Press release

11 nov. 2021

Boråsare västkustens främsta entreprenör

Under torsdagen utnämndes Niklas Hedin, Centiro Group AB, till västra Sveriges främsta entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under kvällen utsågs dessutom Märta Jansdotter Aguirre, Gröna Gårdar AB, till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Magnus Vansvik från Nordiska Kök blev ”Årets manliga stjärnskott” och André Hegge och Gabriel Kamienny från Adfenix AB mottog SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen EY Entrepreneur Of The Year

Under torsdagen utnämndes Niklas Hedin, Centiro Group AB, till västra Sveriges främsta entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under kvällen utsågs dessutom Märta Jansdotter Aguirre, Gröna Gårdar AB, till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Magnus Vansvik från Nordiska Kök blev ”Årets manliga stjärnskott” och André Hegge och Gabriel Kamienny från Adfenix AB mottog SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.   

När Niklas Hedin för över 20 år sedan skulle distribuera filmer för bland annat Disney, upptäckte han behovet av smidigare transporter. Många hamnade fel vilket medförde dåliga eller uteblivna leveranser och ökade kostnader. Lösningen hittade Niklas i en egenutvecklad programvara som länkade ihop hela distributionskedjan. Idéen utvecklades och blev grunden till det som idag är Centiro, en världsledande innovatör av molnstjänster för varuflöden inom e-handel, logistik och industri. Företagets lösningar används dygnet runt av kunder i fler än 125 länder, och har idag 346 anställda.

– Niklas hade redan från start en tydlig vision – att skapa det optimala företaget för såväl medarbetare som kund. Med hjälp av långsiktighet, tillit och gemenskap har Centiro nu etablerat sig som en av de bästa arbetsplatserna i Sverige, och tillväxten och lönsamheten har kommit som ett brev på posten. Niklas är med andra ord en mycket värdig vinnare, och jag är säker på att han kan gå hela vägen, säger Johan Trouvé, juryordförande.  

Vinnarna i region Väst utsågs av en extern oberoende jury, bestående av juryordförande Johan Trouvé, vd Västsvenska Handelskammaren (ordförande), Magnus Larsson, Grundare Pincho Nation AB, Malin Persson, styrelseproffs och vd Accuracy AB, Victor Halvarsson, grundare och vd Vanbruun AB, Magnus Dafgård, vice vd Gunnar Dafgård AB, Klementina Österberg, vd GU Ventures, samt Agneta Olsson, vd Almi Väst

Juryns motivering löd:
” Med ett smittande intresse för människor, kultur och organisation har entreprenören byggt upp ett framgångsrikt och lönsamt företag, som deltar på internationell toppnivå. Entreprenörens sätt att skapa långsiktig hållbarhet och hitta lösningar för en bättre värld har börjat inifrån med medarbetarna, och är en självklarhet för denna fantastiska entreprenör som drivs mer av medarbetarnas långsiktiga utveckling än av kortsiktig vinstmarginal. Den grundar sin utveckling på teorier och internationella ”goda exempel” och har världsledande företag som sina kunder. Denna vinnare från Borås tog sig också an utmaningen med vaccinlogistiken och lyckades lösa den!”

Fler framgångsrika entreprenörer prisades under kvällen
Under regionfinalen i Göteborg delades även tre kategoripriser ut. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Märta Jansdotter Aguirre, Gröna Gårdar AB. Magnus Vansvik från Nordiska Kök utsågs till ”Årets manliga stjärnskott” och SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades André Hegge och Gabriel Kamienny från Adfenix AB.

Finalen i Göteborg var den tredje av totalt sex regionfinaler under hösten. Samtliga vinnare från kvällens galafinal kommer att ställas mot vinnarna från de övriga fem finalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus i januari 2022. Den nationella vinnaren av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year representerar sedan Sverige i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från hela världen gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

–Vi visste på förhand att det skulle bli en rafflande final, men samtliga vinnare är väl värda sina priser. Stort, stort grattis! Och lycka till i Stockholm, jag är säker på att vi kommer kamma hem i alla fall ett nationellt pris, säger Sofia Ström, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Väst.

Samtliga jurymotiveringar:

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – Niklas Hedin, Centiro Group AB
Med ett smittande intresse för människor, kultur och organisation har entreprenören byggt upp ett framgångsrikt och lönsamt företag, som deltar på internationell toppnivå. Entreprenörens sätt att skapa långsiktig hållbarhet och hitta lösningar för en bättre värld har börjat inifrån med medarbetarna, och är en självklarhet för denna fantastiska entreprenör som drivs mer av medarbetarnas långsiktiga utveckling än av kortsiktig vinstmarginal. Den grundar sin utveckling på teorier och internationella ”goda exempel” och har världsledande företag som sina kunder. Denna vinnare från Borås tog sig också an utmaningen med vaccinlogistiken och lyckades lösa den!”

Årets kvinnliga stjärnskott – Märta Jansdotter Aguirre, Gröna Gårdar AB
Den här entreprenören har kapat mellanleden och får, genom sitt upplägg, kontakt med slutkonsument. Därmed ökar hon marginalen med hållbarhet som genuin röd tråd i verksamheten. Det höga hållbarhetstänket är en självklarhet för henne och hon har även fått fler att ansluta sig till det gröna tänket. Med en förmåga att se möjligheter där andra ser hinder har hon fortsatt utveckla en idé som hennes pappa startade, med ett ungdomligt synsätt och med social media. Det här är en grym entreprenör och en visionär som är lätt att gilla, som har gjort det varje lantbrukare drömmer om och lyckats skapa värde i det!”

Årets manliga stjärnskott – Magnus Vansvik, Nordiska Kök (Platsbyggda kök i Norden AB)
”Detta är en fantastisk entreprenör som verkar i en mogen bransch med långa traditioner men som på endast fyra år lyckats bygga upp sitt företag och slå sig in på marknaden där han konkurrerar med både pris och kvalitet. Utan egen fackkunskap vågar han ifrågasätta gamla sanningar och mogna affärsmodeller och han brinner verkligen för sin sak. Dessutom har han byggt upp ett företag som är skalbart i oändlighet. Den här entreprenören vill vi se mer av.”

SEB:s pris för Bästa internationella tillväxt – André Hegge och Gabriel Kamienny, Adfenix AB
Vinnaren i den här kategorin såg ett problem på marknaden, funderade på en lösning och startade därefter sitt bolag. Med ett starkt driv att tidigt växa på nya marknader lyckades de genom ett otraditionellt och ihärdigt arbete slå sig in i och ta 20% av UK-marknaden och de har därefter skapat möjligheterna att etablera sig både i Norden, USA och Australien. Exportandelen ligger redan idag på 75% och förväntas öka, då de har en enorm potential att växa.”

Ny samarbetspartner
Till årets upplaga av EY Entrepreneur Of The Year inleder EY ett samarbete med den ideella organisationen Hand in Hand Sweden. Samarbetet grundar sig i en gemensam tro på entreprenörskapet som en avgörande kraft för att stärka individer och samhällen. Målsättningen med samarbetet är att ytterligare lyfta dagens och morgondagens entreprenörer.  

För mer information, vänligen kontakta: Isabel Bergström Stacey, projektledare för EY Entrepreneur Of The Year, isabel.bergstrom.stacey@se.ey.com

För mer information: eoy.se