Pressemeddelelse

2 apr. 2020 København, DK

Krisetid åbner for opkøb eller frasalg

Verdens erhvervsledere har fuldt fokus på at navigere igennem vanskelige tider, hvor COVID-19 påvirker omsætning, indtjening og supply chains.

Pressekontakt
Søren P. Krejler

Leder af Strategy and Transactions, Partner, EY Danmark

Erfaren rådgiver, der kender til alle aspekter af M&A og har et stærkt og tæt netværk blandt købere og sælgere i Danmark og internationalt. Bygger stærke teams, der trives og lykkes.

 • 54 pct. af globale erhvervsledere forventer en længere periode med økonomisk afmatning, der vil række ind i 2021.
 • 95 pct. forbereder sig på et pres på marginer med en opbremsning i den globale økonomi.
 • Over halvdelen (52 pct.) har ændret forretningsgange, hvor særligt forsyningskæder er ramt.
 • Virksomheder fastholder M&A-ambitioner i et perspektiv, der rækker ud over krisen.

Verdens erhvervsledere har fuldt fokus på at navigere igennem vanskelige tider, hvor COVID-19 påvirker omsætning, indtjening og supply chains. Samtidig ser de mod en ”post-krise-tid” med en tilpasning af strategier, kapitalallokering og planer for M&A. Det viser den seneste udgave af rapporten EY Global Capital Confidence Barometer baseret på en undersøgelse med mere end 2.900 erhvervsledere globalt.

U, V eller L – hvilken vej vil økonomien tage mod en genopretning?

Blandt globale erhvervsledere forventer 54 pct. en U-formet udvikling med et dyk i en periode, der kan række ind i 2021, 38 pct. forventer en V-formet udvikling med en reetablering af økonomisk aktivitet i løbet af Q3, mens 8 pct. ser mod en L-formet kurve, med længere økonomisk afmatning ind i 2022.

”Undersøgelsen viser, at 72 pct. af virksomhederne har igangsat tiltag til større forandringer som følge af pres på omsætning og profitabilitet. For mange er det en akut indsats med fokus på likviditet, på forsyningskæder og på omkostninger. Samtidigt er det med et blik mod potentielle forretningsrisici i den kommende tid,” forklarer Søren P. Krejler, Partner i EY og fortsætter:

”Uanset hvilke forventninger virksomheder har til reetablering, så har mange nu et behov for at se på værdiskabelse i et længere perspektiv og ud fra forskellige scenarier. Et review af strategiske initiativer og kapitalallokering fremadrettet bliver centralt.”

M&A er med i planerne

Med et stort antal virksomheder, der ser mod en genopretning  på mellemlangt sigt, så er der også fortsat et stort antal (56 pct.), der har ambitioner om at forfølge opkøbsmuligheder over de kommende 12 måneder. Mange vil dog fokusere meget på opkøbsemners økonomiske stabilitet og ser mod lavere værdiansættelser.

“Set i bakspejlet ville flere gerne have udnyttet finanskrisen til at finde gode opkøbsemner til reduceret værdiansættelse. Også behovet for at justere porteføljer gennem frasalg af forretningsområder er i spil i en presset tid. I en tid med økonomisk afmatning vil der være mange muligheder, så spørgsmålet er blot, om virksomhederne kan og vil slå til eller se tiden an,” slutter Søren P. Krejler.

Læs rapporten: EY Global Capital Confidence Barometer - How do you find clarity in the midst of a crisis?

 • About the survey

  The Global Capital Confidence Barometer gauges corporate confidence in the economic outlook and identifies boardroom practices in the way companies manage their Capital Agendas. It is a regular survey of senior executives from large companies around the world, conducted by Thought Leadership Consulting, a Euromoney Institutional Investor company. The panel comprises select EY clients and contacts across the globe and regular Thought Leadership Consulting contributors.

  • In February and March, Thought Leadership Consulting surveyed on behalf of EY a panel of more than 2,900 executives in 45 countries; 70% were CEOs, CFOs and other C-suit-level executives.
  • Respondents represented 14 sectors, including Financial Services, Consumer Products and Retail, Technology, Life Sciences, Automotive and Transportation, Oil & Gas, Power & Utilities, Mining and Metals, Advanced Manufacturing and Real Estate, Hospitality and Construction.
  • Surveyed companies’ annual global revenues were as follows: less than US$500m (25%), US$500m–US$999.9m (25%), US$1b–US$2.9b (18%), US$3b–US$4.9b (10%) and greater than US$5b (22%).
  • Global company ownership was as follows: publicly listed (57%), privately owned (31%), family owned (9%) and private equity portfolio company (3%).