Persbericht

8 november 2019 Amsterdam, NL

Waarom sparen populair blijft in Nederland ondanks lage rente

De lage rente en de berichten over een eventuele negatieve rente hebben nog geen invloed gehad op het aantal spaarders. Het aantal jonge spaarders (25 – 45 jaar) groeit zelfs. In Nederland spaart 91% van alle huishoudens tussen de 25 en 45 jaar. Dit is een stijging van 13% sinds begin 2017.

Perscontact
Toby Ellson

EY Nederland Woordvoerder

Related topics Financiën
  • Ondanks de lage rente en berichtgeving over een eventuele negatieve rente blijft het aantal jonge spaarders groeien.

De lage rente en de berichten over een eventuele negatieve rente hebben nog geen invloed gehad op het aantal spaarders. Het aantal jonge spaarders (25 – 45 jaar) groeit zelfs. In Nederland spaart 91% van alle huishoudens tussen de 25 en 45 jaar. Dit is een stijging van 13% sinds begin 2017. Naast het aantal spaarders, stijgt ook het maandelijkse spaarbedrag. 28% van de huishoudens zet elke maand minstens 400 euro op de spaarrekening, terwijl dit vorig kwartaal 20% was. Dit blijkt uit de Trendmonitor Vermogen van EY VODW, een doorlopend onderzoek onder 1000 consumenten naar trends rondom de vermogensontwikkeling van Nederlandse huishoudens.

Populariteit sparen groeit bij jongere huishoudens

Het aantal huishoudens dat aangeeft geld te sparen, ligt al jaren stabiel rond de 80%. In de groepen van 25-45 jarigen en ouderen (65+) is dit aantal gegroeid. Ouderen (65+) zijn de groep die het minst sparen. Echter, daar is een stijging te zien in het aantal huishoudens met een spaarrekening. In het derde kwartaal van 2019 spaart 77% van deze huishoudens, terwijl dat begin 2017 maar 72% was. De huishoudens van middelbare leeftijd (45-65) laten als enige een neerwaartse trend te zien: 77% van deze huishoudens spaart, waar dit voorheen rond de 80% was.

Ondanks lage rente blijft Nederland sparen

Het maandelijkse spaarbedrag stijgt

Het aantal huishoudens dat minstens 400 euro per maand op de spaarrekening zet, groeit. Dit kwartaal was dit maar liefst 28% van de huishoudens. Vooral jonge huishoudens (35%) zetten maandelijks veel geld opzij. Dit doen zij voornamelijk voor grote aankopen, hun woning en de studie van hun kinderen. De groep die het meest achterblijft qua inleg, zijn de huurders. Slecht 7% spaart maandelijks minstens 400 euro, terwijl dit 34% is onder de huishoudens in een koopwoning.

-Ends-

Notes to Editors

Over EY

EY is wereldwijd toonaangevend op de gebieden assurance, tax, transaction en consulting services. Met de inzichten en de hoogwaardige diensten die wij bieden, dragen wij bij aan het versterken van het vertrouwen in de kapitaalmarkten en economieën overal ter wereld. Wij brengen toonaangevende leiders voort die door samen te werken onze beloften aan al onze stakeholders waarmaken. Daarmee spelen wij een cruciale rol bij het creëren van een beter functionerende wereld voor onze mensen, onze cliënten en de maatschappij. 

De aanduiding EY verwijst naar de wereldwijde organisatie en mogelijk naar een of meer lidfirma's van Ernst & Young Global Limited (EYG), die elk een afzonderlijke rechtspersoon zijn. EYG is een UK company limited by guarantee en verleent zelf geen diensten aan cliënten. Informatie over hoe EY persoonsgegevens verzamelt en gebruikt en een beschrijving van de rechten die personen hebben onder de wetgeving inzake gegevensbescherming zijn beschikbaar op ey.com/privacy. Voor meer informatie over onze organisatie, kijk op ey.com.