Press release

18 nov. 2021 Stockholm, SE

Trots rejäl minskning – SHL-klubbarna klarade pandemin bättre än grannarna i öst

En ny studie från EY visar att SHL-klubbarna lyckades parera pandemins utmaningar bättre än klubbarna i den finska högstaligan. Mycket tack vare mer lukrativa TV- och sponsoravtal.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen Assurance Covid-19

Visa resurser

En ny studie från EY visar att SHL-klubbarna lyckades parera pandemins utmaningar bättre än klubbarna i den finska högstaligan. Mycket tack vare mer lukrativa TV- och sponsoravtal. 

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY har i två parallella studier, Katsaus liigaseurojen taloudelliseen tilanteeseen 2020/2021 och Hur mår svensk elithockey?, analyserat de finska och svenska elitklubbarnas ekonomi. Enligt rapporterna tappade SHL-lagen drygt 2 miljoner euros under föregående säsong, medan de finska klubbarna tillsammans gick miste om hela 8 miljoner.

2019/2020 stod publikintäkter för 20 procent av SHL-klubbarnas nettoomsättning, men i år har publikintäkterna minskat med 335 miljoner kronor. Publikintäkter är detta år den minsta intäktskällan för klubbarna. Förutom detta har även servering, kiosk och souvenirer minskat med 144,7 miljoner kronor. Den största delen av klubbarnas nettoomsättning utgörs av intäkter från rättighetsersättningar, som TV- och sponsoravtal. Rättighetsersättningarna står för 47 procent av den totala nettoomsättningen och uppgår till 603,6 miljoner kronor.

– Den uteblivna publiken har varit, och är, ett hårt slag för elitidrott i hela Norden, och för första gången på två år minskade SHL-klubbarna sin omsättning. Och även om de försökt parera pandemins följder genom exempelvis sänkningar av personalkostnader, som är den överlägset största kostnadsposten, är de i stort sett beroende av lukrativa sponsor- och TV-avtal. Och föregående säsong var det just dessa avtal som höll flera klubbar flytande. Det är bara att jämföra med hur det såg ut för lagen i Liiga, säger Carlos Esterling, partner och auktoriserad revisor på EY.

Väl rustade inför nytt licenskrav

SHL-klubbarnas sammanlagda omsättning landade på 160 miljoner euro, att jämföra med de finska lagens 69 miljoner. Den genomsnittliga omsättningen per klubb låg i Sverige på 11 miljoner, medan de finska klubbarna i Liiga inte ens nådde upp i hälften, 5 miljoner euro. I Sverige sjönk nettoomsättningen med 30 procent jämfört med säsongen innan, samtidigt som nedgången i Finland skrevs till 38 procent.

– Det är alltid svårt att göra raka jämförelser med andra länder och ligor, men på det stora hela får man säga att de svenska klubbarna lyckades hantera pandemins utmaningar mer fördelaktigt. Därtill ökade det totala egna kapitalet i SHL med 27,4 miljoner kronor, och uppgår nu till 454,8 miljoner kronor. Det innebär att flera av klubbarna står väl rustade inför nästkommande års nya licenskrav, säger Mikael Bergsten, partner och auktoriserad redovisningskonsult på EY.

Om Sports Business Services
Sports Business Services är ett rikstäckande nätverk med medarbetare från EY som stödjer idrottsföreningar, förbund och dess intressenter med tjänster inom revision, redovisning, skatt, transaktioner och rådgivning. Våra medarbetare har en bred erfarenhet från många olika idrottsområden och bland våra kunder finns såväl enskilda idrottare som klubb- och landslag, både i Sverige och internationellt. Vi har kontakt med de flesta elitklubbarna inom de stora lagsporterna i Sverige, liksom med flera stora idrottsförbund.

Ladda ner rapporterna här:

För mer information, kontakta:
Oscar Forsman, PR-chef EY Sverige, 0766332695