Press release

19 nov. 2021

Han är Stockholms främste entreprenör 2021

Under fredagen utnämndes Ilija Batljan, SBB, till Stockholms främste entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under fredagskvällen utsågs dessutom Petra Ringström, Steamery, till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Erik Martinson och Björn Lind, Svea Solar, blev ”Årets manliga stjärnskott” medan Stefan Jansson, Polarium Energy Solutions, mottog SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen EY Entrepreneur Of The Year

Under fredagen utnämndes Ilija Batljan, SBB, till Stockholms främste entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under fredagskvällen utsågs dessutom Petra Ringström, Steamery, till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Erik Martinson och Björn Lind, Svea Solar, blev ”Årets manliga stjärnskott” medan Stefan Jansson, Polarium Energy Solutions, mottog SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt”.

2016 grundade Ilija Batljan Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, SBB, som på rekordtid har vuxit till Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur, dessutom noterat på Stockholmsbörsens large cap-lista. Med 130 000 aktieägare och 300 medarbetare beskriver Ilija SBB som en stor familj, med målsättningen att bli störst på kontinenten. 

– SBB:s rekordsnabba resa är ett kvitto på vilken fantastisk entreprenör Ilija är. Han förtjänar verkligen utmärkelsen och jag tror dessutom att han har alla möjligheter att ta hem det nationella priset, säger Pernilla Ramslöv, juryordförande.  

Vinnarna i region Stockholm utsågs av en extern oberoende jury som består av juryordförande Pernilla Ramslöv, vd och grundare, NOX Consulting AB, Kristina Lindhe, vd och grundare, The Lexington Company, Patrik Andersson, entreprenör och investerare, Serneke Group, Noel Abdayem, vd och grundare, The Humble Co. AB, Douglas Roos, styrelseordförande, VO2 Capital och Siduri Poli, entreprenör och medgrundare, Changers Hub.

Juryns motivering löd:
”Med ett oemotståndligt driv, intelligens, ödmjukhet och kraft har denna person lyckats bygga sitt drömföretag trots tuffa förutsättningar från barnsben. Med stor beslutsamhet startade man sitt bolag och på bara fem år har entreprenören blivit Sveriges fastighetskung med en balansomslutning på 120 miljarder och en ambition att bli Europas största fastighetsbolag.”

Fler priser under galakvällen
Under regionfinalen i Stockholm delades även tre kategoripriser ut. Utmärkelsen ”Årets kvinnliga stjärnskott” gick till Petra Ringström, Steamery, medan Erik Martinson och Björn Lind, Svea Solar, utsågs till ”Årets manliga stjärnskott”. SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” tilldelades Stefan Jansson, Polarium Energy Solutions.

Finalen i Stockholm var den femte av totalt sex regionfinaler under hösten. Samtliga vinnare från kvällens galafinal kommer att ställas mot vinnarna från de övriga fem finalerna när den stora Sverigefinalen går av stapeln i Stockholms stadshus i januari 2022. Den nationella vinnaren av huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year representerar sedan Sverige i Monte Carlo i juni, där entreprenörer från hela världen gör upp om titeln som världens främsta entreprenör.

–Vilken kväll vi fick! Juryn hade ett tufft jobb framför sig, men enades till slut om fyra mycket värdiga vinnare. Stort grattis, och lycka till i den nationella finalen, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i region Stockholm.  

Samtliga jurymotiveringar:

Huvudpriset EY Entrepreneur Of The Year – Ilija Batljan, SBB
Med ett oemotståndligt driv, intelligens, ödmjukhet och kraft har denna person lyckats bygga sitt drömföretag trots tuffa förutsättningar från barnsben. Med stor beslutsamhet startade man sitt bolag och på bara fem år har entreprenören blivit Sveriges fastighetskung med en balansomslutning på 120 miljarder och en ambition att bli Europas största fastighetsbolag.”

Årets kvinnliga stjärnskott – Petra Ringström, Steamery
Med en ångande passion för att förändra konsumentbeteende har man lyckats skapa ett nytt segment i en traditionell bransch. På kort tid har entreprenören lyckats bygga upp ett expansivt bolag med global tillväxt trots konkurrens från mer etablerade varumärken. Bolaget har även tagit ett helhetsgrepp kring hållbarhet i allt från produktutveckling, tillverkning och logistik till medarbetare och kultur.”

Årets manliga stjärnskott – Erik Martinson och Björn Lind, Svea Solar
”Med en expansiv tillväxt och stora framtidsplaner har man lyckats revolutionera och utmana en industri som spelar en viktig roll i samhällets kamp mot klimatets utmaningar. Med stor entusiasm och starka samarbeten tar nu bolaget de första stegen in på internationell marknad med start i Europa.”

SEB:s pris för Bästa internationella tillväxt – Stefan Jansson, Polarium Energy Solutions
”Serieentreprenör med ett brinnande intresse för teknik som bidrar till att lösa utmaningar med den globala uppvärmningen. På mindre än 7 år har entreprenören lyckats bygga ett internationellt expansivt bolag med god lönsamhet. Detta har gjorts genom innovativa lösningar, strategiska samarbeten och en överväldigande passion.”

Ny samarbetspartner
Till årets upplaga av EY Entrepreneur Of The Year inleder EY ett samarbete med den ideella organisationen Hand in Hand Sweden. Samarbetet grundar sig i en gemensam tro på entreprenörskapet som en avgörande kraft för att stärka individer och samhällen. Målsättningen med samarbetet är att ytterligare lyfta dagens och morgondagens entreprenörer.  

För mer information, vänligen kontakta: Isabel Bergström Stacey, projektledare för EY Entrepreneur Of The Year.

För mer information: eoy.se