove kompanije prethodilo je uspešno poslovanje male porodične radionice iz koje je daljim razvojem došlo do osnivanja nove kompanije. Svoje poslovanje, kompanija Ralex započela je proizvodnjom svih vrsta čeličnih konstrukcija, da bi već 1995. godine obogatila svoju delatnost ulaskom u oblast vizualnih komunikacija i reklama, tj. otpočeta je proizvodnja elemenata za marketinško predstavljanje, svetlećih reklama i brendiranja enterijera i eksterijera.

Poslovanje kompanije Ralex, započeto u Srbiji, gospodin Zoran Rašić proširio je i na mnogo druge evropske države, te ova kompanija sada predstavlja konkurentnog igrača na tržištima bivše Jugoslavije kao i švajcarsko, švedsko i mnoga druga. Danas kompanija pored dobro opremljene mašinske radionice poseduje CNC mašine, WATERJET, lasere, komore za farbanje, a takođe poseduje i svu potrebnu opremu za brzu i efikasnu montažu na različitim lokacijama, a digitalne mašine u centru za štampu se redovno modernizuju.


Radovan Milojević
Stublina

EY - Radovan MilojevićKompaniju Stublina d.o.o. osnovao je gospodin Radovan Milojević 1993. godine. Stublina je porodična kompanija u koju je danas aktivno uključena i druga generacija porodice Milojević. Veoma uspešno se bavi proizvodnjom velikog broja artikala iz oblasti okova za aluminijumsku stolariju. U svom asortimanu broji preko 800 gotovih proizvoda za potrebe domaćeg i stranog tržišta, u šta spadaju proizvodi velikih serija, pogonskih ručica i kvaka, spojnica, brava, prihvatnih ploča, zasuna, okretnih i okretno-nagibnih okova, cilindara, kao i univerzalnih zatvarača vrata, kod nas poznatiji pod brendom „Diplomat“.
Za postignute rezultate bilo je neophodno imati dobro strateško planiranje i prilagođavanje, dobro trasiran put kako doći do postavljenih ciljeva i naravno odgovoran rad zaposlenih i klimu poverenja u trouglu vlasnik-menadžment-zaposleni. Zahvaljujući definisanoj viziji da budu prepoznatljivi po kvalitetu proizvoda, postali su lider jugoistočne Evrope.
Takmičarski duh je uvek bio prisutan u poslovanju gospodina Milojevića, i podsticao ga je da uvek bude korak ispred drugih. Pobeđivati, biti najbolji njegova je radna i životna filozofija.


Vladimir Marinković
Sunce Marinković

EY - Vladimir MarinkovićKompanija Sunce osnovana je davne 1929. godine od strane gospodina Aleksandra Marinkovića kao mala porodična radionica za izradu bravarije. Sin Ljubiša i unuci Dušan i Vladimir, nastavljaju tradiciju i uspešno vode kompaniju koja danas ima više od 100 zaposlenih. Kompanija zahvaljujući osmodecenijskom radu sa ponosom zauzima lidersko mesto najuspešnijih kompanija u industriji proizvodnje energetski efikasne aluminijumske i PVC stolarije.
Kompanija Sunce Marinković ima strategiju pozicioniranja i diferencijacije kroz kreiranje dodatne vrednosti i inovativan pristup korišćenjem adekvatnog poslovnog softvera, najbolje segmentacije kupca i kreiranja individualnog pristupa kupcu, a trenutno se radi na implementaciji prvog online „webshop-a“ za kupovinu stolarije. Vladimir Marinković je osnivač udruženja „Infusion Group“ koja okuplja porodične firme iz Kragujevca, a koje je zasnovano na kompatibilnim poslovnim aktivnostima. Međusobnom saradnjom članovi unapređuju svoje poslovne mogućnosti i kreiraju nove poslovne poduhvate, uz kontinuiranu promociju zdrave poslovne klime i tržišnih odnosa.


