Pressemeddelelse

7 okt. 2019 København, DK

Klar til vækst, opbremsning, afmatning eller recession?

Der er pæn fremgang i dansk økonomi, men stor usikkerhed om fremtiden. Mens der er et rekordstort antal danske vækstvirksomheder i år, er der også risiko for, at den udvikling har toppet for en tid eller ligefrem vender.

Pressekontakt
Søren Smedegaard Hvid

Statsautoriseret revisor og Partner i EY. Direktør for EY Entrepreneur Of The Year, Danmark.

Revisor, Partner og direktør for EY Entrepreneur Of The Year, Danmark. Højt energiniveau, nytænkende, relationsskabende og familiefar. Top dedikeret, vellidt og professionel i alt han foretager sig.

Der er pæn fremgang i dansk økonomi, men stor usikkerhed om fremtiden. Mens der er et rekordstort antal danske vækstvirksomheder i år, er der også risiko for, at den udvikling har toppet for en tid eller ligefrem vender.

Det er et nyt rekordår, når det gælder virksomheder i Danmark, der kan præstere høj vækst. I alt møder 1.623 virksomheder de skrappe vækstkrav, der giver adgang til konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year i 2019 mod 1.603 sidste år.

Stigningen er en positiv overraskelse for direktør i DI, Kent Damsgaard, set i lyset af relativt usikre tider, brexit, handelskonflikt mellem USA og Kina samt en opbremsning på bl.a. vores største eksportmarked, Tyskland.

”Der er fortsat pæn fremgang i dansk økonomi, trods vi ser opbremsning i en række nabolande, blandt andre Tyskland, Sverige og Storbritannien. Hvis udviklingen på vores store eksportmarkeder bliver ved med at skuffe, vil det dog også ramme væksten i Danmark hårdere,” siger Kent Damsgaard.

Vigtigt med stabile regler

Rekordniveauet blandt virksomhederne i år ser DI-direktøren som et bevis på, at Danmark har et ”bomstærkt erhvervsliv”, der evner at udvikle løsninger på de udfordringer, som samfund kloden rundt står i. Et andet positivt kendetegn ved vækstvirksomhederne er, at de er fordelt over hele landet.

”Det er positivt, at vi har en bred geografisk dækning af vækstvirksomheder. Det er altafgørende for den lokale udvikling. I en tid, hvor der er usikkerhed om fremtiden, så er det også vigtigt, at man politisk værner om gode og stabile regler for virksomhederne,” siger Kent Damsgaard.

Fremgang i usikre tider

I august kunne Danmarks Nationalbank fortælle, at risikoen for recession i Danmark nu er på 30 pct. inden for et år, stigende til 50 pct. på to års sigt. Hos revisions- og rådgivningsfirmaet EY møder man i stigende grad virksomheder, der er usikre på fremtiden:

”Vi taler med et stigende antal kunder om risici. Det kan være meget konkret, hvor de overvejer muligheder, hvis fx bestemte eksportmarkeder, leverandører eller kunder potentielt svigter,” forklarer Søren Smedegaard Hvid, Partner i EY og direktør for EY Entrepreneur Of The Year, og fortsætter:

”For andre kan det være nødvendigt at afdække flere faktorer eller ligefrem få et ’360-grader eftersyn’. Hvor modstandsdygtig er virksomheden? Hvor er der potentielle sårbarheder? Hvor, hvordan og hvor hurtigt kan den reagere, hvis der er en afmatning i økonomien? ”

Læs mere: DI BUSINESS: Fortsat pæn fremgang i dansk økonomi, men stor usikkerhed om fremtiden

Region 2019 2018 Ændring i %
Nord 209 211 -1 %
Midt 361 349 3 %
Syd 238 279 -15 %
Fyn 141 137 3 %
Sjælland 301 287 5 %
København 373 340 10 %
Total 1.623 1.603 1 %
 • Fakta om EY Entrepreneur Of The Year

  • EY Entrepreneur Of The Year er en hyldest til de dygtigste og mest innovative vækstskabere.
  • EY Entrepreneur Of The Year arrangeres i mere end 60 lande og er dermed verdens største vækst-konkurrence, der internationalt afholdes for 33. gang i år.
  • Vinderen kåres ikke kun ud fra virksomhedens evne til økonomisk vækst, men ud fra en vurdering af flere parametre, bl.a. entrepreneurens rolle, værdier, ledelse og samfundsmæssige engagement.
  • De stærkeste danske kandidater deltager i regionskåringerne, før landsvinderen i år kåres den 28. november 2019 i København.
  • Vinder af EY Entrepreneur Of The Year 2018 var Mobile Industrial Robots.
    
 • Hvem kan deltage?

  • For at deltage skal entrepreneuren være ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og have haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret.
  • Virksomheden skal have eksisteret i mindst tre år og ved udgangen af det seneste regnskabsår have minimum 20 ansatte og vækst i antallet af ansatte i forhold til det foregående regnskabsår.
  • Virksomheden skal have haft minimum 15 % vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår, og det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat.

  EY gennemgår samtlige danske virksomheder med undtagelse af virksomheder under 20 ansatte, offentligt ejede selskaber og dem med udenlandsk majoritetsejerskab. Kandidaterne præsenteres derefter for en uafhængig jury, der kårer de regionale og nationale vindere.

  Hovedsamarbejdspartner: Danske Bank. Øvrige samarbejdspartnere:Dansk Industri, Vækstfonden, Mercedes Benz og Connect Denmark.