Lehdistötiedote

29 maalisk. 2023 Helsinki, FI

Hälyttävä näkymä työllisyyteen: Kasvuyritykset ovat käpertymässä kuoreensa

Kasvuyritykset sopeutuvat talouden muutokseen, EY Entrepreneur Of The Year -kasvuyrittäjyyskilpailun ilmoittautuminen on avautunut.

Lehdistökontaktit
Juha Hilmola

Partner, Growth Markets, Audit, EY Finland

Kokenut, käytännönläheinen ja asiakkaille omistautuva tilintarkastaja, joka löytää olennaisuudet ja jonka kanssa on helppo tulla toimeen.

Niina Afflecht

Brand, Marketing & Communications, EY Finland

Kaikki lähtee viestinnästä! Tavoitteenani on tehdä vaikuttavaa viestintää ja rakentaa kestäviä suhteita yrityksen ja sen sidosryhmien välille. Intohimona luonnossa liikkuminen ja hyvä ruoka.

Samankaltaisia aiheita EY Entrepreneur Of The Year

Kasvuyritykset sopeutuvat talouden muutokseen. Arviot uusien työntekijöiden palkkaamisesta ja liikevaihdon kasvusta jäävät vaisuiksi. Lisäksi kotimaan markkinoilla toimivien yritysten halu kansainvälistyä on heikko.

Kasvuyritysten joukko harvenee Suomessa vauhdilla, mikäli mittarina pidetään uusien työntekijöiden palkkaamista.

Peräti neljä viidestä kasvuyrityksestä arvioi, että henkilökunnan määrä kasvaa vuositasolla alle 20 prosenttia. Suurimmalla osalla uusien työntekijöiden palkkaustarve jää alle 10 prosenttiin. Esimerkiksi Tilastokeskus on määritellyt kasvuyrityksen kriteeriksi yli 20 prosentin vuosittaisen työntekijämäärän kasvun.

Kasvuyritysten liikevaihtoennusteet ovat niin ikään vaisuja ja tukevat heikkoa palkkauskehitystä. Lähes puolet uskoo liikevaihdon nousevan vuositasolla alle 10 prosenttia seuraavan kolmen vuoden aikana. Positiivista tuloksissa on se, että 29 prosenttia yrityksistä ilmoittaa yhä hakevansa voimakasta kasvua.

Tiedot selviävät tilintarkastus- ja asiantuntijayritys EY:n teettämästä kasvuyritystutkimuksesta. IRO Researchin toteuttamaan kyselytutkimukseen osallistui 180 kasvuyritystä eri puolilta Suomea. Yritysten liikevaihdon alaraja oli viisi miljoonaa euroa.

”Kasvuyritykset ovat käpertyneet nyt kuoreensa. Nämä yritykset ovat olleet aina etulinjassa tekemässä muista poikkeavia tekoja. Heikko palkkausinto on myös iso yhteiskunnallinen kysymys. Olen huolissani siitä, miten Suomi selviää jatkossa”, sanoo EY:n tilintarkastuspartneri Juha Hilmola.

Vastauksissa tulee esiin muitakin hälyttäviä lukuja. Puolet kasvuyrityksistä hakee jo kasvua Suomen rajojen ulkopuolelta, mutta pelkästään kotimaan markkinoilla toimivien yritysten into kansainvälistymiseen on heikko. Lisäksi pörssilistautumista suunnittelee vain viisi prosenttia vastaajista.

”Se markkina kuoli viime syksynä. Neljäsosa vastaajista suunnittelee yrityksen myyntiä ja on mielenkiintoista nähdä, siirtyvätkö nämä yritykset pääomasijoittajien omistukseen tai ulkomaisille omistajille, vai löytyykö niille kotimaisia ostajia”, Hilmola jatkaa.

Kasvuyritysten synkkyyttä selittävät tulosten perusteella epävarmat talousnäkymät, korkea inflaatio, geopoliittinen tilanne ja pula osaavasta henkilökunnasta.

”Suomessa pitää helpottaa työllistämistä. Se liittyy niin ulkomaisen työvoiman hankkimisen esteiden purkuun kuin paikallisen sopimisen laajaan käyttöönottoon. Meidän on yksinkertaisesti pakko muuttaa toimintatapojamme”, Hilmola sanoo.

Kasvuyrittäjyyskilpailun ilmoittautuminen on avautunut

EY on korostanut kasvuyrittäjyyden ja -yritysten merkitystä jo vuosikymmeniä, ja sen järjestämä EY Entrepreneur Of The Year kilpailu on noussut maailman arvostetuimmaksi yrittäjäkilpailuksi. Kilpailu on Suomessa järjestetty jo yli 20 vuoden ajan ja siihen on osallistunut vuosien aikana yli tuhat suomalaista yritystä.

”Haluamme kilpailun avulla tukea yrittäjyyttä ja korostaa kasvuyrittäjien suurta merkitystä Suomen hyvinvoinnin ja menestymisen rakentajina. Kilpailussa palkitaan vuosittain esikuvallisia yrittäjiä, joille ohjelma antaa ainutlaatuisen väylän vertaisoppimiseen, verkostoitumiseen ja ajatusten vaihtoon”, Hilmola kertoo. 
 
EY Entrepreneur of the Year -titteliä voivat tavoitella yrittäjät, joiden yrityksen liikevaihto on yli 3,5 miljoonaa euroa, toiminta on kasvavaa ja kannattavaa, ja yritys työllistää vähintään kymmenen henkilöä. Perheyrityssarjan osallistujilta vaaditaan lisäksi yrityksen johdon olevan suvussa vähintään toisen sukupolven hallussa. Start-up-yrittäjille suunnatussa sarjassa osallistumiskriteereissä painottuvat joko nopea liikevaihdon kasvu tai yritysidean yhteiskunnallinen vaikuttavuus. 
 
Vuoden 2023 kilpailun finalistit julkaistaan lokakuussa ja voittaja palkitaan Helsingissä 27. lokakuuta 2023 järjestettävässä juhlagaalassa. 

Tutustu kasvuyritystutkimuksen tuloksiin 

Lue lisää kilpailusta ja ilmoittaudu mukaan: EY Entrepreneur Of The Year