Pressemeddelelse

20 okt. 2022 København, DK

Fortsat global nedgang på IPO-markedet

Q3 2022 byder på endnu et kvartal med nedadgående antal af globale børsnoteringer, viser EY’s nyeste Global IPO Trends report.

Pressekontakt
Jakob Wandel

Head of PR, EY Danmark

Spinder den gule tråd, der binder de strategiske PR-aktiviteter sammen i forlængelse af EY's forretningsmæssige mål. Far til to piger.

Relaterede emner Strategy and Transactions

Q3 2022 byder på endnu et kvartal med nedadgående antal af globale børsnoteringer, viser EY’s nyeste Global IPO Trends report.

Den globale trend med afmatning på IPO-markedet ser ud til at have bidt sig godt fast. Det viser EY’s nyeste Global IPO Trends report, der bliver udgivet hvert kvartal. Rapporten viser, at der i årets første ni måneder er blevet gennemført 992 børsnoteringer globalt. Det er 44 % færre end samme periode sidste år. Ser man på værdien af noteringerne, 146 mia. USD, er det et endnu større fald, nemlig 57 % sammenlignet med samme periode sidste år.

2022 startede ellers stærkt. Globalt set var januar 2022 den stærkeste åbningsmåned i 21 år målt i provenu. Men derfra har der været modvind drevet af skyhøj inflation og stigende renter påvirkede de globale markeder negativt samtidigt med at COVID-19 og de geopolitiske spændinger har medført mere usikkerhed og volatilitet.

Geopolitik påvirker stadig

Skyhøj inflation, stigende renter samt fortsat geopolitisk usikkerhed påvirker IPO-markederne i hele verden, der således er i fortsat modvind, nu hvor vi nærmer os udgangen af 2022. Det fortæller Anders Warming, IPO Leader for EY i Danmark:

”Usikkerhed er IPO-markedets værste fjende. De væsentligste økonomier og finansielle markeder er under kontinuerligt pres fra fortsatte kvantitative stramninger. På den positive side vurderes der at være en god IPO-pipeline for de kommende 12-24 måneder, men spørgsmålet er hvornår, da selskaber og investorer afventer mere stabile markeder og mere positive markedsforventninger.”

Også fald i Norden

På det nordiske marked (Norge, Sverige, Finland og Danmark), er der også et signifikant fald i antallet af børsnoteringer.

”Det er de samme årsager, der gør sig gældende, når vi kigger isoleret på Norden. Det forventes, at disse takter vil fortsætte året ud og formentlig også ind i første kvartal af 2023. Der er en afventende stemning hos virksomheder og investorer, men omvendt mærker vi også, at den udbredte forventning er, at man i løbet af 2023 vil se mere positive markedsforhold om end værdiansættelserne i sagens natur generelt forventes lavere end det, man så i fx 2021. Erfaringen viser, at når det vender, kan der blive trængsel i noteringsvinduerne, så virksomhederne bør forberede sig grundigt allerede nu,” lyder vurderingen og rådet fra Anders Warming.

Dette og meget andet kan læses i EY’s Global IPO Trends report, der kan læses her: IPO