Lehdistötiedote

18 kesäk. 2018 Helsinki, FI

Brasilialainen Rubens Menin voitti yrittäjyyden maailmanmestaruuden

Brasilialaisen rakennus- ja kiinteistöalan yrityksen MRV Engenharia e Participaçõesin perustaja Rubens Menin palkittiin maailman parhaana yrittäjänä EY World Entrepreneur of the Year -tapahtumassa Monacossa lauantaina 16. kesäkuuta.

Lehdistökontakti
Juha Hilmola

Partner, Growth Markets, Audit, EY Finland

Kokenut, käytännönläheinen ja asiakkaille omistautuva tilintarkastaja, joka löytää olennaisuudet ja jonka kanssa on helppo tulla toimeen.

Brasilialaisen rakennus- ja kiinteistöalan yrityksen MRV Engenharia e Participaçõesin perustaja Rubens Menin palkittiin maailman parhaana yrittäjänä EY World Entrepreneur Of The Year -tapahtumassa Monacossa lauantaina 16. kesäkuuta. Suomea tässä yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa edusti Vesa Korhonen, jonka perustama Nocart Oy toimittaa uusiutuvaan energiaan ja paikallisiin energialähteisiin pohjautuvia energiaratkaisuja ja voimaloita maailmanlaajuisesti.

EY:n vuosittain järjestämä kansainvälinen EY World Entrepreneur Of The Year -yrittäjäkilpailu huipentui viime viikolla Monacossa. Lauantaina pidetyn juhlagaalan päätteeksi vuoden 2018 voittajaksi julistettiin brasilialaisen MRV Engenharia e Participaçõesin perustaja Rubens Menin. Samalla hänestä tuli kilpailun ensimmäinen eteläamerikkalainen voittaja.

Rubens, 62, perusti MRV:n vuonna 1979 vain 21-vuotiaana. Yhtiö on kasvanut Latinalaisen Amerikan suurimmaksi rakennus- ja kiinteistöalan yritykseksi sekä johtavaksi pienituloisille tarkoitettujen asuntojen rakennuttajaksi Brasiliassa. Vuonna 2017 MRV:n liikevaihto oli 1,44 miljardia USA:n dollaria ja tulos 197 miljoonaa dollaria. Yhtiö on kasvanut huomattavasti vuodesta 2007, jolloin se listautui pörssiin Brasiliassa. Listautuessaan sen liikevaihto oli 105 miljoona USA:n dollaria ja tulos 13 miljoonaa dollaria. Tänä päivänä MRV:n palveluksessa on 24 000 työntekijää, se toimii 150 kaupungissa ja sen rakentamissa taloissa asuu noin 300 000 ihmistä.
 
“Tuomaristoon teki vaikutuksen Rubensin innovatiivisuus, yrittäjähenkisyys sekä halu tehdä yhteiskunnasta reilumpi ja tasa-arvoisempi kaikille. Hänen visionsa ja päättäväisyytensä ansiosta lukuisat brasilialaiset perheet ovat saaneet ensimmäisen asuntonsa. Huolimatta Brasilian talouden vaikeuksista vuosien saatossa hän on kyennyt luomaan maan suurimman sosiaaliseen asuntotuotantoon keskittyneen yrityksen sekä Latinalaisen Amerikan suurimman kiinteistöalan kehitysyhtiön. Rubens todella ansaitsee yrittäjyyden maailmanmestaruuden”, sanoo Suomessa EY Entrepreneur of the Year -kilpailusta vastaava johtaja, partner Juha Hilmola.

Kilpailun tuomaristo arvioi kilpailijoita lukuisten eri kriteerien perusteella, kuten muun muassa innovaatio, strategia, yrittäjäasenne sekä liiketoiminnan vaikutus yhteiskuntaan.

