Press release

24 okt. 2019

Nu är det dags för regionfinaler i EY Entrepreneur Of The Year

Sveriges regionala vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2019 ska nu utses. I november genomförs regionfinalerna i Sveriges 24:e upplaga av den globala entreprenörsutmärkelsen. Göteborg är först ut och regionala vinnare kommer utses på sex entreprenörsgalor runt om i Sverige. Även i år har intresset varit stort med många nomineringar. Ny konferencier för i år Julia Bendelin som har en bakgrund som entreprenör, VD och reklambyråchef.

Presskontakt
Stina Gustafsson

EY, PR-chef och presskontakt i Sverige

Ansvarar för PR och medierelationer på EY i Sverige. Samhällsintresserad i allmänhet, intresserad av medier i synnerhet.

Relaterade ämnen Assurance Consulting Tax

Sveriges regionala vinnare av EY Entrepreneur Of The Year 2019 ska nu utses. I november genomförs regionfinalerna i Sveriges 24:e upplaga av den globala entreprenörsutmärkelsen. Göteborg är först ut och regionala vinnare kommer utses på sex entreprenörsgalor runt om i Sverige. Även i år har intresset varit stort med många nomineringar. Ny konferencier för i år Julia Bendelin som har en bakgrund som entreprenör, VD och reklambyråchef.

Nomineringsprocessen för världens främsta utmärkelse för entreprenörer, EY Entrepreneur Of The Year, är nu avslutad. EY har tagit del av ungefär 700 nomineringar från hela landet i en process där vem som helst fått nominera en entreprenör man tycker förtjänar att prisas. Efter djupintervjuer med entreprenörerna utses tio finalister som går vidare till regionfinaler som avgörs i sex städer i november.

Det finns några regionala trender bland årets tävlande entreprenörer. För region Stockholm är det fokus på områden som hållbarhet och digitalisering i verksamheterna, vilket är två ämnen även för region Öst som ser trender inom socialt ansvarstagande och nya marknadskanaler. För östra Sverige går det även att se att allt fler av entreprenörsbolagen drivs av mer än en entreprenör. Region Svealand ser i år att fler kvinnliga entreprenörer har bolag som tillhör en bransch som inte har en typiskt kvinnlig genre. Entreprenörerna från Västsverige speglar regionen och representerar näringslivet där genom både industriföretag och tjänsteföretag.

Vinnaren i varje region utses av en extern och oberoende jury som består av nyckelpersoner inom det regionala näringslivet samt entreprenörer som tidigare vunnit utmärkelsen. Juryn granskar de tio finalisterna utifrån sex olika kriterier. Förutom huvudpriset delas följande priser ut; Årets kvinnliga stjärnskott, Årets manliga stjärnskott samt SEB:s pris Bästa internationella tillväxt. Samtliga vinnare går sedan vidare till den nationella finalen i Stockholms stadshus den 30 januari 2020.

Temat för EY Entrepreneur Of The Year 2019 är ”unstoppable” och det kommer prägla regionfinalerna. Med ostoppbar menas att ha vågat gå sin egen väg och göra något konkret av sina drömmar. För årets entreprenörsgalor är Julia Bendelin ny konferencier. Hon kommer från Gotland och har de senaste 20 åren varit entreprenör, VD, arbetsgivare och reklambyråchef.

– Vi är glada att Julia Bendelin tagit på sig uppdraget att åka runt i Sverige tillsammans med oss och träffa entreprenörer som i hård konkurrens tagit sig vidare till regionfinalerna. Hon är själv entreprenör i grunden och därför en mycket passande person att intervjua våra främsta entreprenörer på scenen, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige.

Regionfinaler i Sverige 2019
Region Väst: 5 november – Göteborg
Region Svealand: 14 november – Karlstad
Region Syd: 18 november – Malmö
Region Öst: 21 november – Jönköping
Region Stockholm: 25 november – Stockholm
Region Norr: 27 november – Luleå

Läs mer på www.eoy.se

För mer information, kontakta:
Carlos Esterling, partner på EY och ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year Sverige, 070-318 91 97 carlos.esterling@se.ey.com 
Stina Gustafsson, PR-chef för EY Sverige, 073- 355 06 31, stina.gustafsson@se.ey.com

Om EY Entrepreneur Of The Year
EY Entrepreneur Of The Year är en av världens främsta utmärkelser för entreprenörer. Det är den första internationella utmärkelsen för entreprenörer som med tydliga visioner och goda ledaregenskaper bygger upp framgångsrika företag. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. En extern oberoende jury bedömer entreprenörerna efter kriterierna entreprenörsanda, ekonomisk utveckling, strategisk inriktning, inverkan på omvärlden, innovation samt personlig integritet och inflytande. Tävlingen startade i USA 1986 och i Sverige började utmärkelsen delas ut 1995. Vid de regionala finalerna och vid den nationella finalen utses även vinnare i kategorierna Årets kvinnliga stjärnskott och Årets manliga stjärnskott samt SEB:s kategoripris Bästa internationella tillväxt.

Tidigare års huvudprisvinnare
2018 – Urban Edenström, Stronghold Invest AB, Stockholm
2017 – Claes Mellgren och PO Andersson, AQ Group, Västerås
2016 – Johan Löf, RaySearch Laboratories AB, Stockholm
2015 – Fabian Bengtsson, Netonnet Group AB, Göteborg
2014 – Sebastian Siemiatkowski, Victor Jacobsson och Niklas Adalberth, Klarna AB, Stockholm
2013 – Erik Arpi, Aktiebolaget Pictura, Karlstad
2012 – Peter Bronsman, Kopparbergs Bryggeri AB, Kopparberg
2011 – Anders Lönner, Meda AB, Solna
2010 – Ola Oskarsson, Marin Mätteknik i Västra Frölunda, Göteborg
2009 – Björn Örås, Poolia AB, Stockholm
2008 – Martin Gren, Axis AB, Lund
2007 – Laurent Leksell, Elekta AB, Stockholm
2006 – Thomas Klier, Metals & Powder T Klier AB, Ekshärad
2005 – Gerald Engström, Systemair, Skinnskatteberg
2004 – Thomas Engström, Radi Medical Systems AB, Uppsala
2003 – Torsten Jansson, New Wave Group AB, Kungälv
2002 – Stig Engström, Engcon AB, Strömsund
2001 – Bengt Ågerup, Q-Med AB, Uppsala
2000 – Ulf Eklöf, Stadium Sverige AB, Borås
1999 – Göran Lundin, Prevas AB, Västerås
1998 – Micael Glennfalk, ROXX Communication Group AB, Vimmerby
1997 – Claes-Göran Österlund, Hotell Ekoxen, Linköping
1996 – Kenth Ericson, Softlab AB, Linköping
1995 – Karin Henriksson, Hogia Institutet AB, Stenungsund