Lehdistötiedote

28 helmik. 2022

Tutkimus: Kiinnostus yrityskauppoihin edelleen suurta

Yli puolet toimitusjohtajista aikoo lisätä investointeja, fuusioita ja yritysostoja vuonna 2022, kertoo tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö EY:n kansainvälinen tutkimus.

Lehdistökontakti
Mikko Äijälä

Country Managing Partner, Nordic Strategy and Transactions, EY Finland

EY Suomen toimitusjohtaja sekä pohjoismaisen yritysjärjestely -yksikön vetäjä. Kokenut yrityskauppa-ammattilainen. Kolmen pojan isä ja innokas triathlonisti.

Yli puolet toimitusjohtajista aikoo lisätä investointeja, fuusioita ja yritysostoja vuonna 2022, kertoo tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö EY:n kansainvälinen tutkimus. Suurimmat uhat kasvusuunnitelmille ovat kustannusten nousu, kaupankäynnin jännitteet ja ilmastonmuutos.

Koronapandemian siirtyessä uuteen vaiheeseen, 59 prosenttia toimitusjohtajista kertoo olevansa valmis kiihdyttämään investointeja, fuusiota ja yritysostoja toteuttaakseen kasvusuunnitelmiaan. Tämä käy ilmi EY:n CEO Outlook 2022 -tutkimuksesta, jossa yli 2 000 toimitusjohtajaa ympäri maailmaa vastasi kysymyksiin liittyen yritysten tulevaisuudennäkymiin, haasteisiin ja mahdollisuuksiin.

Tutkimuksen mukaan 54 prosenttia vastaajista aikoo priorisoida investointeja nykyisiin liiketoimiinsa, digitaaliseen muutokseen ja kestävään kehitykseen. Lisäksi 79 prosenttia vastaajista on jo mukauttanut tai suunnittelee mukauttavansa toimitusketjuaan vähentääkseen kuluja ja minimoivansa riskejä tulevien häiriötilanteiden varalta. 

Globaalisti fuusioiden ja yritysostojen yhteenlaskettu arvo oli viime vuonna ennätykselliset 5 biljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Vastaajista 59 prosenttia uskoo yritysten tekevän yritysostoja seuraavien 12 kuukauden aikana, kun vastaava osuus vuoden 2021 alussa oli 48 prosenttia. 

Ulkoiset riskit saattavat kuitenkin muuttaa investointisuunnitelmia. Kriittisimmäksi riskiksi yrityksen kasvulle 87 prosenttia vastaajista nimeää hankintahintojen nousun, 18 prosenttia jännitteet kaupankäynnissä, 17 prosenttia ilmastonmuutoksen vaikutuksen ja 13 prosenttia kasvan kilpailun.

”Toimitusjohtajat ovat valmiina investoimaan. Samaan aikaan kuitenkin epävakaa globaali ympäristö, kustannusten nousu, kasvava inflaatio ja nopeasti kohoava energian hinta huolestuttavat”, sanoo Mikko Äijälä, EY Suomen toimitusjohtaja ja Pohjoismaiden strategia- ja transaktiopalveluiden johtaja.

”Transaktiot ovat edelleen keskeinen vipuvarsi toimitusjohtajien työkalupakissa. Ennätyksellisen fuusio- ja yritysostovuoden jälkeen moni toimitusjohtaja aikoo keskittyä hankitun omaisuuden integroimiseen, mutta samalla yritysostoaikeiden määrä todennäköisesti varmistaa korkean ostoaktiivisuustason myös vuonna 2022.”