Pressemeddelelse

23 jun. 2022

Danmark går frem på globalt energiindeks

Investeringer og ambitiøse klimamål sikrer Danmark den bedste placering blandt de nordiske lande i det globale indeks RECAI59. Danmark kan blive foregangsland i den næste grønne bølge, mener ekspert.

Pressekontakt
Michael Bruhn

Partner, Energi og forsyning, Strategy and Transactions, EY Danmark

Passioneret finansiel rådgiver inden for vedvarende energi.

Relaterede emner Energi og forsyning

Investeringer og ambitiøse klimamål sikrer Danmark den bedste placering blandt de nordiske lande i det globale indeks RECAI59. Danmark kan blive foregangsland i den næste grønne bølge, mener ekspert.

Behovet for yderligere acceleration af den grønne omstilling har aldrig været større. Det kan aflæses i den netop offentliggjorte rapport Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI), hvor EY to gange om året rangerer verdens 40 bedste markeder baseret på landenes muligheder for investering i vedvarende energi.

I den seneste udgave, der kaldes RECAI59, er Danmark hoppet fire pladser op og er nu nummer 11. Danmark er således det højest placerede land i Norden med Sverige, Finland og Norge som hhv. nummer 17, 24 og 34.

Et vendepunkt for grøn energi

Samtidig bliver Danmark fremhævet for at have nogle af de mest ambitiøse mål i Europa. Her henvises til regeringens målsætning om at producere op til 6 GW brint i 2030.

I forhold til at tage de næste skridt for at indfri disse ambitiøse mål står Danmark et rigtig godt sted, lyder vurderingen fra Michael Bruhn, der er partner hos EY i Danmark og nordisk leder af EY’s energi og forsyningssektion:

”Og hvis de ambitiøse planer omkring det meget omtalte power-to-x lykkes, kan det blive et vendepunkt for grøn energi og kickstarte den næste grønne bølge. Lige som vi har set med vindenergi, kan Danmark blive et foregangsland og fortsætte med at pionere. Mulighederne er mildest talt rigtig store.”

Et brandvarmt geopolitisk emne

I RECAI59 kan man aflæse, at bevægelserne på naturgasmarkedet og de geopolitiske usikkerheder har gjort investeringer i vedvarende energi mere prioriterede i verdens lande end nogensinde før og har accelereret den grønne udvikling, der allerede var i gang. Der er derfor stigende efterspørgsel efter nye kilder til den grønne omstilling på energiområdet.

”Grøn energi er ikke et nyt emne. Men det er gået fra at være et miljøspørgsmål til at blive et brandvarmt geopolitisk emne. Energisikkerhed er på dagsordenen i hele verden, og verdensledere taler om at gøre sig uafhængige af især russisk gas. Samtidig rykker ambitiøse deadlines for klimamål tættere på, og landene får derfor øjnene op for, at det er vigtigt, at der ageres nu,” siger Michael Bruhn.

De rigtige aktører er vigtige

Michael Bruhn fortæller videre, at for at få succes med projekterne, handler det om at have de rigtige aktører på plads til at skabe, drive og finansiere. Her har Danmark en styrke og flere fordele – både økonomisk, men også i kraft af de virksomheder, der allerede er på markedet. 

”Mulighederne for disse virksomheder er enorme. Det vil ikke overraske mig, hvis vi inden for de kommende år ser flere nye gigantvirksomheder vokse frem blandt dem, der er med til at drive dette område frem og for eksempel fremstiller vigtige komponenter, udvikler projekter eller yder finansiering til den grønne omstilling.”

Kontakt og mere info:
Michael Bruhn, partner, EY Danmark og nordisk leder af EY’s energi og forsyningssektion, tlf. 2529 3135

Carina Milling, pressekontakt, EY, tlf. 2529 5788

 

Om RECAI59

Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) er udført af EY og bliver offentliggjort hvert halve år. Her bliver 40 af verdens bedste markeder rangeret baseret på landenes investeringer i vedvarende energi samt muligheder for implementering.

Placeringen på indekset bliver bestemt ud fra landets score i fem søjler/emner. Hvert parameter inden for de fem søjler omfatter en række datasæt, der konverteres til point (fra én til fem) og vægtes. Disse vægtes derefter igen for at finde en samlet RECAI-score og rangering. Vægtninger er baseret på EY’s vurdering af ​​den relative betydning af hvert datasæt, parameter og søjle for at drive investerings- og implementeringsbeslutninger. Hver teknologi tildeles også en vægtning baseret på dens andel af historiske og forventede investeringsniveauer.

Læs mere om RECAI59 (EN).