Press release

24 jan. 2019

Nu utses Sveriges främsta entreprenör

Torsdagen den 31 januari utses Sveriges främsta entreprenör då EY Entrepreneur Of The Year 2018 går av stapeln i Stockholms stadshus. Framgångsrika entreprenörer från sex spännande företag slåss om den ärofyllda titeln, och chansen att få representera Sverige i den internationella finalen i Monaco i juni. Under galakvällen prisas även Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt.

Presskontakt
Stina Gustafsson

EY, PR-chef och presskontakt i Sverige

Ansvarar för PR och medierelationer på EY i Sverige. Samhällsintresserad i allmänhet, intresserad av medier i synnerhet.

Relaterade ämnen Assurance Consulting

Torsdagen den 31 januari utses Sveriges främsta entreprenör då EY Entrepreneur Of The Year 2018 går av stapeln i Stockholms stadshus. Framgångsrika entreprenörer från sex spännande företag slåss om den ärofyllda titeln, och chansen att få representera Sverige i den internationella finalen i Monaco i juni. Under galakvällen prisas även Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott och Bästa internationella tillväxt.

Nästa torsdag är det dags för entreprenörer från sex bolag att göra upp om titeln som Sveriges främsta entreprenör när EY Entrepreneur Of The Year avgörs för 23:e gången i Blå hallen i Stockholms stadshus. Entreprenörerna, som utsetts av oberoende jurygrupper, har tagit sig till den nationella finalen efter att ha segrat i någon av de sex regionfinalerna som genomfördes i höstas. Galan kan följas under kvällen via Instagramkontot EOY_Sverige.

– Vi har åkt land och rike runt och mött fantastiskt drivna och inspirerande entreprenörer. En viktig trend vi sett är ett hållbarhetstänk som genomsyrar bolagen, oavsett bransch. Det är också kul att vi även i år har en stor branschspridning bland finalisterna, med allt ifrån veganska hårprodukter, mobilskal, alkoholfria viner till kylsystem för vindkraft och kriminalteknologiska produkter för ett tryggare samhälle. Det kommer sannerligen bli en utmaning för juryn att utse vinnarna, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige.

Under kvällen kommer samtliga regionala kategoriprisvinnare mötas för att göra upp om titlarna ”Årets kvinnliga stjärnskott” och ”Årets manliga stjärnskott”. SEB, tävlingens huvudsponsor, delar ut pris till ”Bästa internationella tillväxt” och för att uppmärksamma särskilda insatser inom entreprenörskap kommer dessutom hedersutmärkelsen ”Family Business Award 2018” att delas ut för fjärde året i rad.

Finalisterna i samtliga kategorier granskas utifrån sex kriterier: entreprenörsanda, strategisk inriktning, ekonomisk utveckling, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande.

Vinnarna utses av en extern oberoende jury som leds av Günther Mårder, juryordförande och vd för Företagarna. I den nationella juryn sitter också Fabian Bengtsson, Netonnet Group, styrelseordförande Företagarna och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2015, Peter Bronsman, grundare av och vd för Kopparbergs Bryggeri och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2012, Maria A Grimaldi, Senior Investment Manager på Goodbye Kansas Game Invest, Tommy Jacobson, driver investeringsbolaget Varenne och har startat techfonden Zenith, Johan Löf, grundare av och vd för RaySearch Laboratories och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2016, Lisa Rejler, tredje generationen i familjeföretaget Rejlers (tidigare kommunikationschef, IR- och hållbarhetschef) som vann EY Family Business Award 2017, Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande i SVCA, Swedish Venture Capital and Private Equity association.

Vinnaren av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year representerar Sverige i den internationella finalen i Monte Carlo i mitten av juni. Där tävlar nationella vinnare från cirka 60 länder om utmärkelsen World Entrepreneur Of The Year. Förra året representerades Sverige av Claes Mellgren och Per-Olof Andersson, AQ Group AB.

Finalister i EY Entrepreneur Of The Year 2018

EY Entrepreneur Of The Year

 • Johan Lyreborn, Configura Sverige Aktiebolag
 • Magnus Dafgård, Carl Dafgård, Fredrik Dafgård, Marie Dafgård, Gunnar Dafgård AB
 • Urban Edenström, Stronghold Invest AB
 • Marcus Wikström, Maria Nila AB
 • Rickard Rosander, Herok (ER Maskiner AB)
 • Gustav Nord och Gustav Paringer, Aptum AB

Årets kvinnliga stjärnskott

 • Karin Bjärle, PS of Sweden AB 
 • Moa Gürbüzer, MRG Wines
 • Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius, Löwengrip Beauty AB
 • Tekla Acs, Aim Apparel AB (aim’n)
 • Louise Sköld, HT Hairextension AB
 • Malin Hagberg, Hudikhus AB

Årets manliga stjärnskott

 • Alexander Blad, A-Plast AB
 • Victor Halvarsson, Vanbruun AB
 • Henrik Tjernberg, Micro Systemation AB (publ)
 • Christian Jansson, Godsinlösen Nordic AB
 • Magnus Jansson, Woodlite Sweden AB
 • Jon Hillgren, Hernö Gin AB 

Bästa internationella tillväxt

 • Joachim Lindström och Filip Ummer, iDeal Of Sweden AB
 • Jörgen Lillieroth, TST Sweden AB
 • Michael Byström och Fredrik Petersson, Ymer Technology AB
 • Per-Olof Nilsson, GN Transport i Halmstad AB
 • Ulf Bergkvist och Per-Ragnar Bergkvist, Bergkvist-Insjön AB
 • Nina Thelin, Stringo AB