Tamaš Tot
T-1 Abraziv

EY - Tamaš TotKompanija T-1 Ada osnovana je u mestu Ada u Vojvodini još 1986. godine od male kompanije koju su osnovali roditelji sadašnjeg vlasnika gospodina Tamaša i Arpada Tota. U početku kompanija je bila usmerena na opremu za rudnike koje je radila za kompanije kao što su Zastava iz Kragujevca i druge. Početkom devedesetih godina prošlog veka, usled velike ekonomske krize u Srbiji, kompanija T-1 Ada bila je prinuđena da promeni proizvodni program u okviru prehrambene industrije i okrenu se posebno ka proizvodnji potrošnim delovima za rad uljara.
Danas se kompanija T-1 Abraziv bavi proizvodnjom habajućih rezervnih delova za takozvane pužne prese koje cede jestivo ulje iz uljnih semena. Nakon toga su započeli saradnju i sa kafilerijama, jer koriste slične mašine kao i oni.

Kompanija T-1 Abraziv Ada zauzima veoma bitno mesto, ne samo na domaćem, već i na svetskom tržištu u ovoj proizvodnoj niši. Kao potvrdu kvaliteta, kompanija poseduje sertifikat ISO 9001. Veliku pažnju, gospodin Tamaš Tot posvećuje izboru kadra koji ulazi u kompaniju te iz tog razloga organizuje razne programe u saradnji sa srednjom tehničkom školom u Adi.


Miroljub Kršanin
Tehnomarket

EY - Miroljub KršaninKompanija Tehnomarket je osnovana u Pančevu 1990. godine od strane gospodina Miroljuba Kršanina. Od, početka kompanija se specijalizovala za primenu aluminijuma u arhitekturi i industriji.
Početkom 2002. godine kompanija započinje ekstruziju aluminijumskih profila u sopstvenoj fabrici i po sopstvenoj tehnologiji. Paralelno, Tehnomarket na tržište uvodi aluminijumske kompozitne panele koji su danas standard za prestižne projekte u regionu i šire.
Danas kompanija Tehnomarket ulazi u red od desetak vodećih evropskih kompanija koje poseduju tehnologiju za proizvodnju i dizajn sertifikovanih sistema, kao i konstrukcije u sopstvenom vlasništvu. U okviru kompanije razvijaju se i mikro start-up koncepti koje razvijaju zaposleni inženjeri.
Projekti poput Krestovsky Stadiona u St. Petersburgu, Ecobank HO i Kargo Centra Aerodroma u Gani, objekta Sinagoge Brooklyn u državi New York samo su neki od objekata izvedenih od strane Tehnomarketa u prethodnih 5 godina.


Živojin Bolbotinović
Tekijanka

EY - Živojin BolbotinovićGospodin Živojin Bolbotinović 1990. godine u Tekiji osnovao je trgovinsku radnju sa svega dva zaposlena radnika. Mala prodavnica vremenom, na stubovima porodične istrajnosti i volje, prerasta u vodeći trgovinski lanac u opštini Kladovo. Danas ovaj sistem čine različite delatnosti: trgovina, kao osnovna delatnost, zatim ugostiteljstvo, kao proširenje osnovne delatnosti i turizam, čime Kladovo, posle dugog niza godina, ponovo postaje važno ime na turističkoj mapi. Danas Tekijanka zapošljava više od 500 radnika u šest opština Timočke krajine što poslodavca čini ključnog u istočnom delu Srbije.

Gospodin Bolbotinović 2011. godine učestvovao je u osnivanju udruženja kompanija u oblasti trgovine koje su slične strukture i veličine, što se može posmatrati kao vid klastera. U okviru „DTL-a“ (Domaći Trgovinski Lanac) nalazi se 13 kompanija koje zapošljavaju preko 5.000 radnika, čija se centrala nalazi u Beogradu.

Živojin Bolbotinović navodi da je od samog osnivanja kompanije porodica bila ta koja mu je pružala bezgraničnu podršku. Ponosan je na činjenicu su pored njegovih roditelja i supruge, deca su se uključila u porodični posao odmah nakon završetka studija.


