Press release

18 sep. 2019

Starka näringslivsprofiler i juryn för EY Entrepreneur Of The Year 2019

Sveriges nationella jury för världens största entreprenörstävling är nu presenterad. Juryn ska utse Sveriges främsta entreprenör i den 24:e upplagan av entreprenörsutmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year. Günther Mårder är juryordförande för andra året i rad och nya medlemmar i den nationella juryn är Lena Olving och Urban Edenström.

Presskontakt
Stina Gustafsson

EY, PR-chef och presskontakt i Sverige

Ansvarar för PR och medierelationer på EY i Sverige. Samhällsintresserad i allmänhet, intresserad av medier i synnerhet.

Sveriges nationella jury för världens största entreprenörstävling är nu presenterad. Juryn ska utse Sveriges främsta entreprenör i den 24:e upplagan av entreprenörsutmärkelsen EY Entrepreneur Of The Year. Günther Mårder är juryordförande för andra året i rad och nya medlemmar i den nationella juryn är Lena Olving och Urban Edenström. 

EY Entrepreneur Of The Year ska synliggöra entreprenörer och öka intresset för entreprenörskap i Sverige. Nomineringsprocessen pågick till sista augusti och intresset har varit stort med nomineringar från hela Sverige. I november utses sex regionala vinnare som sedan går vidare till den nationella finalen i Stockholms stadshus.

Sverigevinnaren utses av en extern, oberoende jury bestående av nyckelpersoner inom svenskt näringsliv samt entreprenörer som tidigare vunnit utmärkelsen. Juryn granskar finalisterna utifrån utmärkelsens sex kriterier.

En av näringslivets mäktigaste kvinna är ny i juryn
Nya jurymedlemmar i den nationella juryn är Urban Edenström, vd för Stronghold Invest och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2018. En annan ny jurymedlem är Lena Olving som senast varit koncernchef och vd för Mycronic samt har tidigare utsetts till Sveriges mäktigaste kvinna i näringslivet.

– Jag är stolt över att vi har en namnkunnig och engagerad jury som lägger mycket tid på att utse Sveriges främsta entreprenörer. Det känns bra att EY Entrepreneur Of The Year får den uppmärksamhet den förtjänar av ledande näringslivsprofiler och det förstärker tävlingens betydelse. Jag är glad över att Urban Edenström som senast vann tävlingen tackat ja till att ingå i jury och även Lena Olving som haft flera ledande befattningar inom svenskt näringsliv, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Günther Mårder, vd Företagarna, är ordförande i den nationella juryn. I juryn sitter Ida Backlund, grundare Rapunzel of Sweden och vinnare av Årets kvinnliga stjärnskott 2010, Fabian Bengtsson, styrelseledamot Netonnet Group AB och vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2015, Maria A Grimaldi, vd på teknikbolaget Bublar AB och styrelseerfarenhet från flera techbolag, Lisa Rejler, tredje generationen i familjeföretaget Rejlers och vinnare av EY Family Business Award 2017 och Elisabeth Thand Ringqvist, entreprenör och investerare.

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott samt kategoripriset Bästa internationella tillväxt. Läs mer på www.eoy.se

För mer information, kontakta:
Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige, 070-318 91 97, carlos.esterling@se.ey.com 
Stina Gustafsson, PR-chef, EY i Sverige, 073-3550631, stina.gustafsson@se.ey.com