Press release

15 nov. 2021

Från Panama Papers till operan – Emil Eifrém är södra Sveriges främste entreprenör

Under måndagen utnämndes Emil Eifrém, Neo4j, till södra Sveriges främste entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under kvällen på operan i Malmö utsågs dessutom Susanne Nidemar från ProDiagnostics Scandinavia AB, till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Samir Smajic från GetAccept blev ”Årets manliga stjärnskott” medan Carl Bengtsson, StickerApp, mottog SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen EY Entrepreneur Of The Year

Under måndagen utnämndes Emil Eifrém, Neo4j, till södra Sveriges främste entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under kvällen på operan i Malmö utsågs dessutom Susanne Nidemar från ProDiagnostics Scandinavia AB, till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Samir Smajic från GetAccept blev ”Årets manliga stjärnskott” medan Carl Bengtsson, StickerApp, mottog SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.  

Inom grafdatabaser är Emil Eifréms Neo4j världsledande. Kunderna prenumererar på mjukvara eller lägger sin data i det moln som Neo4j sedan sköter driften av. Med siktet inställt på nya kundgruppre, fortsatt internationell expansion och satsning på forskning och utveckling siktar Emil på att göra Neo4j till Sveriges nästa storbolag.

– Jag vill verkligen gratulera Emil. Det är en oerhört värdig vinnare som levererar grafdatabaser till 76 av världens 100 största företag, och dessutom har spelat en roll i avslöjandet av såväl Panama- som Pandora papers. Idogt arbete och en tydlig målsättning har tagit honom, och hans företag, långt. Och längre ser det ut att bli. Lycka till i Stockholm, säger Mia Rolf, juryordförande.  

Vinnarna i region Syd utsågs av en extern oberoende jury, bestående av juryordförande Mia Rolf, Marknads- & kommunikationschef Wihlborgs, Peter Areskog, Areco Steel, Elisabeth Brevenson, Brakeson, Per Hidenius, Hypergene AB, Göran Hellström, Navet, Alexander Wachtmeister Da Silva, Telavox, Lena Holst, koncernchef Starka.

Juryns motivering löd:
”Genom stor karisma och drivkraft är denna entreprenör nyskapande i flera dimensioner. Årets vinnare visar på ett stort engagemang både för individen och för samhället. Entreprenörskapet präglas av en tydlig vision och att sätta människan i fokus. Genom att ständigt ligga i framkant och driva innovation har entreprenören byggt upp sitt företag från grunden och strävar efter att skapa lösningar som kunden älskar. Årets vinnare började tidigt utmana globala jättar med sin innovativa produkt som hjälper världen att förstå data och med en värdering om 20 miljarder kronor kan detta vara Sveriges nästa unicorn.”

Fler framgångsrika entreprenörer prisades under kvällen
Under regionfinalen på Malmö Opera delades även tre kategoripriser ut. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Susanne Nidemar, ProDiagnostics Scandinavia AB medan Samir Smajic från GetAccept utsågs till ”Årets manliga stjärnskott”. SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades Carl Bengtsson från StickerApp.

Finalen i Malmö var den fjärde av totalt sex regionfinaler under hösten. Samtliga vinnare från kvällens galafinal kommer att ställas mot vinnarna från de övriga fem finalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus i januari 2022. Den nationella vinnaren av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year representerar sedan Sverige i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från hela världen gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

–Det har varit en tuff tid för många, men jag hoppas att de resor som våra finalister gjort inspirerar fler att våga starta eget. Det har varit en ynnest att ta del av alla fantastiska berättelser, säger Henrik Rosengren, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Syd.

Samtliga jurymotiveringar:

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – Emil Eifrém, Neo4J
”Genom stor karisma och drivkraft är denna entreprenör nyskapande i flera dimensioner. Årets vinnare visar på ett stort engagemang både för individen och för samhället. Entreprenörskapet präglas av en tydlig vision och att sätta människan i fokus. Genom att ständigt ligga i framkant och driva innovation har entreprenören byggt upp sitt företag från grunden och strävar efter att skapa lösningar som kunden älskar. Årets vinnare började tidigt utmana globala jättar med sin innovativa produkt som hjälper världen att förstå data och med en värdering om 20 miljarder kronor kan detta vara Sveriges nästa unicorn.”

Årets kvinnliga stjärnskott – Susanne Nidemar, ProDiagnostics Scandinavia AB
”Entreprenören är en inspirerande och stark person som genom sin kunskap och övertygelse visar tillväxt med god lönsamhet. Med sin produkt och sitt samhällsengagemang driver entreprenören utveckling och är ledande inom sin nisch. Hon strävar efter att alliera sig med de bästa leverantörerna för att leverera produkter med högsta kvalitet där endast det bästa är gott nog. Denna vinnare är en serieentreprenör som ständigt visar tillförlitliga resultat.”

Årets manliga stjärnskott – Samir Smajic, GetAccept
Entreprenören, tillsammans med sina medgrundare, såg med sina erfarenheter möjligheter där andra såg utmaningar och har genom ett stort driv skapat kundförenkling inom sin nisch. Med stora visioner, en tydlig digital agenda och trygghet i sig själva, har man på kort tid byggt upp en betydande verksamhet med kraftig tillväxt som nu har lett till en miljardvärdering. Genom entreprenörskapet har bolaget lyckats modernisera försäljning i hela världen med digitala salesrooms och potentialen för att växa ytterligare är enorm. Detta är bara början.”

SEB:s pris för Bästa internationella tillväxt – Carl Bengtsson, StickerApp
”Att säga nej är inte ett alternativ för denna drivna entreprenör. Tidigt insåg grundarna sin möjlighet till ett first mover-advantage, som togs till vara på, vilket gav ett försprång gentemot konkurrenterna och skapade möjligheter att ta in investerare vid rätt tillfälle för att kunna skala upp verksamheten. Entreprenören har digitaliserat en traditionell bransch genom en egenutvecklad produktion som är svår att kopiera. Bolaget började sin resa i en container och har utvecklats till att bli världsledande inom sin mikronisch med över 90% internationella kunder.”

Ny samarbetspartner
Till årets upplaga av EY Entrepreneur Of The Year inleder EY ett samarbete med den ideella organisationen Hand in Hand Sweden. Samarbetet grundar sig i en gemensam tro på entreprenörskapet som en avgörande kraft för att stärka individer och samhällen. Målsättningen med samarbetet är att ytterligare lyfta dagens och morgondagens entreprenörer.  

För mer information, vänligen kontakta: Isabel Bergström Stacey, projektledare för EY Entrepreneur Of The Year, isabel.bergstrom.stacey@se.ey.com

För mer information: eoy.se