Sanja Stanimirović
Testeral

EY - Sanja StanimirovićKomapanija Testeral pripada grupaciji STS Kan čiji je vlasnik porodica Vidojević, koja je u preduzetništvu jos od 1971., dok poslovanje sa aluminijumom počinje 1996. Testeral se bavi proizvodnjom visko kvalitetnih arhitektonskih aluminijumskih i čeličnih konstrukcija, fasada, prozora i vrata. Kako pripadnik treće generacije u preduzetništvu Sanja (Vidojević) Stanimirović vodi poslovanje Testerala. Kompanija poseduje sve važne evropske sertifikate za proizvode kao i jasno definisana pravila organizacije i rada po usvojenim Evropskim standardima. To im je omogućilo da 95 odsto svoje proizvodnje plasiraju na tržišta Zapadne Evrope. Njihovi projekti mogu se naći u Austriji, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Belgiji, Švedskoj i Švajcarskoj.
Vlasnica sa ponosom ističe da su stručnost, tradicija i kvalitet sinonim za Testeral, kao i to da su zaposleni i „know-how“ njihova najveća vrednost u kompaniji. Cilj Testerala je da bude vodeća kompanija na Balnaku u svojoj branši po kvalitetu i kvantitetu odrađenjih/gotovih projekta širom Sveta.

 

Vladeta Tomašević
TPC Orašac

EY - Vladeta TomaševićKompanija Orašac je porodična kompanija osnovana 1988. godine od strane oca gospodina Vladete Tomaševića. Osim kvalitetom usluge i proizvoda, Orašac privlači kupce i povoljnim cenama. Kompaniju Orašac danas čine: četiri maloprodajna objekta, veleprodaja, pekara i hoteli Orašac.
Poseduju više od 10.000 artikala u ponudi, a oprema koju poseduju u koju između ostalog spada oprema za čuvanje i skladištenje robe, kao i rashladna oprema najvišeg je kvaliteta. Gospodin Tomašević smatra da je od izuzetnog značaja pratiti trendove i voditi računa o tome šta je to što je njegovim kupcima potrebno kao i ubacivati nove proizvode u asortiman, oglašavati inovacije itd. Orašac ulaže u poslovanje po najvišim standardima, pa se mogu pohvaliti da su jedni od privih lanaca koji su uveli HACCP sistem.
Kompanija Orašac danas zapošljava više od 150 radnika i izuzetno se trude da ulažu u lokalnu zajednicu kroz brojne donacije, sponzorstva i učešća u humanitarnim akcijama. Gospodin Tomašević ističe da je njihov današnji uspeh izgrađen kako na kontinuiranom trudu i ulaganju tako i na izuzetno visokoj lojalnosti kupaca kojima je lanac maloprodaje Orašac prvi izbor.

 

Milisav Novičić
Unipromet d.o.o. Čačak

EY - Milisav Novičić

Kompanija Unipromet d.o.o. osnovana je od strane gospodina Milisava Novičića 1989. godine. Osnovna delatnost kompanije je proizvodnja i ugradnja saobraćajne opreme za puteve i to različitih sistema čeličnih zaštitnih ograda, žičanih ograda, reflektujućih, apsorpcionih i transparentnih panela za zaštitu od buke i šavnih cevi, koji se proizvode u okviru dve fabrike i sopstvenog Pogona za toplo cinkovanje. Pored osnovnog poslovanja kompanija Unipromet danas poseduje i dve solarne elektrane.
Dve proizvodne fabrike godišnje prerade oko 60.000 t čelika godišnje. Oko 60 odsto svoje proizvodnje Unipromet plasira na 24 stranih tržišta, tako da su se proizvodi ovog preduzeća našli na tržištima Nemačke, Švajcarske, Austrija, Holandije, Švedske, Italije, Grčke, Poljske, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije, Rusije, Litvanije, Letonije, Estonije, Libije, Turske.
Unipromet ima sopstveni razvojni centar, a proizvodi koji se u ovom trenutku finalizuju jesu ograde za zaštitu od peska i zaštitu puteva od nanosa snega, koje gospodin Novičić ističe kao izuzetno inovativne na tržištu.
Danas kompanija broji više od 450 zaposlenih, ističe se po uspostavljenom sistemu korporativnog upravljanja u porodičnim kompanijama, kroz tri generacije porodice Novičić.
 

