Lehdistötiedote

12 huhtik. 2024 Helsinki, FI

Suomen yrityskauppamarkkinoilla tahmea alkuvuosi – yrityskauppavalmisteluiden aktiivisuus povaa pirteämpää loppuvuotta

Suomen yrityskauppamarkkinoilla tahmea alkuvuosi: 130 yrityskauppaa ja keskimääräinen julkistettu kaupan arvo oli 26 miljoonaa euroa.

Lehdistökontaktit
Mikko Äijälä

Country Managing Partner, Nordic Strategy and Transactions, EY Finland

EY Suomen toimitusjohtaja sekä pohjoismaisen yritysjärjestely -yksikön vetäjä. Kokenut yrityskauppa-ammattilainen. Kolmen pojan isä ja innokas triathlonisti.

Lasse Laurio

Strategy and Transactions (SaT) Leader and Partner, Nordic Talent Leader, EY Finland

EY Suomen Strategia ja Yritysjärjestelypalvelujen johtaja. Innokas urheilumies päälajeina tennis, hiihto ja autourheilu. Koripalloilevien kaksospoikien isä ja pääsponsori.

Niina Afflecht

Brand, Marketing & Communications, EY Finland

Kaikki lähtee viestinnästä! Tavoitteenani on tehdä vaikuttavaa viestintää ja rakentaa kestäviä suhteita yrityksen ja sen sidosryhmien välille. Intohimona luonnossa liikkuminen ja hyvä ruoka.

Hiljaiselo suomalaisilla yrityskauppamarkkinoilla jatkui vuoden ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Suomessa tehtiin 130 yrityskauppaa, mikä on 31 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Keskimääräinen julkistettu kaupan arvo oli 26 miljoonaa euroa.

Tiedot perustuvat konsulttiyhtiö EY:n Transaction Trends -raporttiin, johon kootaan kvartaaleittain tiedot Suomen yrityskauppamarkkinoiden trendeistä. Raportissa on mukana kaikki yrityskaupat, joissa on mukana suomalainen kohde, ostaja tai toimittaja.

Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä kauppojen määrä nousi vain hivenen edellisen kvartaalin 127 kaupasta ja yrityskauppojen, joiden kaupan arvot on julkistettu, yhteenlaskettu arvo oli 0,8 miljardia euroa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä (4,0 miljardia euroa).

”Transaktioiden toteutumista ovat hidastaneet tutut haasteet, kuten rahoituksen hinta ja saatavuus sekä yleinen taloustilanne. Useat suomalaisyritykset keskittyvät tällä hetkellä ydinliiketoimintaansa ja kannattavuuden parantamiseen painottaen vähemmän kasvua. Divestoinneista saattaakin tulla vuoden 2024 teema, kun yritykset tarkastelevat strategiaansa ja optimoivat portfoliotaan”, toteaa EY Suomen toimitusjohtaja Mikko Äijälä.

Yrityskaupat vähenivät viime vuoden vastaavasta ajasta lähes kaikilla toimialoilla. Teollisuus (Advanced Manufacturing & Mobility) oli aktiivisin toimiala 62 yrityskaupallaan, ja sen osuus kaikista Suomen yrityskaupoista oli 48 prosenttia vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Eniten vähenivät yrityskaupat kiinteistö-, ravitsemis- ja rakennusaloilla: niiden määrä laski 63 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Ulkomaisten ostajien osuus yrityskaupoista oli 40 prosenttia, mikä kertoo merkittävästä kansainvälisestä kiinnostuksesta Suomen markkinoita kohtaan.

Kvartaalin merkittävimpiä kauppoja

Pääomasijoittajien osuus kaikista yrityskaupoista oli 19 prosenttia, mikä on selvästi alle kolmen vuoden (2021–2023) keskiarvon (29 %). Merkittävin pääomasijoitusyhtiön kauppa vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä oli Altor Equity Partners AB:n Solidium Oy:ltä ostama 6,6% osuus Mandatum Oyj:stä 131 miljoonalla eurolla. Altor Equity Partners AB:n omistusosuus Mandatum Oyj:stä kasvoi kaupan ansiosta 16,6 prosenttiin.

Suurimpiin kauppoihin kuului myös saksalaisen ohjelmistoyritys Matrix42 AG:n 15 euron osakekohtainen ostotarjous suomalaisen pilvipohjaisten palvelu- ja identiteetinhallintaratkaisujen toimittaja Efecte Oyj:n ostamisesta. Ruotsalainen koulutoimintaa harjoittava AcadeMedia AB puolestaan sopi suomalaisen esikoulu- ja päiväkotitoimintaa harjoittavan Touhula Varhaiskasvatus Oy:n ostamisesta.

