Press release

1 nov. 2023

Här är finalisterna som kan utses till årets entreprenör

I november kommer Sveriges mest framgångsrika entreprenörer att utses under sex regionfinaler av EY Entrepreneur Of The Year 2023. Bland årets finalister finns en bredd av företag inom tech, verkstadsindustrin, konsumentprodukter och olika tjänster. Först ut är region Väst i Göteborg den 7 november. Den stora nationella finalen avgörs den 1 februari 2024 i Stockholms Stadshus.

Presskontakt
Carlos Esterling

Partner, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige och Sports Business Services

Intresserad av entreprenörskap, människor, marknad och ledarskap. Civilekonom och auktoriserad revisor. Fotbollsfantast. Varit tränare i fotboll och schack. Tre barn som är aktiva inom elitidrott.

Relaterade ämnen EY Entrepreneur Of The Year

I november kommer Sveriges mest framgångsrika entreprenörer att utses under sex regionfinaler av EY Entrepreneur Of The Year 2023. Bland årets finalister finns en bredd av företag inom tech, verkstadsindustrin, konsumentprodukter och olika tjänster. Först ut är region Väst i Göteborg den 7 november. Den stora nationella finalen avgörs den 1 februari 2024 i Stockholms Stadshus. 

Nu är det dags för regionfinalerna av EY Entrepreneur Of The Year 2023, en av världens främsta entreprenörsutmärkelse. Efter en omfattande nomineringsprocess, med nära 500 nomineringar, kommer nu 78 framgångsrika entreprenörer göra upp i sex stycken regionfinaler. Det är totalt 59 företag från hela Sverige som är representerade, från Pajala i norr till Malmö i söder.

- Det råder ingen tvekan om att företag står inför en mängd utmaningar i dag, från snabb teknisk utveckling med AI till geopolitik och hård konkurrens. Men det är också en tid av möjligheter där företagare som är villiga att anpassa sig för att möta dessa utmaningar kan ta ledningen i sina branscher. Bland årets finalister ser vi en trend av entreprenörer som genom innovation och ett ökat fokus på samhällsansvar lyckats tackla det hårdare företagsklimatet, vilket gör dem till viktiga inspirationskällor för oss alla, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Här är samtliga finalister och datum för regionfinalerna av EY Entrepreneur of The Year 2023:

-        Region Väst, Göteborg 7 november, se alla finalister
-        Region Öst, Växjö 14 november, se alla finalister
-        Region Norr, Sundsvall 16 november, se alla finalister
-        Region Svealand, Västerås 22 november, se alla finalister
-        Region Stockholm, Stockholm, 24 november, se alla finalister
-        Region Syd, Malmö 29 november, se alla finalister

Nytt för 2023 är att kategoripriset årets kvinnliga stjärnskott byter namn och blir en del av EY:s globala program ”Entrepreneurial Winning Women” vilket innebär att vinnaren får en plats i ett globalt nätverk av kvinnliga entreprenörer. Det inkluderar både utbildningstillfällen, nätverksträffar och en inbjudan till stor konferens där kvinnliga företagsledare från hela EMEIA samlas.

Samtidigt lanseras Young Entrepreneurship Of The Year i Sverige som delas ut till en person som är ung i sitt entreprenörskap och som driver ett företag som funnits i minst tre år där företaget ska ha vuxit snabbt på kort tid.

Efter djupintervjuer med utvalda kandidater utser en regional extern och oberoende jurygrupp vinnare i varje kategori. Totalt delas fyra priser ut, förutom huvudpriset och de två tidigare nämnda priserna delas även Best International Growth ut. Läs mer om kategorierna här. Vinnarna går sedan vidare till den nationella finalen i Stockholms Stadshus den 1 februari 2024 med chans att representera Sverige i världsfinalen. 

Förra årets vinnare av huvudpriset och Sverige representant i världsfinalen i juni 2023 i Monaco var Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt.