Press release

28 maj 2019

Urban Edenström kan utses till världens främsta entreprenör

Den 5-9 juni arrangeras EY World Entrepreneur Of The Year i Monaco, en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Sveriges representant på världsfinalen i Monte Carlo är Urban Edenström från Stockholmsbaserade företaget Stronghold Invest AB, som ska tävla mot entreprenörer från cirka 50 länder.

Presskontakt
Stina Gustafsson

EY, PR-chef och presskontakt i Sverige

Ansvarar för PR och medierelationer på EY i Sverige. Samhällsintresserad i allmänhet, intresserad av medier i synnerhet.

Relaterade ämnen Consulting Assurance Tax

Den 5-9 juni arrangeras EY World Entrepreneur Of The Year i Monaco, en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Sveriges representant på världsfinalen i Monte Carlo är Urban Edenström från Stockholmsbaserade företaget Stronghold Invest AB, som ska tävla mot entreprenörer från cirka 50 länder.

Grunden till Stronghold Invest lades 1999 när Urban köpte loss Newsec från Wallenbergföretaget Investor. I dag är Stronghold Invest norra Europas ledande fastighetsförvaltare och fastighetsrådgivare med verksamhet i nio länder. Stronghold Invest har sedan starten inte redovisat något år med röda siffror.

EY World Entrepreneur Of The Year i Monaco samlar framstående entreprenörer från hela världen och vinnaren utses vid en gala den 8 juni. En nationell oberoende jury har utsett Urban Edenström som Sveriges finalist i världsfinalen.

– Stronghold Invest har, via de operativa varumärkena Newsec, Niam och Datscha, uppvisat en fantastisk tillväxt sedan starten för drygt 20 år sedan. En tillväxt som i huvudsak varit organisk och drivits av att vi hela tiden vågat utmana oss själva i syfte att framtidsäkra våra verksamheter. Vi är stolta över vår resa och ser nu fram emot att få representera Sverige och utmana världseliten av entreprenörer, säger Urban Edenström, grundare av Stronghold Invest AB.

– Vår utmärkelse hyllar framgångsrika entreprenörer som stimulerar ekonomisk tillväxt, vilket verkligen Urban Edenström gjort. Jag tror Urban har goda chanser att uppmärksamma och imponera på världsjuryn. Urban var banbrytande i sitt slag redan för 22 år sedan då han satte innovation och digital transformation på kartan genom det idag marknadsledande Datscha som han grundade. Urban har även grundat bolag såsom bland annat Newsec och Niam som innehar en topp tre position inom dess marknad och segment. Urbans entreprenörsresa har varit brokig med många utmaningar, vilket har format honom till den serieentreprenör han är idag. Utmärkande för entreprenörsresan är hans passion, energi, omstörtande innovation inom konservativa industrier samt risktagande, ägandeskap och därtill hårt arbete, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Juryns motivering var att Urban trots många motgångar aldrig blundat för nya möjligheter. Med uthållighet, revanschlust och tävlingsinstinkt har han byggt ett framgångsrikt imperium. Digitalisering och innovation spelar en viktig roll i denna entreprenörsresa, där passion för kollegor och kunder är a och o.

– Urban har också ett stort samhällsintresse vilket visat sig inte minst inom ramen för hans insatser inom Stockholms Handelskammare där han är ordförande. Urban är den entreprenör som dessutom kommer att se till att Sverige och Stockholm får vinter OS år 2026. En svensk delegation finns på plats för att heja fram Urban i Monte Carlo, tillägger Carlos Esterling.

Flera svenska entreprenörer medverkar i EY World Entrepreneur Of The Year
I deltagarlistan till världsfinalen finns även Claes och Birgitta Dinkelspiel från familjeföretaget Öhman AB som vann svenska hederspriset ”Family Business Award 2018”. Syftet med utmärkelsen är att uppmärksamma ett familjeföretags särskilda insatser inom näringslivet och tilldelas en entreprenörsfamilj som drivit framgångsrik affärsverksamhet i minst tre generationer. Till Monaco kommer även Mats Torstendahl, vice vd på SEB, tillsammans med Fredrik Petersson och Mikael Byström som vann SEB:s pris för Bästa internationella tillväxt 2018. Från den nationella juryn kommer Ida Backlund närvara, grundare och Creative Founder på Rapunzel of Sweden.

Temat för årets världsfinal är banbrytande entreprenörer. Finalisterna kan ta del av seminarier om hur branschglidningar påverkar konsumenter, städer och hälsovård samt vad detta innebär för deras egna verksamheter. På programmet står också föreläsningar med bl.a. Anthony Pritzker, vd, Pritzker Private Capital, Jen Rubio, medgrundare och Cheif Brand Officer på Away och Lord Karan Bilimoria, styrelseordförande Cobra Beer Partnership. Världsfinalen avslutas med att vinnaren utses av EY Entrepreneur Of The Year 2019.

Förra året vann Rubens Menin, grundare av fastighetsföretaget MRV i Brasilien, EY World Entrepreneur Of The Year 2018. MRV är Latinamerikas största fastighetsutvecklare och ledande i Brasilien på att bygga billiga bostäder. Claes Mellgren och P-O Andersson från AQ Group representerade Sverige och hamnade på en delad andraplats tillsammans med övriga finalister.

Mer information om utmärkelsen, programmet och årets finalister: www.ey.com/weoy 
Pressbilder från eventet: www.ey.com/weoy/eventphotos

För mer information, vänligen kontakta:
Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige, 070-3189197, carlos.esterling@se.ey.com 

Följ oss på Twitter och via Instagram:
Global: @EY_EOY #WEOY
Sverige: @EOY_Sverige #EOYSverige

Hela eventet kan följas via instagramkontot EOY_Sverige.

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott. SEB delar också ut priset Bästa internationella tillväxt i egenskap av huvudsponsor för EY Entrepreneur Of The Year.

Den första entreprenören att ta hem den prestigefulla titeln i Sverige 1995 var Karin Henriksson, då vd på Hogia Institutet AB i Stenungsund. Bland vinnarna genom åren finns entreprenörer från företag som Kopparbergs Bryggeri, Meda, Poolia, New Wave Group, Stadium, Klarna, Netonnet group och AQ Group AB.