Persbericht

31 maart 2020 Amsterdam, NL

Sterke afname in fusie- en overnamemarkt door impact COVID-19

EY Global Capital Confidence Barometer - Door grote onzekerheid is de fusie- en overname markt tijdelijk in een lagere versnelling gekomen.

  • Bijna driekwart (73%) van de bestuurders wereldwijd verwacht dat COVID-19 grote gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie.
  • Meer dan de helft verwacht een langzamer economisch herstel tot 2021.

Door de grote onzekerheid is de fusie- en overname markt tijdelijk in een lagere versnelling gekomen. Dit blijkt uit de 22e editie van de EY Global Capital Confidence Barometer, een onderzoek onder 2.900 topbestuurders wereldwijd.

Waar de transactiemarkt het afgelopen jaar op zijn hoogtepunt stond, maken bedrijven nu even pas op de plaats. Veel transacties staan ‘on hold’ of duren langer, omdat kopende partijen uitgebreidere due diligence doen. Daarnaast zijn veel financiële partijen, zoals private equity, een stuk minder actief op de markt. Tobias Broeders, partner Strategy and Transactions bij EY: “Huidige deals lopen vertraging op. Waar private equity de laatste jaren de transactiemarkt naar grote hoogtes stuwde, zijn de met schuld gefinancierde deals momenteel uitdagend. Private equity partijen zijn nu vooral gericht om hun portfoliobedrijven door deze crisis te loodsen.”

Tegelijkertijd biedt de huidige M&A-markt ook kansen voor corporates. Veel bedrijven (72%) waren volgens de respondenten al met grote transformatie-initiatieven bezig naar aanleiding van een groeiende druk op winstgevendheid. Deze transformaties worden nu uitgesteld. “Nu de groep mogelijke kopers is beperkt, komen er meer kansen voor strategische partijen met een goed gevulde oorlogskas” aldus Broeders.

Daarnaast zal er ook meer deal-activiteit voortkomen van financieel gezonde ondernemingen die in liquiditeitsproblemen komen, verwacht Broeders. “We zien momenteel nog geen deals die uit nood geboren zijn, maar achten dit wel dichtbij. De eerste economische effecten van deze crisis zijn al zichtbaar. Zo zien wij bijvoorbeeld een groei in herstructureringswerkzaamheden binnen onze praktijk. ”

Ondanks de huidige onzekerheid kijken bestuurders verder dan de crisis: 56% van de bestuurders verwacht de komende 12 maanden actief met fusies en overnames aan de slag te gaan. Broeders: “In tijden van economische onzekerheid, zijn transacties het eerste wat stil gelegd wordt. Zodra er weer meer perspectief is, is dat ook het eerste waar bedrijven weer mee aan de slag gaan.”

Over het onderzoek

De Global Capital Confidence Barometer van EY is een onderzoek onder 2.900 topbestuurders van grote ondernemingen in verschillende sectoren wereldwijd. Het doel van de Barometer is het vertrouwen van het bedrijfsleven in de economie te inventariseren, inzicht te verkrijgen in de prioriteiten in de bestuurskamer voor de eerstkomende 12 maanden en ontwikkelingen op kapitaalgebied te signaleren waarmee ondernemingen zich onderscheiden en, bij een zich voortdurend ontwikkelende wereldeconomie, een concurrentievoorsprong opbouwen. Dit is de tweeëntwintigste halfjaarlijkse Barometer in een serie die in november 2009 van start is gegaan.