Pressemeddelelse

21 jan. 2021 København, DK

Forbrugere får større fokus på persondata

Med fysiske begrænsninger har COVID-19 accelereret vores brug af digitale services, men i samme takt også ændret holdninger og adfærd, når det gælder persondata.

Pressekontakt
Bodil Hald Brabæk

Head of Data Privacy Law, Director, Law, EY Denmark

Omfattende erfaring inden for databeskyttelseslovgivning. Betroet rådgiver med fokus på både private og offentlige kunder. Søger værdifulde og pragmatiske løsninger. Passioneret foredragsholder.

I takt med at restriktioner og nedlukning har øget og fortsat øger afhængigheden af digitale platforme og services, så bliver forbrugerne også mere opmærksomme på, hvilke personlige data de deler og mere bevidste om, hvad de får igen ved at dele private informationer.

Vil du dele din søgehistorik, dine tidligere indkøb, din alder, dine betalingsoplysninger eller måske helbredsdata? Med fysiske begrænsninger har COVID-19 accelereret vores brug af digitale services, men i samme takt også ændret holdninger og adfærd, når det gælder persondata. Virksomheder skal forholde sig til forbrugernes nye forventninger.

I en ny virkelighed er mange forbrugere mere opmærksomme på, hvad, hvor og hvordan de deler persondata, og de er meget mere opmærksomme på, hvad de får igen, når de deler data. Det påpeger rapporten EY Global Consumer Privacy Survey.

COVID-19 øger opmærksomheden

Det er ikke nyt, at forbrugerne ønsker at have kontrol over deres data. Det vigtigste for dem, når de deler information, er fortsat, at der er sikkerhed om opsamling og opbevaring af data, at de ved, hvad der bliver delt, og at de har tillid til den virksomhed eller organisation, de deler data med. Imidlertid peger 54 pct. af forbrugerne på, at COVID-19 direkte har øget deres opmærksomhed på deling af persondata.

”Selv dem, der allerede var vant til at handle meget online, kan have udvidet deres digitale indkøb til nye butikker, og også mindre butikker, der ikke har været vant til e-handel. Derfor opstår der nye situationer, hvor de skal vurdere, hvad de vil dele og hvordan,” siger Bodil Hald Brabæk, leder af Data Privacy Law i EY.

Yngre generationer er generelt mere åbne for at dele data. Fx er 50 pct. blandt ’Millennials’ villige til at dele online søgehistorik mod en mere personaliseret online brugeroplevelse, mens det kun gælder 23 pct. blandt ’Baby Boomers’.

Brugerne vil have noget igen for deres data

For brugerne er det øgede fokus på persondata ikke så meget drevet af regulering og opmærksomhed på GDPR, men mere direkte af erfaringer i en COVID-19 virkelighed. Her spiller helbred og sundhed også en rolle.

I mange lande har der været diskussioner om dataregistrering, som vi fx i Danmark også har haft om appen SmitteStop. Her handler det om at dele persondata med det formål at beskytte sig selv og andre. Halvdelen af forbrugerne i undersøgelsen mener, at COVID-19 har gjort dem mere villige til at dele persondata, hvis det bidrager til research og bedre sundhed i samfundet.

“Det generelle billede er, at forbrugernes tillid og åbenhed om data handler om, hvilken værdi de forventer at få igen – hvad enten det bidrager til værdi for samfundet eller specifikt forbedrer den enkeltes brugeroplevelse. Det handler om transparens og også om en større bevidsthed om, at kunderne vil have noget igen,” siger Bodil Hald Brabæk.

Det er som nævnt de yngre forbrugere, der oftest er villige til at dele data mere åbent. Der er også blandt yngre forbrugere flest, der altid eller ofte tager sig tid til at sætte sig ind i, hvordan en virksomhed bruger deres data (Millennials 53 pct., Generation Z 47 pct., Generation X 43 pct., Baby Boomers 35 pct.).

Se rapporten her: EY Global Consumer Privacy Survey