Miroslav Kovačević
Vinarija Kovačević

EY - Miroslav KovačevićPorodičnu tradiciju proizvodnje vina, dužu od 100 godina, pre desetak godina je preuzeo Miroslav Kovačević, stvarajući jednu novu, modernu vinariju, sa idejom da vinogradarska i vinarska iskustva svog oca i svojih dedova, uz pomoć najsavremenije vinarske tehnologije uvede u 21. vek. Gospodin Miroslav Kovačević već dugi niz godina neguje i širi vinsku kulturu u Srbiji, pa je to i glavni razlog nastanka Vinske kuće Kovačević u Irigu.
Danas, Vinarija Kovačević ima i dugoročno ugovorenu i brižljivo kontrolisanu proizvodnju grožđa i mogu se pohvaliti mnogim nagradama na domaćim, ali i stranim takmičenjima za kvalitet proizvedenih vina.

Na početku rada vinarija je proizvodila 10.000 litara, da bi od 2003. godine, svake godine proizvodnja rasla za 50 odsto, te danas iznosi preko 650.000 boca. Vinarija Kovačević se prepoznaje pre svega po Chardonny-u i Aurelius-u, gde se kvalitet razvija u pravcu Rajnskog Rizlinga, Sauvignon Blanc, Rose, Bermet crveni i Bermet beli, penušavo vino Kovačević, vinima proizvedenim na 10 hektara vinograda u vlasništvu porodice Kovačević i još oko 100 hektara kooperanata sa Fruške gore.


 

Dragan Anđelković
Viva 92

EY - Dragan Anđelković

Porodična trgovina Viva osnovana je 1992. godine koja je upornim zalaganjem čitave porodice Andjelkovic od male trgovine prerasla od Z.T.R. „VIVA“ u Viva Group koju čine povezana pravna lica Viva92 d.o.o., Kanea d.o.o. i Vele Viva d.o.o.
Viva Group čiji je osnivač, vlasnik i direktor Dragan N. Anđelkovic, bavi se veleprodajom i maloprodajom robe široke potrošnje i trenutno ima oko 200 stalno zaposlenih radnika. Veleprodajna mreža svakodnevnim snabdevanjem pokriva oko 60 odsto teritorije Republike Srbije, a maloprodajnu mrežu čini 7 objekata – od toga 5 objekata formata do 150m² i 2 objekta formata do 500m².
Prema rečima gospodina Anđelkovića, u narednom periodu planirano je dalje širenje veleprodajne mreže. Naročito se ističe kao cilj proširenje maloprodajnog lanca otvaranjem novih maloprodajnih objekata i to u formatima od 400m² do 600m² po najvišim svetskim standardima i sa najvišim stepenom energetske efikasnosti. Još jedan od bitnih ciljeva u budućnosti je i upošljavanje nove radne snage, kao i značajno stručno usavršavanje, investiranje i ulaganje u poboljšanje standarda i uslova rada radnika u cilju poboljšanja produktivnosti zaposlenih u kompaniji.


 

Đorđe Ivković
Yugometal

EY - Đorđe IvkovićKompanija Yugometal, osnovana 1990. godine od strane oca Đorđa Ivkovića, postavila je osnov za razvoj savremenog i modernog distributivnog servisa koga čine usluge prodaje, logistike, distribucije i prerade proizvoda crne metalurgije. Prvobitna delatnost kompanije je bila isključivo prodaja čelika na veliko, a danas je kompanija svoje poslovanje koncentrisala na servis i distribuciju čelika visokih kvaliteta.
Kompanija Yugometal danas zapošljava 18 ljudi i jedan od vodećih distributera proizvoda pocinkovanih i plastificiranih pocinkovanih limova na tržištu Republike Srbije, a svoje poslovanje uspešno realizuje i na tržištima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Vizija kompanije Yugometal je da bude priznati i pouzdan brend u čeličnoj industriji, a gospodin Ivković posvećen je kreiranju atmosfere kojom se podstiče timski rad, obuke, stalno učenje, inovativnost i kreativnost.
Postoji trend „online“ kupovine koji je prisutan i u delatnosti trgovine čelikom, pa kompanija Yugometal trenutno radi na uvođenju ovog koncepta u svoje poslovanje.

 

sponzori