Pressemeddelelse

24 aug. 2022 København, DK

Danske startups er langtidsholdbare

Optælling viser, at finalisterne i startup-kategorien til EY Entrepreneur Of The Year slår solide rødder i den danske muld.

Pressekontakter
Søren Smedegaard Hvid

Statsautoriseret revisor og Partner i EY. Direktør for EY Entrepreneur Of The Year, Danmark.

Revisor, Partner og direktør for EY Entrepreneur Of The Year, Danmark. Højt energiniveau, nytænkende, relationsskabende og familiefar. Top dedikeret, vellidt og professionel i alt han foretager sig.

Per Frandsen

EY Danmark, Business Developer

Jeg er stor fodboldfan, god til at lave mad, far til tvillinger, bor 5 km udenfor Aarhus og med et sommerhus I Nordjylland.

Relaterede emner EY Entrepreneur Of The Year

Optælling viser, at finalisterne i startup-kategorien til EY Entrepreneur Of The Year slår solide rødder i den danske muld.

Næsten 90 %. Så høj er overlevelsesraten på de virksomheder, der gennem tiden har været finalister til EY Entrepreneur Of The Years særpris i Startup-kategorien.

Særprisen til startup-virksomheder har været en del af det danske EY Entrepreneur Of The Year i 20 år, og ud af 45 finalister er det altså 40, der stadig eksisterer i dag. Det viser en optælling foretaget i forbindelse med EOY’s 25-års jubilæum. Optællingen viser også, at de alle de seneste fem års finalister – 15 ud af 15 – stadig eksisterer i dag.

- Det siger noget om kvaliteten af danske startups, og hvor dygtige danske iværksættere er. Vi har i Danmark en særlig ånd omkring det at skabe noget, at tænke nyt og innovativt og at se muligheder i stedet for begrænsninger. Det mærker man straks, når man besøger de succesfulde virksomheder, og nu kan det altså også aflæses i disse tal, siger Søren Smedegaard Hvid, partner i EY og direktør for EY Entrepreneur Of The Year.

Finalister har fået over 2,5 mia. kr.

At deltagerne i startup-kategorien har succes kan også aflæses i, hvor gode virksomhederne er til at rejse kapital, fortæller Per Frandsen, der er forretningsudvikler i EY og ansvarlig for startup-kategorien ved EY Entrepreneur Of The Year:

- Vi kan se, at finalisterne siden 2015 har skaffet mere end 2,5 mia. kr. i finansiering og fra investorer. Det fortæller os noget om, at også andre kan se de langsigtede muligheder i disse virksomheder, siger han.

Fokus på teknologi

Siden startup-kategorien blev indført for 20 år siden, har den været en fast del af EOY. En ting, der kendetegner en typisk startup-finalist, er, at de fleste af dem er teknologibaserede virksomheder, der er bygget op om en form for teknologiplatform. Det er det i dag – men sådan var det faktisk også for 20 år siden, fortæller Per Frandsen:

- Vi har nogle rigtig gode uddannelsesinstitutioner i Danmark, der underviser vores unge til at tænke kreativt, samtidig med at de har teknologien i fokus. Danmark er langt fremme, når det kommer til ny teknologi, og der har vi været længe. Derfor er det ikke underligt, at finalisterne og vinderne i denne kategori klarer sig særligt godt efterfølgende.

Om EY Entrepreneur Of The Year og startup-kategorien

  • EY Entrepreneur Of The Year finder sted i mere end 60 lande og er dermed verdens største vækstskaberkonkurrence.
  • I 2022 har konkurrencen 25 års jubilæum i Danmark, og den internationale konkurrence bliver i 2022 afholdt for 34. gang.
  • EY Entrepreneur Of The Year i Danmark hylder hvert år danske vækstskabere ved først regionale kåringer og dernæst en stor landsfinale. I 2022 finder den danske landsfinale sted den 24. november i København.
  • Ud over hovedprisen, der i 2021 gik til Cane-line, så bliver en række særpriser uddelt. Blandt andet i kategorien Startup, der gives til nyere virksomheder med maksimalt fire årsregnskaber bag sig. Vinderen af den kategori blev i 2021 Farmdroid.
  • Finalisterne vurderes ikke kun ud fra økonomisk vækst, men ud fra en vurdering af flere parametre, bl.a. entreprenørens rolle, værdier, ledelse og samfundsmæssige engagement.
  • For startup-kategorien gælder ydermere, at det er unge virksomheder med minimum ét og maksimalt fire regnskaber. Virksomheden skal have en solid forretningsmodel og et skaleringspotentiale, og så skal de kunne udvise "proof of business" og "proof of concept".
  • Tidligere finalister og vindere i startup-kategorien tæller virksomheder som Too Good To Go, Wally and Whiz, Boliga og Ecooking.