Press release

10 juni 2019

Brad Keywell från USA blev världens främsta entreprenör

Brad Keywell, vd på Uptake Technologies, Inc. i USA utsågs till EY World Entrepreneur Of The Year 2019 under lördagens galakväll med prisutdelning i Monaco. Urban Edenström från Stronghold Invest AB representerade Sverige och hamnade på en delad andraplats tillsammans med övriga finalister.

Presskontakt
Stina Gustafsson

EY, PR-chef och presskontakt i Sverige

Ansvarar för PR och medierelationer på EY i Sverige. Samhällsintresserad i allmänhet, intresserad av medier i synnerhet.

Relaterade ämnen Assurance

Brad Keywell, vd på Uptake Technologies, Inc. i USA utsågs till EY World Entrepreneur Of The Year 2019 under lördagens galakväll med prisutdelning i Monaco. Urban Edenström från Stronghold Invest AB representerade Sverige och hamnade på en delad andraplats tillsammans med övriga finalister.

EY World Entrepreneur Of The Year är världens främsta utmärkelse för entreprenörer och i årets omgång tävlade 57 nationella vinnare från 47 länder om den ärofyllda titeln. För 19:e året i rad har nu priset EY World Enterpreneur of the Year delats ut. Brad Keywell blev den tredje vinnaren från USA.

Brad Keywell, 49 år, har tidigare grundat sex företag, däribland Groupon, innan han 2014 startade Uptake Technologies, Inc. som fokuserar på analytisk programvara och AI. Sedan starten har Uptake Technologies, Inc. vuxit från 50 personer till 750 och blivit det snabbaste start-up bolaget för att uppnå en värdering på två miljarder dollar. Företaget arbetar nu med ett dussintals industriföretag för att förbättra produktiviteten och effektiviteten genom att utnyttja artificiell intelligens (AI) för att skapa affärsvärde genom att analysera operativ data. Affärsidén med Uptake Technologies Inc. är att göra det möjligt att utvärdera industriutrustning genom att analysera data från sensorer på industrimaskiner och övrig utrustning och därefter används datavetenskapsmodeller för att förutse problem innan de uppstår. Programvaran kan spara företag miljoner dollar genom att göra det möjligt för dem att se efter sina maskiner bättre.

Brad Keywell, vd på Uptake Technologies, Inc, kommenterar utmärkelsen EY World Entrepreneur Of The Year 2019.

– Entreprenörskap handlar inte bara om att göra saker på ett nytt sätt och vara en banbrytande entreprenör. Det handlar också om att hitta mer intuitiva och direkta vägar för att komma dit man vill. Revolutionen inom datainsamling och predikativa analyser som omvandlar globala branscher har bara börjat. Min ambition är att skapa långsiktigt hållbara lösningar på några av världens största ekonomiska och sociala utmaningar. Jag känner mig ödmjuk och tacksam inför att ha uppmärksammats på detta sätt.

Vinnaren i EY World Entrepreneur Of The Year 2019 utsågs av en internationell oberoende jury under ledning av Jim Nixon, vd för Nixon Energy Investments, samt Manny Stul, vd för Moose Enterprise Holdings & Controlled Entities.

– Brads nyfikenhet och passion för entreprenörsresan har drivit honom att starta fem företag som nått enhörningsstatus och som har tusentals anställda runt om i världen. Hans ledarskap kännetecknas av en önskan att påverka världen på ett positiv sätt och övervinna utmaningar som skulle stoppat många andra. Brad är en extremt värdig EY Entrepreneur Of The Year-vinnare och hans entreprenörsresa är långt ifrån över, säger Mark Weinberger, global styrelseordförande och vd för EY.

Svenska finalisten Urban Edenström på en delad andraplats
EY Entrepreneur Of The Year genomförs varje år på regional, nationell och internationell nivå. Urban Edenström från Stronghold Invest AB tog emot utmärkelsen vid den nationella finalen och var Sveriges finalist i världsfinalen i Monaco. Urban Edenström är därmed en av de främsta entreprenörerna i världen.

– Det har varit en stor ära att följa vår finalist när han har mött världseliten i entreprenörskap under några intensiva dagar i Monaco. Urban Edenström gjorde en oerhört bra insats under juryintervjun. Jag är djupt imponerad av Urban som entreprenör, men också som person och de visar vilket bra entreprenörsklimat vi har i Sverige, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Pressbilder från eventet: www.ey.com/weoy/eventphotos 
Filmat pressmaterial från eventet: https://digitalnewsagency.com/ 
Mer information om utmärkelsen: www.ey.com/weoy  

För mer information, vänligen kontakta:
Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige, 070-3189197, carlos.esterling@se.ey.com 

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen i Sverige utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott. SEB delar också ut priset Bästa internationella tillväxt i egenskap av huvudsponsor för EY Entrepreneur Of The Year.

Den första entreprenören att ta hem den prestigefulla titeln i Sverige 1995 var Karin Henriksson, då vd på Hogia Institutet AB i Stenungsund. Bland vinnarna genom åren finns entreprenörer från företag som Kopparbergs Bryggeri, Meda, Poolia, New Wave Group, Stadium, Klarna, Netonnet group och AQ Group AB. Tidigare vinnare av EY World Entrepreneur Of The Year inkluderar Mohed Altrad, koncernchef Altrad Group (Frankrike); Uday Kotak, vd Kotak Mahindra Bank Limited (Indien), Hamdi Ulukaya, grundare och koncernchef Chobani, Inc. (USA) och Rubens Menin grundare av fastighetsföretaget MRV (Brasilien).