Lehdistötiedote

10 lokak. 2018 Helsinki, FI

Yrittäjäkilpailun voittoa tavoittelevat tänä vuonna nämä 10 Suomen parasta kasvuyrittäjää

EY Entrepreneur of the Year 2018 -kilpailun 10 loppukilpailufinalistia julkistettiin keskiviikkona EY-talolla. Kannattavaa kasvua tekevät finalistiyritykset ovat kasvattaneet liikevaihtoaan vuosittain kymmeniä, osa tuhansia prosentteja, ja luoneet Suomeen viime vuosina satoja työpaikkoja.

Lehdistökontakti
Juha Hilmola

Partner, Growth Markets, Audit, EY Finland

Kokenut, käytännönläheinen ja asiakkaille omistautuva tilintarkastaja, joka löytää olennaisuudet ja jonka kanssa on helppo tulla toimeen.

EY Entrepreneur of the Year 2018 -kilpailun 10 loppukilpailufinalistia julkistettiin keskiviikkona EY-talolla. Kannattavaa kasvua tekevät finalistiyritykset ovat kasvattaneet liikevaihtoaan vuosittain kymmeniä, osa tuhansia prosentteja, ja luoneet Suomeen viime vuosina satoja työpaikkoja.

Yksi finalisteista kruunataan marraskuun 2. päivä järjestettävässä valtakunnallisessa loppukilpailussa Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun voittajaksi. Hän tulee edustamaan Suomea yrittäjyyden maailmanmestaruuskilpailussa (EY World Entrepreneur of the Year) ensi vuoden kesäkuussa Monacossa.

Uudeltamaalta Suomen EY Entrepreneur of the Year 2018 -kilpailun loppukilpailuun nousivat seuraavat kannattavaa kasvua tekevien yritysten omistajayrittäjät: talous- ja henkilöstöhallinnon sekä asiakkuudenhallinnan ohjelmistoratkaisuihin ja ulkoistuspalveluihin erikoistuneen Accountor-ryhmän Asko Schrey; korkealaatuisia, pääasiassa pellavasta valmistettuja vaatteita ja tekstiilejä suunnittelevan ja markkinoivan BYPIAS brändin Pia Erlund; kuljettajakoulutusyritys CAP-Groupin Pekka Kari sekä lyhyt- ja pitkäaikaisasuntoja yrityksille ja yksityisille henkilöille vuokraavan Forenomin Johannes Kangas.

Hämeen ja Keski-Suomen aluetta loppukilpailussa edustaa kaksi yrittäjää: äänieristettyjä tiloja tekevän Frameryn Samu Hällfors sekä IT-konsultointiin erikoistuneen Vincitin Mikko Kuitunen. Länsi-Suomen edustaja on puolestaan designtuotteiden myyntiin ja markkinointiin erikoistuneen verkkokauppa Finnish Design Shopin Teemu Kiiski.

Pohjois-Suomesta loppukilpailuun ylsivät lastenvaatteita valmistavan Gugguun Miia Riekki ja Anne Valli sekä SuperPark-sisäaktiviteettipuistojen Juha Tanskanen. Itä-Suomea loppukilpailussa edustaa metalliteollisuusyritys Mantsinen Groupin Mia Mantsinen.

Finalistien lisäksi keskiviikkona julkistettiin myös neljä erityismaininnan saajaa. Uudisraivaaja-tunnustuksen saivat kuukautiskuppia päätuotteenaan valmistavan ja markkinoivan Lune Groupin Heli ja Mika Kurjanen. Laskutuspalveluja tarjoavan Ukko.fi:n Ukko Kumpulainen palkittiin Rakenteiden rikkoja –tunnustuksella ja SantaParkin Ilkka Länkinen ja Katja Ikäheimo-Länkinen  Suomi-brändin ja matkailun edistäjä 2018 –erityismaininnalla. Lisäksi erilaisten riippuvuuksien hoitoon lääkkeitä kehittävän Opiant Pharmaceuticalsin Hannu Valojärvi ja Stephanie Sinclair-Lappi saivat Tieteestä tuotteeksi –tunnustuksen.

”Tänä vuonna halusimme palkita myös muutaman erityisen ansioituneen yrittäjän tai yrittäjäkaksikon, jotka eivät ihan vielä finaaliin yltäneet. Heidän yrityksensä ovat kaikki tehneet vakaata kasvua ja omaavat lisäksi lupaavaa tulevaisuuden potentiaalia, ja lisäksi heillä kaikilla on selkeä ja erottuva yritystarina ja yritysidea”, sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtaja, Ensto Groupin hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen.