Vesa Korhosen yrittäjätarina puhutteli

Vesa Korhonen voitti viime vuonna Suomen EY Entrepreneur Of The Year -kilpailun. Sen myötä hän kilpaili Suomen edustajana EY World Entrepreneur Of The Year -tittelistä 59 muun maan yrittäjän kanssa. Hilmola kehuu Korhosta upeaksi yrittäjäksi, jonka yrittäjätarinan keskiössä on ilmastonmuutoksen hillitseminen ja maapallon pelastaminen.

- Hienoa, että Suomea edusti tänä vuonna cleantech-yrityksen menestystarina, jonka ytimessä on kestävä kehitys. Vesa Korhosen tarina on upea osoitus suomalaisesta insinööriosaamisesta, rohkeudesta ja visiointikyvystä. Nocartin vastuullinen tarina herätti ansaittua huomiota Monacossa, Hilmola sanoo.

- Lähes miljardi ihmistä on edelleen ilman sähköä maailmassa. Nocartin ratkaisut tuottavat energiaa paikallisella tasolla ja tuovat sähköä sitä tarvitseville. Tällä on merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus kehittymättömissä maissa, erityisesti naisille ja lapsille. Tuomaristo ja kaikki paikalla olleet olivat vaikuttuneita toimintamme merkityksestä ja globaalista ulottuvuudesta. Kilpailu Monacossa oli upea kokemus, vaikka voittoa ei tullutkaan. Tämä kaikki auttaa Nocartin liiketoiminnan kehittämisessä ja laajentamisessa edelleen, sanoo Vesa Korhonen.

Nocart toimittaa uusiutuvaan energiaan ja paikallisiin energialähteisiin pohjautuvia energiaratkaisuja ja voimaloita maailmanlaajuisesti. Yhtiön liikevaihto kasvoi vuonna 2017 reilut 150 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna ja oli 30 miljoonaa euroa. Tulos oli noin kaksi miljoonaa euroa. Nocart työllistää tällä hetkellä 34 henkilöä globaalisti, joista kotipaikkakunnallaan Lahdessa noin 25 työntekijää. Yrityksen liikevaihdosta Afrikan ja Kaakkois-Aasian maista tulee tällä hetkellä noin 95 prosenttia.

Yrittäjyyden maailmanmestaruutta havitteli 59 yrittäjää

Korhosella on vastassaan kilpailussa yrittäjiä lukuisilta eri toimialoita. Voittoa Monacossa tavoittelivat muun muassa maailman nopeimman sähköauton titteliä hallussaan pitävä Rimac Kroatiasta, tunnettu vaatebrändi Moncler Italiasta, virolainen taksisovelluksen kehittänyt Taxify sekä kodintarvikkeita valmistava Brabantia Hollannista. Kilpailussa oli mukana myös halpalentoyhtiöyrittäjä, useampi rakennus- ja teknologia-alan yrittäjä sekä terveystoimialalla toimivia yrittäjiä.

Suomea ovat aikaisempina vuosina kilpailussa edustaneet mm. Ponssen Juha Vidgrén, Supercellin Ilkka Paananen, Rovion Mikael Hed ja Pihlajalinnan Mikko Wirén.

Suomen parhaan yrittäjän 2018 etsintä on käynnissä

EY Entrepreneur of the Year on maailman laajin ja pisimpään toiminut ja ainoa kaikilla mantereilla käytävä kansainvälinen yrittäjäkilpailu. Suomessa EY etsii tänä vuonna jo 16. kertaa maan parasta yrittäjää. Uusi kilpailukausi käynnistyi toukokuussa. Vuoden 2018 Suomen EY Entrepreneur Of The Year -kilpailun voittaja kruunataan finaalissa 2. marraskuuta. Palkittu yrittäjä matkaa keväällä 2019 Monacoon edustamaan Suomea seuraavissa yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailuissa.

