Pressemelding

7 sep. 2018

Butikkrobotene er snart her, hevder rapport

Digitalisering og økt mengde data driver utviklingen av detaljhandel og vil føre til mer intelligente butikker, bruk av butikkroboter og mer bruk av AI (kunstig intelligens). Det viser en undersøkelse av fremtidens detaljhandel som EY presenterer i en ny nordisk rapport.

Pressekontakt
EY Norge

Et tverrfaglig kompetansehus

EY er et globalt, tverrfaglig kompetansehus drevet av vårt formål: «Building a better working world» - for våre kunder, våre ansatte og samfunnene vi opererer i.

Digitalisering og økt mengde data driver utviklingen av detaljhandel og vil føre til mer intelligente butikker, bruk av butikkroboter og mer bruk av AI (kunstig intelligens). Det viser en undersøkelse av fremtidens detaljhandel som EY presenterer i en ny nordisk rapport.

Den nordiske detaljhandelssektoren står overfor en rekke utfordringer. Det viser den andre utgaven av Future of Nordic Retail fra revisjons- og rådgivningsfirmaet EY, som er basert på intervjuer med ledere og eksperter innen nordisk detaljhandel. Rapporten peker på hvordan detaljhandel i Norden vil endres fremover, basert på hva de viktigste aktørene gjør og hva som allerede skjer i USA og Kina.

– Detaljhandel står foran den mest turbulente tiden i historien. Vi vil sannsynligvis se større endringer de neste 10 årene enn vi har sett i de foregående 30. Det er tegn på at det nordiske markedet ligger etter både USA og Kina. Vi ser blant mer avanserte betalingsløsninger i Asia og USA, mer oppkoblede hjem og muligheten for raskere leveranser, sier Eirik Albrigtsen, ansvarlig for rådgivning til dagligvarehandelen hos EY.

Eksperter ser dramatiske endringer fremover i en bransje som på mange områder bare så vidt har begynt denne omstillingen. Noen ting peker seg ut: Verdien av kundedata for å skreddersy tilbud til den enkelte forbruker er økende. Noen spår om dette etter hvert vil være en handelsvare der forbrukere kan bytte innsikt i egne preferanser mot økt rabatt hos leverandører.

Selve kjøpsprosessen er også i rask endring. Ubetjente butikker og varehus som går fra å være utsalgssteder til å bli rene utstillingsvinduer og prøverom for netthandelen er et trekk som flere spår vil bli tydeligere de neste årene. Dette gjerne i kombinasjon med umiddelbar utlevering fra roboter i nærliggende lageranlegg eller utkjøring med selvkjørende biler.

71 prosent sier at e-handel innen fem år vil være bedre enn forbrukerne selv til å forutsi hva de vil kjøpe. De fremtidige fysiske butikkene vil bli forvandlet og, ifølge studien, reduseres både i antall og størrelse.

Rapporten tar opp hvordan data og digitalisering påvirker fremtidig detaljhandel i Norden. I undersøkelsen anser 81 prosent at data er hoveddriveren i den nordiske detaljhandelen i fremtiden. Data blir stadig sett som en viktig ressurs og konkurransefortrinn. Samtidig er det få på ledelsesnivå med detaljkunnskaper om de globale aktørene som leder an innen digitalisering. Bare fem prosent av de ansvarlige oppgir å kjenne til hva den kinesiske internettgiganten Tencent er, og hva de gjør. Manglende forståelse av selskaper som Tencent er en klar indikasjon på at mange trenger å lære mer om hvordan detaljhandelen er i endring.