Persbericht

1 dec. 2021 Amsterdam, NL

EY opent Japan Competence Center in de Wavespace® Amsterdam

Eerste kenniscentrum en platform voor samenwerkingsworkshops in in EMEIA

Perscontact
Toby Ellson

EY Nederland Woordvoerder

Related topics Technologie
  • In de EY wavespace® in Amsterdam
  • Eerste kenniscentrum en platform voor samenwerkingsworkshops in in EMEIA

Japan Business Services van EY heeft het eerste Japan Competence Center in EMEIA geopend. Het Center bevindt zich in de EY wavespace® in Amsterdam. Het is zowel een platform voor een immersieve workshopervaring als een kenniscentrum met relevante inzichten voor Japanse bedrijven in EMEIA. De wavespace® in Amsterdam kan worden verbonden met de wavespace® in Tokio of een andere EY wavespace®-locatie elders in de wereld. Samenwerkingssessies voor cliënten kunnen ook in hybride vorm of geheel virtueel worden gehouden.

Japan Competence

Tijdens samenwerkingssessies kunnen bijvoorbeeld problemen van bedrijven worden opgelost op het gebied van duurzaamheid, technologische transformatie of financiële transformatie.

Takamasa Kikui, Global Japan Business Services Leader bij EY: “Het Japan Competence Center van EY is uniek op de markt en getuigt ook weer van de toewijding van EY aan wereldwijde samenwerking met Japanse cliënten.”

Markus T. Schweizer, EMEIA Japan Business Services Leader bij EY en hoofd van het Japan Competence Center van EY, voegt daaraan toe: “Japanse cliënten profiteren van efficiënte toegang tot relevant kenniskapitaal en EY-deskundigen. Deze manier van samenwerking met cliënten om samen relevante bedrijfskwesties op te lossen, is echt iets wat ons onderscheidt.”

Over Japan Business Services van EY

Japan Business Services (JBS) is het mondiale netwerk van EY dat overzeese bedrijfsactiviteiten van Japanse bedrijven ondersteunt. JBS heeft ongeveer 450 Japanssprekende tweetalige professionals gekoppeld aan meer dan 70 grote steden over de hele wereld, waar zij hun lokale collega’s ondersteunen in geïntegreerde teams. Cliënten van EY profiteren van betere en snellere communicatie door de ondersteuning en het kenniskapitaal in het Japans, en dus van efficiëntere en effectievere uitvoering van projecten.

Over EY

EY bestaat om te bouwen aan een beter werkende wereld, om zo te helpen langetermijnwaarde voor cliënten, mensen en de samenleving en vertrouwen in de kapitaalmarkten te creëren.

Met behulp van gegevens en technologie bieden verschillende EY-teams in meer dan 150 landen zekerheid via assurance en helpen ze cliënten met hun groei, transformatie en bedrijfsvoering.

Doordat we actief zijn op het gebied van assurance, advisering, wetgeving, strategie, belasting en transacties, kunnen de teams van EY betere vragen stellen om nieuwe antwoorden te vinden op de complexe problemen waar de wereld zich voor gesteld ziet.

EY verwijst naar de wereldwijde organisatie en kan verwijzen naar een of meer van de lidfirma’s van Ernst & Young Global Limited, die elk een aparte rechtspersoon zijn. Ernst & Young Global Limited is een UK company limited by guarantee en verleent zelf geen diensten aan cliënten. Ga voor informatie over de wijze waarop EY persoonsgegevens verzamelt en gebruikt en een beschrijving van de rechten van betrokkenen op grond van de wetgeving inzake gegevensbescherming naar ey.com/privacy. Lidfirma’s van EY verlenen geen juridische diensten wanneer dat op grond van lokale wetgeving niet is toegestaan. Kijk voor meer informatie over onze organisatie op ey.com.