Pressemelding

9 jun. 2018

EY World Entrepreneur of the Year: samler entreprenørvinnere fra 50 land

Entreprenører og innovatører fra nær 50 land er denne uken i Monaco på EY World Entrepreneur of the Year. De nordiske nasjonale vinnerne på dette arrangementet spenner fra en internasjonal fiskefôrprodusent og en produsent av industrielle komponenter og systemer til en leverandør av HR- og lønnstjenester og et selskap som utvikler miljøvennlige energiløsninger.

Pressekontakt
EY Norge

Et tverrfaglig kompetansehus

EY er et globalt, tverrfaglig kompetansehus drevet av vårt formål: «Building a better working world» - for våre kunder, våre ansatte og samfunnene vi opererer i.

Entreprenører og innovatører fra nær 50 land er denne uken i Monaco på EY World Entrepreneur of the Year. De nordiske nasjonale vinnerne på dette arrangementet spenner fra en internasjonal fiskefôrprodusent og en produsent av industrielle komponenter og systemer til en leverandør av HR- og lønnstjenester og et selskap som utvikler miljøvennlige energiløsninger.

EY Entrepreneur of the Year, verdens største program av sitt slag, er i sin 32. sesong. Det foregår fra 13.-17. juni i glamorøse Monaco, og er verdensfinalen av årets regionale arrangementer i nærmere 150 byer og nasjonale finaler i 50 land.

– Programmets formål er å identifisere og inspirere verdens mest vellykkede vekstskapere. Slike mennesker er fundamentalt viktige for økonomien, gir jobb og ledende innovative og konkurransedyktige selskaper, sier EY-partner Ina K. Rosenberg, ansvarlig for Entrepreneur Of The Year-programmet i Norge.

Dette er årets nordiske vinnere, som representerer sine respektive land i Monaco:

Norge: Hans-Petter Mellerud fra Zalaris i Oslo
Mellerud kan vise til av en spennende utvikling for selskapet han leder. Siden begynnelsen i 2000 har Zalaris utviklet seg til et selskap med virksomhet i Nord- og Sentral-Europa, Storbritannia og Irland, India og Thailand. Ved å tilby et bredt spekter av skybaserte tjenester, inkludert human resource management og lønn, ytelsesledelse, pensjon, reisegjøring, tidsstyring og rekruttering, er Zalaris midt i den internasjonale trenden med digitalisering av HR-tjenester. Selskapet ble notert på Oslo Børs i 2014. Mer enn 1,3 millioner mennesker (inkludert tysk kansler Angela Merkel) mottar lønn og personlige tjenester fra IT-systemer som forvaltes av Zalaris hver måned. Selskapet har 830 ansatte i 13 land.

Sverige: Claes Mellgren og Per Olof Andersson fra AQ Group i Västerås
AQ Group har 5.100 ansatte, en omsetning på SEK 4 milliarder, er tilgjengelig i 12 land og er notert på Nasdaq-børsen. I dag er selskapet en av Skandinavias ledende leverandører av industrielle komponenter og systemer. Claes og Per Olof har med en klar lederstil løftet selskapet fra en beskjeden posisjon til en imponerende omsetning og vekst. Til tross for hard konkurranse og prispress har årets svenske vinnende duo bygget en bedriftsgruppe som har generert positive resultater i 92 påfølgende kvartaler.

Finland: Vesa Korhonen fra Nocart Oy i Lahtis
Kjernen i Korhonens suksesshistorie er å støtte bærekraftig utvikling. Nocart Oy, grunnlagt i 2010, implementerer og designer energiløsninger og kraftverk basert på fornybar energi og lokale energikilder. I mange tilfeller erstatter de en dyr og forurensende energiløsning med et miljøvennlig alternativ. Korhonen fremmer dermed en bærekraftig utvikling. Afrika og Sørøst-Asia står i dag for om lag 95 prosent av selskapets omsetning på USD 37 millioner i 2017, en vekst på 146 prosent fra året før.

Mens klimaendringer, konflikter og mangel på utdanning forårsaker fattigdom, kan tilgang til energi hjelpe folk til å tilpasse seg og dempe dem. Nocart driver verden med grønn energi fra flere kilder for å muliggjøre bærekraftig og fleksibel bruk av lokalt tilgjengelige energikilder. Selskapet viser vei til nye rene energimarkeder ved å bryte tradisjonelle teknologibarrierer og finne nye måter å utnytte energiteknologi. Å sørge for kraft til verdens 1,2 milliarder mennesker uten tilgang til elektrisitet er et forretningsområde med et sterkt vekstpotensial, og Nocart går foran i dette.

Danmark: Hans Erik Bylling, eier av Aller Aqua AS
Aller Aqua produserer og selger fiskefôr til over 60 land - i fjor mer enn 155.000 tonn - og er på mange måter en pioner når det gjelder markeder og produkter. Samarbeid og investeringer inkluderer vanskelige markeder og som et sterkt innovativt selskap har Aller Aqua gjort flere gode investeringer som nå begynner å gi uttelling. Aller Aqua har en lang og imponerende historie fra 1910, og den familieeide virksomheten drives i dag av tredje generasjon mens fjerde generasjon allerede spiller en aktiv rolle - som i seg selv er imponerende. Aller Aqua ser potensial og mulighet globalt - enten det er i Norge, Tyskland, Egypt eller Kina.

Temaet for årets verdensfinale er hvordan verden endres når grensene mellom ulike næringer viskes ut, og bransjeglidning fjerner gamle grenser. Finalistene kan delta i seminarer om hvordan digitalisering påvirker forbrukere, byer og helsetjenester, og hva dette betyr for egne virksomheter. Programmet inneholder også forelesninger med Peggy Johnson, Vice President, Business Development i Microsoft, Jeremy Gutsche, CEO i Trendhunter.com og Elle Macpherson, grunnlegger av WelleCo. Verdensfinalen munner ut i at en av deltakerne på kvelden 16. juni utropes til EY World Entrepreneur Of The Year 2018.