Valutakrigen mellom øst og vest kan ende med nye digitale penger til folk flest

3 minutters lesing 20 okt. 2020
Av Lasse Meholm

Senior Manager, Lead DLT & Digital Asset

Få ting er som en vakker sommerdag på sykkel, time etter time og la tankene spinne og kreativiteten flyte. Enten det er om jobben, kundene eller min neste bok.

3 minutters lesing 20 okt. 2020
Related topics Blockchain

Bare de siste ukene har den europeiske sentralbanken, den amerikanske sentralbanken og bankenes sentralbank (BIS) kommet med rapporter om digitale sentralbankpenger. «Noe» er i ferd med å skje.

Dette ble også publisert som et innlegg i Finansavisen

Den finansielle krigen mellom USA og Kina eskalerer. Det er slett ikke umulig geopolitiske spenninger gir næring til nye digitale penger enten det er i form av sentralbank digitale penger eller helt private digitale penger slik som Libra.

Økonomiske utfordringer

I løpet av de siste fire årene har styrkeforholdet mellom Kina og USA økt med 25 % i kinas fordel. Mens Covid-19 har medført en svekkelse av den amerikanske økonomien med omtrent 9 %, har den kinesiske økonomien økt med nesten det samme bare det siste kvartalet. I følge CNBC forventes det at økonomien i Kina vil stige med 5,2 % i 2020. Mens den amerikanske sentralbanken har en rente nære null, er renten i Kina pluss 3,85 %. Det er slett ikke utenkelig at de geopolitiske spenningene gir energi til nye smarte digitale penger raskere enn ventet.

Nye smarte digitale penger

Kongressrepresentantene French Hill og Bill Foster skrev et brev til Jerome H. Powell som var sjefen i den amerikanske sentralbanken FED, den 30. september 2019. Den første setningen lyder «Som du er klar over skifter naturen til penger form». Brevet ble skrevet uker etter at Kina hadde lansert ideen om digitale sentralbankpenger og Facebook hadde lansert Libra. Kina lanserte sine digitale sentralbanker penger (e-RMB) i april i år ute hos en begrenset del av befolkningen med noen ti-tall millioner innbyggere. 

I august aksepterte litt over 8 000 butikker, restauranter og taxi disse nye digitale pengene som betalingsmidler. Dette kan gi Kina en enorm fordel i internasjonal handel om de brukes i global handel istedenfor USD. De siste månedene har flere miniputt land sendt digitale sentralbankpenger ut til befolkningen og næringslivet. Først var det East Caribbean Central Bank, så kom Marshall øyene, og den 20. oktober var det Bahamas sin tur. I tillegg er Singapore, Sveits og Kambodsja kommet på listen over «snart». Felles for alle disse prosjektene er at pengene blir programmerbare, de er basert på token, de blir smarte, helt digitale, billige i drift og effektive.  

Smarte programmerbare penger

De nye digitale pengene som er lansert frem til nå er såkalte token penger. I tillegg kan transaksjoner programmeres for å gjøre pengene smarte. Token penger fungerer på en annen måte enn de digitale kontopengene du og jeg bruker i dag. For det første benytter de en form for DLT (Distributed Ledger Technology) som gjør betalinger både raskere, billigere og sikrere. Hver digital seddel har et unikt serienummer og hver transaksjon stemples med et tidsstempel. Det gjør hele økonomien mer oversiktlig både for privatpersoner, bedrifter og ikke minst myndighetene. 

I tillegg kan pengene programmeres. Et eksempel er en boligkjøper som under visning mistenker at gulvet i dusjen ikke er tett. Vedkommende kan betale i form av en smartkontrakt hvor selger ikke får pengene før en takstmann har verifisert at gulvet er tett. Selgeren har sikret seg pengene (en form for pant) når takstmannen verifiserer, ettersom smartkontrakten ikke kan endres.  Effekten av smarte digitale penger kan bli en flom av nye finansielle tjenester.

Sammendrag

Den finansielle krigen mellom USA og Kina eskalerer. Det er slett ikke umulig geopolitiske spenninger gir næring til nye digitale penger enten det er i form av sentralbank digitale penger eller helt private digitale penger slik som Libra. 

Om denne artikkelen

Av Lasse Meholm

Senior Manager, Lead DLT & Digital Asset

Få ting er som en vakker sommerdag på sykkel, time etter time og la tankene spinne og kreativiteten flyte. Enten det er om jobben, kundene eller min neste bok.

Relaterte temaer Blockchain