- Yrittäjillä on todella tärkeä rooli talouskasvun luomisessa ja yhteiskunnan kehityksessä. He hakevat aktiivisesti liiketoimintamahdollisuuksia, luovat työpaikkoja, tuottavat innovaatioita ja saavuttavat kasvua. EY haluaa EY Entrepreneur Of The Year -yrittäjäkilpailun avulla kannustaa juuri tätä kasvuhakuista ja vastuullista yrittäjyyttä, Hilmola toteaa. Ehdokkaita vuoden 2018 parhaaksi suomalaisyrittäjäksi voi käydä nimeämässä osoitteessa www.eoy.fi.

 • EY World Entrepreneur Of The Year -voittajat 2001-2017:

  2017 Kanada: Murad Al-Katib, President and CEO, AGT Food and Ingredients
  2016 Australia: Manny Stul, Chairman and Co-CEO, Moose Enterprise
  2015 Ranska: Mohed Altrad, Founder and CEO, Altrad Group
  2014 Intia: Uday Kotak, Founder, Executive Vice Chairman and Managing Director of Kotak Mahindra Bank
  2013 USA: Hamdi Ulukaya, Founder, President and CEO of Chobani Inc
  2012 Kenya: James Mwangi, CEO and Managing Director, Equity Bank Limited
  2011 Singapore: Olivia Lum, Executive Chairman and Group CEO, Hyflux Limited
  2010 UK: Michael Spencer, Group CEO, ICAP plc
  2009 Kiina: Cho Tak Wong, Chairman, Fuyao Glass Industry Group
  2008 Sveitsi: Jean-Paul Clozel, Founder, Actelion Pharmaceuticals Ltd.
  2007 Kanada: Guy Laliberté, Founder and CEO, Cirque du Soleil
  2006 Etelä-Afrikka: Bill Lynch, CEO, Imperial Holdings
  2005 USA: Wayne Huizenga, Chairman, Huizenga Holdings Inc.
  2004 Filippiinit: Tony Tan Caktiong, Chairman and President, Jollibee Foods Corporation
  2003 Intia: Narayana Murthy, Founder and Chairman, Infosys Technologies Limited
  2002 Saksa: Stefan Vilsmeier, President and CEO, Brain LAB AG
  2001 Italia: Paolo della Porta, President, Chairman and Group CEO, Saes Getters S.p.A

 • Hyödyllistä tietoa:

  - EY Entrepreneur Of The Year on maailman tunnetuin kansainvälinen tunnustuspalkinto menestyville yrittäjille. Palkinto rohkaisee kasvuhakuiseen, vastuulliseen yrittäjyyteen ja kannustaa yrittäjiä, jotka innostavat muita visioillaan, johtajuudellaan ja saavutuksillaan. Entrepreneur Of The Year sai alkunsa USA:ssa vuonna 1986 ja on sittemmin laajentunut yli 60 maahan kaikille mantereille. Suomessa kilpailu on järjestetty vuodesta 2003 lähtien.
  - Tapahtuman kotisivut ovat osoitteessa ey.com/weoy
  - Valokuvia tapahtumasta median käyttöön julkaistaan tapahtuman edetessä osoitteessa: ey.com/weoy/eventphotos. EY julkaisee myös videotallenteita haastatteluista, keskustelupaneeleista ja palkitsemistilaisuudesta eri formaateissa sekä web-uutisointia että tv-lähetyksiä varten. Videot löytyvät EY:n broadcast-uutishuoneesta osoitteessa www.digitalnewsagency.com
  - Suomen vuoden 2018 EY Entrepreneur Of The Year -kilpailu on startannut. Voittaja selviää 2.11. Hän edustaa maatamme vuoden 2019 maailmanmestaruuskilpailussa. Mukaan kilpailuun voi ilmoittautua osoitteessa: www.eoy.fi. Suomen vuoden 2018 EY Entrepreneur Of The Year -kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Evli Pankki, työeläkevakuutusyhtiö Elo sekä Hartwall Capital.