Pressemeddelelse

4 jan. 2019 København, DK

København slår Stockholm på udenlandske investeringer

Udenlandske investorer har traditionelt haft et godt øje til Stockholm, men det seneste år har København overhalet den svenske hovedstad.

Pressekontakt
Jonas Groes

Partner og leder af EY’s services til den offentlige sektor i Danmark og Norden

Analytisk og strategisk stærk rådgiver med fokus på opgaver, udfordringer og muligheder i den offentlige sektor.

Relaterede emner Government and public sector

Udenlandske investorer har traditionelt haft et godt øje til Stockholm, men det seneste år har København overhalet den svenske hovedstad. Et ’comeback’ til København viser et større antal udenlandske investeringer end Stockholm og dermed mere kapital og nye jobs.

Danmark er på rekordniveau, når det gælder udenlandske investeringer – sidste år bød på 86 ’foreign direct investments’. Det antal har ikke været højere i de sidste ti år. På nordisk niveau rækker det dog til en tredjeplads, hvor Sverige med 108 og Finland med 191 tiltrækker flere udenlandske investeringer.

Det er imidlertid bemærkelsesværdigt, at der i det seneste år er rykket på styrkeforholdet i konkurrencen mellem de nordiske hovedstæder. København kan efter en fremgang på 50 pct. notere 51 ’foreign direct investments’ mod Stockholms 44 og beskedne 2 pct. fremgang. Helsinki er den mest attraktive lokation i Norden med 80 investeringer (+13 pct.), mens Oslo ligger i bund med blot 10 investeringer (-41 pct.). Det viser EY Nordics Attractiveness Report, der er baseret på en analyse af IBM Global Location Trends database i samarbejde mellem EY and IBMPlant Location International.

”Udenlandske investorer skal af og til træffe et svært valg, når det gælder Norden, for vi er på mange måder meget ens; en stabil økonomi, velfungerende infrastruktur, erhvervsvenligt klima og højt uddannelsesniveau, men hvis du skal vælge et sted til fx din udviklingsafdeling, dit hovedkontor, testcenter, salgskontor eller logistikcenter, så er der alligevel noget, der skal vælges til og vælges fra,” siger Jonas Groes, Partner i konsulentvirksomheden EY. Han fortsætter:

”Udenlandske investorer har i stigende grad fået øjnene op for København, som international og digital ’hub’ med et godt start-up økosystem. Generelt bliver digitalisering og innovation nøgleparametre i den globale konkurrence, og det vil være nogle af de styrker, som gør hele Norden attraktiv, men hvor København også står stærkt på landkortet i dag.”

Hvor i Norden ser vi den næste ’unicorn’?

Samlet for Europa er Storbritannien, Tyskland og Frankrig de mest attraktive lande for udenlandske investorer. Halvdelen af alle investeringer i 2017 gik til et af disse tre lande. Norden står for 6,2 pct. af Europas totale ’foreign direct investments’, en stigning på 5,4 pct. fra året før. I Europa ligger Finland nr. 10, Sverige nr. 16, Danmark nr. 18 og Norge nr. 31.

Udenlandske investorer forventer fortsat, at Stockholm er den mest sandsynlige by i Norden til at levere den næste ’unicorn’ (virksomhed med værdi over 1 mia. USD).

  • Om analysen

    The EY evaluation of the reality of FDI in the Nordics is based on analysis of the IBM Global Location Trends database, produced in collaboration between EY and IBMPlant Location International. This database tracks those FDI projects that have resulted in the creation of new facilities and new jobs. By excluding portfolio investments and M&A, it shows the reality of investment in manufacturing and services by foreign companies across the Nordics. An investment in a company is normally included in FDI data if the foreign investor acquires more than 10% of the company’s equity. FDI includes equity capital, reinvested earnings and intra-company loans.