Lehdistötiedote

12 heinäk. 2022 Helsinki, FI

90 % työntekijöistä haluaa joustoa työhönsä paikasta ja ajasta riippumatta

Yli puolet valmis vaihtamaan työtä, jos työnantaja ei tarjoa joustoa

Lehdistökontakti
Eva Tuominen

Partner, Consulting, People Consulting, EY Finland

Organisaatioiden, työntekijäkokemuksen ja yrityskulttuurin kehittäminen, henkilöstöhallinnon uudistaminen. Intohimona työn ja organisaatioiden tulevaisuuden visiointi. Liikkuu ratsastaen ja pyöräillen

Samankaltaisia aiheita Workforce

Yli puolet valmis vaihtamaan työtä, jos työnantaja ei tarjoa joustoa 

Korona-ajan jälkimainingeissa uusi normaali merkitsee yhä vapaampaa työn tekemistä. Yhdeksän kymmenestä työntekijästä haluaa tehdä töitä joustavasti mistä ja milloin vain, ja lisäksi kolmannes haluaisi, että työnantaja mahdollistaisi lyhyemmän työviikon tekemisen. Työntekijöiden toiveet joustavuudesta luovat uusia paineita työnantajille, joiden henkilöstöhallinnon täytyy pysyä ajan hermolla. Tulokset selviävät konsulttiyritys EY:n tekemästä pohjoismaisesta selvityksestä, joka tehtiin yhteistyössä henkilöstöjohtamisen pohjoismaisten järjestöjen kanssa.

Työnantajien täytyy ottaa työntekijöiden toiveet tosissaan, sillä EY:n selvityksen mukaan reilusti yli puolet (63 %) olisi valmis vaihtamaan työpaikkaa, jos työnantaja ei mahdollista heidän toivomaansa joustoa.

 ”Toki hitaamman talouskasvun aikana työpaikkoja on vähemmän tarjolla ja tämä hillitsee vaihtuvuutta, mutta jokaisella toimialalla on erilaisia huippuosaaiia, joille työpaikan vaihtaminen on helppoa”, toteaa EY:n henkilöstöjohtamisen konsultointipalveluiden johtaja, partneri Eva Tuominen.

”Joustavuudesta on tullut tärkeä osa työnantajakokemusta ja -kuvaa. Yritysten ja organisaatioiden HR:lle se tuo paljon uutta pohdittavaa ja ratkaistavia asioita, jotta prosessit ja johtaminen pysyvät perässä”, Tuominen jatkaa.

Jos työnantaja onnistuu rakentamaan joustavan työntekemisen mallin, se on sille ehdottomasti valttikortti rekrytointimarkkinoilla.

”Yllättävän harva kuitenkaan hyödyntää hybridityötä työnantajakuvassaan. Yrityspuolella 56 prosenttia nostaa esiin hybridityön työnantajakuvaviestinnässään ja julkisella puolella näin tekee vain 38 prosenttia”, Tuominen toteaa.

Nyt kun pandemian rajoitukset ovat ainakin toistaiseksi poistuneet, yritykset puntaroivat tarkkaan etätyön hyötyjä ja haittoja. Isoin huolenaihe ei yleensä ole henkilöstön tuottavuus, vaan innovaatiokyky, yrityskulttuuri ja henkilöstön osaamisen kehittäminen.

Rekrymarkkinat ilman rajoja

Etätyön yleistyminen on saanut työntekijät miettimään myös asuinpaikkaansa uudelleen. Suomessa Uusimaa oli ensimmäistä kertaa muuttotappiollinen 70 vuoteen, ja suurin muuttotappio osui Helsinkiin. 

“Rekrytointimarkkinat muuttuvat, kun työntekijät ja -antajat voivat kohdata maakunta- ja jopa maarajoista riippumatta. Useimmat organisaatiot eivät vielä keskity globaaliin rekrytointiin, mutta erityisesti teknologiayrityksissä suuntaus rajattomaan rekrytointiin on jo näkyvissä”, Tuominen kertoo.

HR-osastoille suuntaus tuo uudenlaisia haasteita, sillä se muuttaa työvoimasuunnittelua ja vaatii kansainvälisten johtamismallien kehittämistä.

”Se, miten kypsiä organisaatiot ovat tähän muutokseen, vaihtelee paljon. Esimerkiksi IT-alalla on jo vuosia ollut tavallista, että työtä tehdään globaaleissa etätiimeissä ja ketterissä projekteissa. Nyt tällainen ajattelu on tullut muillekin aloille”, Tuominen toteaa. 

Tutustu Nordic HR Survey -raporttiin