Sijoittajaryhmä (mm. Inditex ja H&M) osti julkistamattoman osuuden suomalaisesta Infinited Fiber Company Oy:stä, joka valmistaa tekstiiliteollisuudelle kierrätyspuuvillan kaltaisia kuituja. Evli Growth Partnersin johtama sijoittajaryhmä hankki B-sarjan rahoituskierroksella julkistamattoman osuuden Bob W Technologies Finland Oy:stä, suomalaisesta teknologiapohjaisesta lyhytaikaista vuokra-asumista tarjoavasta yhtiöstä. Suomalainen pörssilistattu rakennusyhtiö YIT Oyj taas sopi yhtiön sisäisiä kalustopalveluita tarjoavan tytäryhtiön YIT Kalusto Oy:n myynnistä Renta Group Oy:lle.

Yrityskauppoihin odotetaan käännettä vuoden loppua kohden

Yrityskauppojen valmistelu on piristynyt selkeästi ja kauppojen valmistelutyöt ovat pitäneet EY:n yritysjärjestelyasiantuntijat kiireisinä alkuvuonna.

”Olemme nähneet jo viime vuoden lokakuusta lähtien selkeää piristymistä yrityskauppojen valmistelussa ja uskomme, että yrityskauppoja alkaa toteutua vuoden 2024 toisella ja kolmannella kvartaalilla. Ostajien ja myyjien välinen hintakuilu on alkanut kaventua erityisesti myyjien ollessa valmiimpia joustamaan hintapyynnöistään, mikä voi helpottaa transaktioiden maaliin saattamista ja tuovan sen myötä yrityskauppamarkkinaan kaivattua lisäaktiviteettia. On mielenkiintoista nähdä paljonko nyt valmistelussa olevista järjestelyistä saadaan kaupoiksi tämän vuoden puolella”, Äijälä arvioi.

Pörssissäkin hiljaista

OMXH25-indeksi on laskenut vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana 2,7 prosenttia, mutta monilla muilla markkinoilla Pohjoismaissa (esim. OMX Stockholm 30, OMX Copenhagen 20) ja eri puolilla maailmaa (esim. S&P 500, STOXX Europe 600) vuosi on alkanut positiivisesti erityisesti teknologiayritysten ja pankkien vahvan kehityksen ansiosta.

”Suomen markkinat ovat lähteneet hitaasti käyntiin muun muassa poliittisten lakkojen aiheuttaman epävarmuuden sekä teollisuuden ja suhdanneherkkien toimialojen suuren painoarvon takia. UPM:n ja Nesteen kaltaiset yhtiöt ovat raportoineet heikoista tuloksista, joita seurasi pettymys osakemarkkinoilla”, Äijälä toteaa.

Tahmeasta indeksikehityksestä huolimatta Nasdaq Helsingissä on nähty myös alkuvuoden 2024 positiivisia pilkahduksia, kun esimerkiksi Cargotec, Konecranes ja Metso ovat menestyneet osakemarkkinoilla erinomaisesti.

Vuoden ensimmäinen neljännes on tyypillisesti hiljainen listautumismarkkinoilla, eikä tämän vuoden ensimmäinen kvartaali ollut poikkeus: Nasdaq Helsingissä ei tapahtunut uusia listauksia.

Pohjoismaissa vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä on ollut vain yksi päämarkkinalistaus, Karnell Group AB Tukholmassa. Lisäksi First North Stockholm on toivottanut tervetulleeksi kaksi uutta yritystä, mikä antaa viitteitä listautumisantien aktiviteetin paranemisesta Ruotsissa.

”Suomessa ilmapiiri on kuitenkin edelleen alavireisempi, emmekä välttämättä näe uusia listauksia ennen vuoden 2024 loppua. Listautumisaktiivisuuden suurempi kasvu saattaa olla edessä vasta Ruotsin jalanjäljissä”, Äijälä arvelee.

Vaikka Nasdaq Helsingissä ei tapahtunut mitään, vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä kuultiin yksi suomalainen listautumisuutinen toiselta puolelta maailmaa, kun ikonisten urheilu- ja ulkoilubrändien konserni Amer Sports, Inc. palasi julkisille markkinoille listaamalla osakkeita New Yorkin pörssissä.

Tutustu raporttiin: EY Transaction Trends Q1 2024