Pressemeddelelse

25 mar. 2020 København, DK

Klik med omtanke – også i en coronatid

Det er ikke kun coronavirus, der udgør en trussel i denne tid. Få tre gode råd til it-sikkerhed på hjemmekontoret.

Pressekontakt
Jesper Due Sørensen

Partner, Consulting, EY Danmark

Rådgiver kunder om risikostyring på flere områder herunder: Leverandørstyring, cybersikkerhed, informationssikkerhed, softwarelicenser tredjeparts rapportering m.v.

Det er ikke kun coronavirus, der udgør en trussel i denne tid. De mange midlertidige hjemmearbejdspladser øger risikoen for andre typer virus – de digitale – og også for slæk på sikkerheden generelt. Det er vigtigt for virksomhederne at kommunikere om it-politikkerne. 

Med brug af digitale teknologier kan mange virksomheder holde kontakten med medarbejdere, der lige nu arbejder hjemmefra. Det har, som vi har hørt også fra danske myndigheder, givet anledning til at styrke advarslerne mod it-kriminelle, der fx anvender phishing e-mails.

”Når vi er så tæt forbundet i dag, så betyder det også, at vi bliver mere sårbare jo flere systemer, applikationer og netværk, der er i spil, og jo flere, der risikerer at handle uhensigtsmæssigt i en uvant situation,” forklarer Jesper D. Sørensen, der er Partner i EY med ansvar for rådgivning om cybersikkerhed.

En risiko kan helt praktisk være medarbejdere, der bruger deres egen computer, fordi den har en større skærm, eller det kan være brug af private e-mailtjenester og cloud-tjenester. Derudover er der phishing-mails i omløb, som forsøger at få medarbejdere til at klikke på links eller få fortrolig information.

”Det er velkendte risici, men lige nu skal rigtig mange have nye rutiner til at fungere, de er koblet op uden for virksomheden gennem egne netværk, og de sidder ikke tæt på kolleger, de kan vende usædvanlige forespørgsler med. I den usædvanlige situation er der risiko for, at cybersikkerhed og it-politikker glider mere i baggrunden.”

Tre gode råd til it-sikkerhed på hjemmekontoret

Der er god grund til, at virksomheder – i forbindelse med den løbende opdatering af medarbejderne om Covid-19 – også kommunikerer aktivt om it-politikkerne og de øgede krav til medarbejdernes ageren i denne tid. Peter Kold fremhæver tre simple råd, som virksomheder og medarbejdere bør følge:

  1. Klik med omtanke – altid, men ikke mindst i disse så uvante tider. Der er mange ondsindede mails og sms’er i omløb.

  2. Følg it-politikkerne, særligt om sikkerhedsopdateringer, og undlad brug af private computere og mailadresser.

  3. Husk at fortrolighed også gælder derhjemme. Kravene til forsvarlig behandling og beskyttelse af persondata er uændrede.