Finalistiyritykset luovat Suomelle talouskasvua ja työpaikkoja

Vuodesta 2003 lähtien Suomessa järjestetty kilpailu etsii vuosittain yrittäjien joukosta kovia kasvajia ja vastuullisen liiketoiminnan rakentajia.                                                                              

”EY:n yrittäjäkilpailu osoittaa, että maastamme löytyy upeita menestystarinoita paitsi eri aloilta myös eri puolilta Suomea, ja tänä vuonna kilpailijat edustivat poikkeuksellisen kattavasti koko Suomea. Erityisen

ilahduttavaa oli myös naisyrittäjien kasvanut osuus: tämän vuoden 78 ehdokkaasta peräti 16 oli naisyrittäjiä, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin”, iloitsee Miettinen. 

Valtakunnalliseen loppukilpailuun valitut yritykset ovat kasvattaneet vuotuista liikevaihtoaan tasaisesti, osa jopa nelinumeroisin luvuin. Myös yritysten työllistämisluvut ovat positiivisia. Finalistit ovat vuosittain kasvattaneet myös henkilöstönsä määrää ja näin luoneet uusia työpaikkoja ympäri Suomen.

”Kasvuyrittäjyys Suomessa on monipuolistunut ja kansainvälistynyt entisestään. Meillä on paljon yrityksiä, jotka ovat born global eli tähtäävät suoraan kansainvälisille markkinoille. Globaalin asennoitumisen lisäksi tämän vuoden ehdokkaissa korostuivat nuorten yrittäjien suuri osuus sekä eri toimialojen laaja kirjo ympäri Suomen”, sanoo EY Entrepreneur of the Year -kilpailun johtaja Juha Hilmola EY:ltä. 

Päätökset kilpailun finaaliin valituista yrittäjistä teki riippumaton yhdeksän jäseninen tuomaristo. Sen jäsenet edustavat kukin omien alojensa huippuasiantuntemusta ja kokemusta. Puheenjohtaja Marjo Miettisen lisäksi tuomaristoon kuuluvat Aalto yliopiston professori Robin Gustafsson, KONE Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin, Finanssiala ry:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi, viime vuoden voittaja Nocart Oy:n toimitusjohtaja Vesa Korhonen, Slushin perustajajoukkoon ja Wolt Oy:n toimitusjohtaja kuuluva start up -yrittäjä Miki Kuusi, Pihlajalinnan hallituksen varapuheenjohtaja Leena Niemistö, Vaaka Partnersin toimitusjohtaja Juha Peltola sekä bisnesenkeli Kim Väisänen. Tuomaristo arvioi muun muassa yrittäjähengen, taloudellisten tulosten, strategian, toimintatapojen ja innovatiivisuuden lisäksi yrittäjän ansioita vastuullisemman ja paremman maailman rakentamiseksi.

 • Mikä EY Entrepreneur of the Year –kilpailu (EoY)?

  • EY Entrepreneur of the Year on arvostettu kansainvälinen tunnustuspalkinto menestyville yrittäjille.
  • Maailman ainoa kansainvälinen yrittäjäkilpailu, joka järjestetään kaikilla mantereilla yli 60 maassa alueellisella, kansallisella ja maailmanlaajuisella tasolla.
  • Monesta muusta yrittäjäkilpailusta poiketen, EoY pohjautuu yrittäjien henkilökohtaisiin haastatteluihin. Laajoissa haastatteluissa tarkastellaan ehdokkaita yrittäjyyden eri osa-alueiden, kuten esimerkiksi strategian ja innovatiivisuuden kautta, taloudelliset tunnusluvut on vain yksi osa. EY haastatteli kevään 2018 aikana yli 50 kandidaattia, joista tuomaristo valitsi 10 omaan erillishaastatteluunsa.
  • Suomessa kilpailua on järjestetty vuodesta 2003 lähtien, maailmalla vuodesta 1986.
  • Päätökset voittajista tekee järjestäjistä riippumaton yhdeksänhenkinen tuomaristo. 
  • 10.10. palkitaan Suomen kilpailun viiden maantieteellisen alueen (Uusimaa, Itä-Suomi, Länsi-Suomi, Pohjois-Suomi sekä Häme ja Keski-Suomi) voittajat, jotka muodostavat myös valtakunnallisen kilpailun finalistijoukon.
  • 2.11. finalistit kisaavat EY Entrepreneur of the Year 2018 -voittajan tittelistä. Marraskuisessa juhlagaalassa jaetaan myös erikoispalkintoja, kuten Vuoden Nuori Yrittäjä -palkinto.
  • Kesäkuussa 2019: Suomen EY Entrepreneur of the Year 2018 -voittaja edustaa Suomea maailmanlaajuisessa EY World Entrepreneur of the Year -kilpailussa Monte Carlossa.
  • Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun pääyhteistyökumppaneita ovat Evli Pankki, työeläkevakuutusyhtiö Elo sekä Hartwall Capital.